SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Cynk w czym i ile ?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 74853

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 6469 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 39130
eeee len jestem

chyba zainwestuje w zma apteczne

thx za odpowiedzi po sogu dla kazdego
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 558 Wiek 47 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 3476
więc po co było to pisanie :(

ps. najgorsze świństwa dla zdrowia jakie jadłam.. to nic w porównaniu z mielonymi skorupkami ( tak sądze bo niepróbowałam)

1.napar z morszczynu .. bogactwo jodu i smrodu..
2.sproszkowane algi.. j.w tyle że głęboka zieleń potrafiła zaminic w paskudctwo..dosłownie każde żarcie z którym próbowałam to zjeść.. efekt makabra wyobraźie sobie.. ciemnozielone..prawie czarne mięsko.. jak ktos pamięta farbki plakatowe w słoiczkach.. to tam była taka własnie max ciemna zielona blee
3.nasiona babki płesznik.. akurat nie było mielonych.. to jak maleńkie robaczki wyglada :-[.. no juz nie wspomne co się działo jak chciałam je zmilić hehe

czasem jednak łatwiej przełknąć supla ..

inka moje fotki -http://www.sfd.pl/temat144074/strona1/ nowe od 66

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
wiadomo ze latwiej, ale nie lepiej ;-P

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
a jedliscie kiedys siemie lniane, zalane uprzednio wrzątkiem?robi się z tego maź, nieciekawie smakuje, ble
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 558 Wiek 47 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 3476
galaretka z robaaczkami się robi.. siemię dodaję zamiast mąki do zagęszczenia.. mam taki patent .. wcześniej zrobione piersi kroje na kawałeczki i podgrzewam w rosołku, natka pietruszki,pestki dyni,dużo curry i imbiru i własnie taką potrawkę zagęszczam wrzucając siemię lniane trzeba chwilkę gotować na małym ogniu..na koniec posypuję otrębami.. to mój wynalazek na głoda w wielkie mrozy.. dla odmiany samo zdrowie i bez węgielków
ps.Brzmi obrzydliwie pewnie

inka moje fotki -http://www.sfd.pl/temat144074/strona1/ nowe od 66

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 3246 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 14357
ale inaczej smakuje siemie z mlekiem , niedawno pilem jak mialem chore oskrzela i nie bylo zle

misiek

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
inka sog za pomysł, też musze spróbować
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 186 Wiek 43 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 10196
wrzucam pare przpisow z duza zawartoscia cynku

1) Zupa czosnkowa
Zagotować 1 l mleka z 1 l wody z 6 ząbkami czosnku posiekanymi i rozgniecionymi nożem. 2 łyżki masła rozetrzeć na gładką masę z 2 łyżkami mąki i powoli dodawać do gotującej się zupy, równocześnie ubijając trzepaczką. Po zestawieniu z ognia dodać 2-3 żółtka, rozbite widelcem i skropione octem. Następnie podobnie dodać ubite białka.
Zupa powinna być gęsta jak krem, gładka i delikatna w smaku, przy czym mleko łagodzi przykry zapach czosnku. Podaje się ją z grzankami. Aby i one były bogate w cynk – należy je przyrządzić z razowego chleba, suto posypanego posiekanym czosnkiem i przyrumionego z obu stron na przygrzanym oleju

2) Kiełkowanie ziarna
Przygotować 3 naczynia (np. szklanki) z wodą surową, ale nie prosto z kranu. Lepiej potrzymać ją pewien czas, by się „odstała” i nie była zbyt zimna. Potrzebne są też 3 nylonowe sitka do herbaty. Na jedno sitko daje się 1-2 łyżki ziaren pszenicy i umieszcza je na szklance tak, aby woda zwilżała ziarna. Nazajutrz nastawia się w ten sposób drugą porcję ziarna, a na trzeci dzień – trzecią. Po 3 dniach zacznie kiełkować ziarno z pierwszej porcji (powinno mieć kiełki o długości ok. 3mm). Wtedy przeznaczamy je do spożycia, a na sitku nastawiamy nową porcję. Codziennie należy pamiętać o zmienianiu wody.
Podkiełkowana pszenica jest bardzo bogata w witaminę E, w cynk, cenne białko roślinne oraz błonnik; zasobna w witaminy z grupy B, w żelazo, wapń, fosfor, magnez, selen i wiele innych makro- i mikroelementów tak potrzebnych naszemu organizmowi.
Można je jadać od 1 do 3 łyżek dziennie. W postaci surówek, sałatek, past do pieczywa, kremów, a także na chlebie.

3) Pasta do chleba
W młynkomikserze rozdrobnić obranego śledzia (wędzonego lub marynowanego), ok. 20 dag twarogu lub twarożku, ząbek czosnku i przyprawy do smaku. Można też dodać sporo zieleniny (pasta zielona) albo trochę przecieru pomidorowego (pasta czerwona). Szczypta cukru zwykle bardzo poprawia smak, szczególnie jeśli twaróg był kwaśny. A można go odkwasić, mocząc 30-60 minut w zimnej wodzie – w szczelnym opakowaniu z papieru pergaminowego.

4) Sałatka majonezowa
Włoszczyznę po ugotowaniu w zupie ostudzić, pokrajać na równe kawałki. Ogórek lub grzybki marynowane pokrajać w kostkę. Jabłko i śledzia również obrać i dobro pokrajać.
Około pół filiżanki majonezu zmiksować z porcją kiełków pszenicy w młynkomikserze i dodać do sałatki, przyprawiając ją do smaku. Pięknie ozdobić zieleniną i cząstkami jajka. Pomidora lub czerwonej papryki.

5) Surówka piękności
5-6 łyżek płatków owsianych zalać w miseczce 6-8 łyżkami zimnej wody przegotowanej. Dodać łyżkę miodu i ok. 7-10 posiekanych orzeszków laskowych. Zostawić na pół godziny lub nawet na całą noc. Np. przygotować wieczorem a jeść na czczo z rana. Prze podaniem dodać do płatków: utarte na tarce duże jabłko, 5-6 łyżek mleka, (dla rekonwalescentów – śmietanki), sok z połowy cytryny, a gdy jej brak trochę soku z innych kwaśnych owoców (np. wiśni) albo ostatecznie odrobinę kwasku cytrynowego. Surówkę można jeszcze osłodzić, ale – lepiej nie. Można też dodać miodu i innych owoców sezonowych, jak np. truskawek, malin i innych jagód świeżych lub mrożonych. Niektórzy zamiast mleka i śmietanki dodają twarożku, a z owoców także – rodzynki, pokrajane w paski suszone morele itp.

Polak jak kombinuje to czuje, że żyje...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 4027 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 16307
porato łap soga
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 558 Wiek 47 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 3476
k3ho takich makabrycznych pomysłów u mnie dostatek.. dobrze że sama mieszkam i juz nie muszę znosic dziwnych min lub komentarzy przeciętny śmiertelnik nie zrozumie dlaczego stawiam talerz na wadze hehe
Mama mówiła że ze mną to gorzej niz z niemowlakiem
Najlepsze były hity kiedy pracowałam jako wychowawca w domu dziecka.. dzieciaki to mi potrafiły obrzydzić zawartośc moich ukochanych pudełek .. na max.. "fuj co pani je.. to wyglada jak.. itd"
dobra bo zaśmiecam posta... jakby co to mozna to wyrzucić ..

inka moje fotki -http://www.sfd.pl/temat144074/strona1/ nowe od 66

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Proszę o pomoc dot. diety na masę

Następny temat

kawa z colą

WHEY premium