Osoby początkujące i zaczynające swoją przygodę z budowaniem masy mięśniowej chciałby dostarczyć jak najwięcej białka, aby ich mięśnie miały możliwość wzrostu. Pierwsze co przychodzi do głowy w takiej sytuacji, to mleko w proszku. Czy aby na pewno jest ono dobrym rozwiązaniem w celu kształtowania sylwetki?
Mleko w proszku jest produktem otrzymywanym w wyniku odparowania wody ze zwykłego mleka. Mleko pasteryzowane, odtłuszczone poddaje się zagęszczaniu, a następnie suszeniu. W efekcie tego procesu zawartość wody w nim wynosi do 4%. Dodaje się do niego fosforan wapnia, którego celem jest zapobieganie zbrylaniu.
Odtłuszczone mleko w proszku zawiera w 100 g: 360 kcal, 36 g białka, 51 g węglowodanów i 1 g tłuszczów. W jego składzie występują również witaminy: beta-karoten, kwas foliowy, retinol, witamina A (ekw. retinolu), witamina B1 (tiamina), witamina B12, witamina B2 (ryboflawina), witamina B6, witamina C, witamina PP (niacyna).
Wydawać by się mogło, że skład wręcz idealny i spożywając 100 g, dostarczymy tyle białka co w 200 g piersi z kurczaka oraz 3/4 woreczka ryżu. Niestety nie jest tak dobrze. 51 g węglowodanów to laktoza, dwucukier, który w diecie warto unikać. Szczególnie w tak dużych ilościach. Z tego też względu mleko w proszku nie jest zalecanym produktem w diecie. Poza tym cena wcale nie jest taka atrakcyjna. Zamiast niego warto zainwestować w dobrej jakości białko serwatkowe:
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Whey_Protein-opis33284.html
Warto również zaznajomić się z innymi zalecanymi źródłami białka w naszej diecie:
https://www.sfd.pl/BIAŁKO,_jakie_wybrać_Z_czego_czerpać_-t1135440.html
Zmieniony przez - domer w dniu 2017-11-23 12:03:45