[...] przez zapasową tkankę tłuszczową jest tak wielka, że trzeba wielu miesięcy, a niekiedy ponad roku, aby powrócić do normalnej wagi (przynajmniej stosując znośne diety niskokaloryczne). Zapobieganie otyłości wymaga odżywiania się produktami o małej wartości energetycznej. Skutki danego sposobu odżywiania nie dla wszystkich są takie same, [...]
[...] folii), do tego gotowane lub świeże warzywa, np. surówka z marchewki z jabłkiem, czy gotowane brokuły, marchew, czy fasola szparagowa. Mamy wówczas smaczne, wakacyjne danie, niskokaloryczne, a zawierające odpowiednie ilości składników odżywczych niezbędnych w diecie kulturysty. Góralskie rarytasy Wakacyjny wypad w góry każdemu kojarzy się z [...]
[...] powinnismy zwracać większą uwagę na to, co jemy. Powinniśmy się żywić zdrowo w każdym okresie życia. Według dietetyków do codziennego jadłospisu powinniśmy wybierać produkty niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Powinniśmy zatem jeść dużo ciemnego pieczywa, warzyw i owoców, białego chudego sera oraz ryb. Spożywajmy [...]
[...] trudne. Tyjemy, dlatego, że lubimy jeść tłuste i mączne potrawy, tymczasem odchudzanie pozbawia nas tej przyjemności. Jest to bardzo przykre, toteż mało kto wytrzymuje reżim niskokalorycznej diety. Wywiad z Mają Błaszczyszyn - znaną terapeutką naturalną, biochemikiem, autorką wielu książek na temat zdrowia i żywienia: „Dieta [...]
[...] jest krótkotrwały. Niektórzy dietetycy polecają ją w pierwszym etapie leczenia otyłości (ponieważ ma właściwości oczyszczające), jako znakomity wstęp do zrównoważonej diety niskokalorycznej. Przykładowy jadłospis Śniadanie: Szklanka odtłuszczonego mleka (100 kcal) Obiad: Jajko w koszulce, zielona sałata (liście z rdzenia, a nie wierzchnie), [...]