Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
[...] tym prawie 11 g białka, 3,5 g tłuszczów oraz 25 g węglowodanów. Strączki świetnie dają sobie radę jako substytut mięsa w posiłku. Przy czym, w przeciwieństwie do mięsa, nie zawierają tłuszczy nasyconych, dostarczają za to sporo błonnika. Porcję warzyw strączkowych jadaj dwa razy w tygodniu. Możesz dodawać je do sałatek lub przygotować danie z [...]
[...] ale wolne rodniki są przyczyną miażdżycy - dr Jan Kwaśniewski mówił o tym już 26 lat temu. Witamina K jest syntezowana w jelitach, ale trzeba pamiętać, że niektóre rośliny zawierają tzw. antywitaminę K, niszczącą tę witaminę. Rozpuszczalnymi w wodzie są witaminy grupy B. Wbrew pozorom rośliny są niezmiernie słabym źródłem tych witamin. Jabłko w [...]
[...] ale wolne rodniki są przyczyną miażdżycy - dr Jan Kwaśniewski mówił o tym już 26 lat temu. Witamina K jest syntezowana w jelitach, ale trzeba pamiętać, że niektóre rośliny zawierają tzw. antywitaminę K, niszczącą tę witaminę. Rozpuszczalnymi w wodzie są witaminy grupy B. Wbrew pozorom rośliny są niezmiernie słabym źródłem tych witamin. Jabłko w [...]
[...] i zagrażała innym uprawom, dlatego cesarz Dioklecjan wydał dekret zabraniający zakładania nowych winnic i nakazujący zniszczenie połowy istniejących. ZaletyŚwieże owoce zawierają sporo łatwo przyswajalnych glukozy i fruktozy, a także kwasy organiczne (winowy, jabłkowy i cytrynowy) i przeciwutleniacze. Winogrona czerwone i fioletowe to źródło [...]
[...] na bok dlatego daje wrażenie obniżonej wartości. Obniżenie to wydaje się być pozorne, gdyż nie ma ani straty skuteczności ani straty samej substancji. Każde opakowanie zawiera ampułkę HCG, oraz zawiera ampułkę z izotonicznym chlorkiem sodu w zastrzyku. Po otwarciu obydwu ampułek w sterylnych warunkach izotoniczny chlorek sodu jest [...]
[...] sekundy i Rośnie . Rób to proste zdrowe ćwiczenie codzienna . To może robić dużo dobro i to bierze bardzo mały czas . Tylko dziesięciu sekundy . Teraz ja kończę {zawieram} ten rozdział przez ubezpieczanie ty że {tamta} " Gaining Wysokość Przez ćwiczenie " będziesz ciebie wszystko rośniesz {uprawiasz} wysokiego , i ulepszasz twoje [...]
[...] odpoczynek. Jeśli bierzemy suplementy lipofilne wykazujące zwiększoną przyswajalność w obecności tłuszczów pokarmowych (np. omega 3) bierzemy je z posiłkiem, który będzie zawierał największą ilość tłuszczu w ciągu okienka żywieniowego. Takie niby proste, drobne sprawy, ale jeśli tego wcześniej - chociaż pobieżnie - nie zaplanujemy, to w [...]
[...] Living Nutrition Magazine (Magazynu o żywym pokarmie) Awokado to coś więcej niż tylko pyszny składnik w guakamole (przyp. tłum. guakamole to dip, sos do warzyw i chipsów zawierający rozdrobnione awokado), zadowoli cię także jako samodzielny posiłek, w sałatkach i innych daniach. Większość ludzi przechodzących z typowej amerykańskiej diety na [...]
[...] przekraczającej dwa kieliszki dziennie może wywołać uszkodzenie komórek wątroby i zwiększać ryzyko powstawania kamieni żółciowych. Maślanka Plusy: Jest niskokaloryczna, zawiera witaminy z grupy B (przyspieszają metabolizm) oraz kwas mlekowy (wspomaga oczyszczanie organizmu). Dlatego maślankę poleca się w dietach odchudzających. Minusy: [...]
[...] w sprzedaży w sklepach zielarskich (opak. 25 i 50 g). Ziele zbiera się przed, w początkach lub w czasie kwitnienia i suszy w temp. do 40o C. Skład chemiczny. Herba Serpylli zawiera ok. 0,2-0,6% olejku eterycznego, gorycz - serpyllinę, flawonoidy, garbniki - ok. 5%, kwasy organiczne (chinowy, kawowy, chlorogenowy), witaminy (np. C). Wśród [...]
[...] jest stosunkowo prosta nie wszystkie tłuszcze są wskazane do spożycia z punktu widzenia naszego organizmu. Dietetycy rozróżniają dwa podstawowe rodzaje tłuszczów, te zawierające kwasy tłuszczowe nasycone oraz te zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone. Ich wpływ na organizm jest oczywiście zgoła odmienny. Pierwsze z nich występują [...]
Witamina jest witamina z własnościami antyutleniacza, ważnymi dla ochrony oka i wzrostu kości; białko i synteza hormonu (zawierająca GH i testosteron); popiera konserwację tkanki. Pomaga zredukować podatność do infekcji. Podstawowy dla zdrowej skóry, dobrej krwi, wyskokowych kości i zębów, nerek, pęcherza, płuc i błon. # Acesulfame - K Sztuczny [...]
prosze bardzo ęęłęó # (Retinol) Witamina jest witamina z własnościami antyutleniacza, ważnymi dla ochrony oka i wzrostu kości; białko i synteza hormonu (zawierająca GH i testosteron); popiera konserwację tkanki. Pomaga zredukować podatność do infekcji. Podstawowy dla zdrowej skóry, dobrej krwi, wyskokowych kości i zębów, nerek, pęcherza, płuc i [...]
Witamina jest witamina z własnościami antyutleniacza, ważnymi dla ochrony oka i wzrostu kości; białko i synteza hormonu (zawierająca GH i testosteron); popiera konserwację tkanki. Pomaga zredukować podatność do infekcji. Podstawowy dla zdrowej skóry, dobrej krwi, wyskokowych kości i zębów, nerek, pęcherza, płuc i błon. # Acesulfame - K Sztuczny [...]
[...] wiele systemów gdzie wykorzystuje się np. posiłki białkowo-tłuszczowe jednak początkowo warto skupić się na jednolitym rozkładzie makr. Zbilansowany, czyli taki który zawiera białko, węglowodany i tłuszcz. Źródła węglowodanów: Ryż, kasza, płatki, ziemniaki, bataty, owoce, warzywa, opcjonalnie makaron razowy czy razowe pieczywo, Źródła [...]
[...] 75 kg, ok. 45 kg stanowi woda. Zawartość wody w tkance tłuszczowej to 10-15%, kościach 25%, a w mięśniach sięga 70-75%. Dlatego organizm sportowców wyczynowych zawiera relatywnie więcej wody z uwagi na większą masę tkanki mięśniowej. Woda, na ogół, nie dostarcza ustrojowi substancji odżywczych, jednak przenosi składniki [...]