[...] kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy krok w dbaniu o zdrową dietę i unikaniu produktów, które mogą być szkodliwe dla naszego organizmu. Warto poświęcić trochę czasu na zrozumienie informacji zawartych na etykiecie i weryfikowanie czy produkty spełniają nasze [...]
[...] kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. Czym jest dieta wegańska? Dieta wegańska koncentruje się na produktach, napojach pochodzenia roślinnego i wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, [...]
[...] surowych produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli jaj, nabiału, mięsa oraz ryb. Dieta na surowo ma tę zaletę, że produkty RAW utrzymują wysoką ilość witamin i enzymów, które są częściowo tracone w procesach przetwarzania. Podstawą diety RAW są oczywiście owoce i warzywa, będące naturalną skarbnicą składników odżywczych. DLACZEGO [...]
[...] Europie. To owoce pełne wartości odżywczych, mające słodkawy smak. Zarówno owoce świeże, suszone jak i sok malinowy dostarczają niezwykle cennych składników odżywczych, które wpływają na zdrowie całego organizmu. Malina właściowści: Szereg witamin i minerałów - bogactwo witamin m.in. C, E, B1, B2, B6 oraz wiele substancji mineralnych: potas, [...]
[...] jest po prostu truskawką. Mieszaniec ten został uzyskany w Europie przez skrzyżowanie pochodzącej ze wschodniej Ameryki Północnej poziomki wirginijskiej z chilijską, które zaszło przypadkiem na początku XVIII wieku. Uprawiana ze względu na jadalne owoce, w warunkach Europy Środkowej wyjątkowo i przejściowo dziczeje. Wśród właściwości [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
[...] objawiać może się m.in.: stanem zapalnym w obrębie jamy ustnej, biegunką, wymiotami i utrudnionym oddychaniem. Soja Wyróżniamy dwa rodzaje alergii na soję: pierwotną, w której po pierwszym kontakcie z soją dochodzi do uczulenia organizmu, jednak nie daje to zazwyczaj silnych i łatwo zauważalnych symptomów; wtórną, która dotyka osoby [...]
[...] masy ciała osobom zdrowym. Często notuje się spadek wagi podczas eliminacji glutenu, ale wiąże się to z ograniczeniem kalorycznym, a nie magicznym działaniem glutenu. Osoby, które cierpią na celiakię, są zmuszone do eliminacji tego białka, natomiast osoby, u których podejrzewa się nietolerancję, powinny zgłosić się do lekarza, celem pogłębienia [...]
Na temat cukrów, nawet tych naturalnego pochodzenia, słyszymy wiele faktów oraz mitów. Jedni są za opcją słodzenia i używania produktów zawierających cukry, w tym fruktozę, o której będzie poniższy artykuł, inni zupełnie nie rekomendują takiego działania. Wielu dietetyków zalecało zmianę produktów, które zawierały glukozę, na produkty, które [...]
[...] dużych ilości surowych warzyw kapustnych, takich jak brokuły, kalafior, kapusta, soja i brukselka mogą wpłynąć na funkcję tarczycy, ponieważ zawierają glukozynolany, które blokują wychwytywanie jodu przez tarczycę. Natomiast w diecie powinny znaleźć się takie produkty jak ryby ze sprawdzonych źródeł, olej kokosowy, algi, kiełki, czysta [...]
[...] nie czuć się ociężałym, tylko ty sam możesz doświadczalnie sprawdzić jaka żywność jest łagodna dla twojego organizmu. Powiedział też, że na całym świecie nie ma osoby do której odczuwałby gniew. Ja sam nie znoszę nabiału i cieniutko organizm mi na to reaguje, pełnoziarniste produkty zbożowe mogę jeść bez ograniczeń. Chcesz schudnąć? Rzuć [...]
[...] się nam raczej z kiepskiej jakości produktem, ale znaleźć można ich zwolenników. Jeśli znudziły Ci się omlety na śniadanie, poniższe zestawienie pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty (zawierają [...]
[...] gorszej jakości... Ale w takim razie, po kiego grzyba, młodzi ludzie, zamiast bazować na konwencjonalnej żywności - sięgają z miejsca, zaczynając trenować, po suplementy, które w większości są gorszymi zastępnikami jedzenia :-? Widzisz w tym logikę, bo ja nie. Zamiast zjeść owoce, które zawierają witaminy, mikroelementy, są pożywką dla flory [...]
[...] dziś: trochę poprawiłam 1600 kacl: woda+ łyżeczka miodu+ masło klarowane jaglane,banan,2jaja,klarowane jaglane, banan, 2 jaja kura, ziemniaki, klarowane z warzyw NIE WIEM które mogę więc narazie odstawię wszystkie czytam że banany są czasami polecane a czasami nie -_- Znalazłam coś takiego i niestety ale kawe czarną to ja żłopie na potęgę [...]
[...] będzie pół kilograma więcej. Patrząc na sylwetkę - wygląda istotnie lepiej niż na starcie. Prawdopodobnie od tego tygodnia zacznę współpracę z trenerem - Wojtkiem Jusielem (któremu z powodzeniem pomagam od strony żywieniowej), w kwestii doboru planu treningowego, więc pewnie progres ruszy większą parą. Dziś temat przewodni - praca. Nadrabianie [...]
[...] to raczej organizm gluten dobrze toleruje i nie wariować? 3. Rezygnacja w warzyw psiankowatych (pomidor, ziemniak, bakłażan, papryka), bo zawierają w glikoalkaloidy, które ingerują w układ immunologiczny. Pomidora i papryki byłoby szkoda... 4. Dieta powinna być tak skomponowana, żeby dostarczać zwiększonej ilości jodu, selenu, żelaza i [...]
[...] chlebka, makaron czy jakiś serniczek to nie będzie negatywnego efektu, bo będzie. Tutaj jest świetny artykuł, o tym, co jedzą Ladies Wyklucz stamtąd nabiał i produkty, które zawierają gluten, jeśli chcesz już owoce, to wybieraj jagodowe ale nie szalej z nimi, staraj się rozkładać ww równomiernie w każdym posiłku, i zacznij testy, rób raz w [...]
[...] umyta i wyszorowana) • zrezygnować z kosmetyków (żeli pod prysznic, balsamów i kremów do ciała oraz antyperspirantów) szczególnie tych które zawierają parabeny, PEG, sodium lauryl sulfate i Phthalates • owoce i warzywa lepsze organiczne lub z produkcji eko ( znaczenie ma także pora roku do detoksykacji p [...]
[...] kluczowe znaczenie dla kompozycji ciała. I maja rację, ale niestety w swoich wyborach produktów kierują się niezrozumiałymi powodami,czy są zbyt radykalni. Istnieją osoby, które są szczęśliwi żywiąc się tak i jeśli to jesteś też TY i dobrze się z tym czujesz - świetne! Jeśli nie robisz tego na siłę, widzisz efekty – to jeszcze lepiej. Naczelna [...]
[...] autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu. Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia [...]