Jak większość z was na pewno zauważyła, na świecie panuje ogólny szum medialny względem wielu rzeczy, w tym wypadku mam na myśli wpływ masła na stężenie cholesterolu we krwi. Wiemy także jak często ta nagonka mija się z prawdą i ma na celu wyłącznie przestawienie odbiorcy /nas/ na inny, z teorii lepszy produkt.
Z tematem masła zmierzyli się norwescy naukowcy, a o to ich wyniki.
Abstract
Tło
Mleko krowie jest naturalnym źródłem izomeru cis 9, trans 11 sprzężonego kwasu linolenowego (c9,t11-CLA) oraz kwasu wakcenowego (VA). Owe kwasy tłuszczowe mogą być uznane za żywność funkcjonalną, a ich stężenie w mleku może wzrosnąć poprzez zastosowanie suplementacji olejem słonecznikowym do żywienia krowy.
Celem badania jest porównanie wpływu zwykłego masła, do masła naturalnie wzbodaconego o c9,t11-CLA oraz VA na lipidy w plazmie u świń hodowlanych płci żeńskiej. Okres trwania eksperymentu to trzy tygodnie przy zastosowaniu dwóch diet zapewniających dziennie 5.0 g c9,t11-CLA oraz 15.1 g VA lub 1.3 g c9,t11-CLA oraz 3.6 g VA.
Results
Stężenie c9,t11-CLA, VA oraz kwasu alfa-linolenowego w surowicy wzrosło, natomiast stężenie kwasu mirystynowego (14:0) oraz palmitynowego (16:0) uległo zmniejszeniu u świń kamionych masłem wzbogaconym o CLA+VA w porównaniu do zwykłego masła, ale bez różnicy w stężeniu triacylogliceroli, cholesterolu, HDL, LDL, LDL o drobnych cząsteczkach lub cholesterolu całkowitego/HDL w obu grupach badanych.
Konkluzja
Hodowlane świnie będące na diecie zawierające masło naturalnie wzbogacone o około 20 g c9,t11-CLA oraz VA dziennie, przez trzy tygodnie, miały zwiększoną zawartość w surowicy kwasu alfa-linolenowego oraz zmniejszoną zawartość kwasu mirystynowego oraz palmitynowego w porównaniu do świń karmionych zwykłym masłem. Przypisuje się potencjalny korzystny wpływ masła wzbogaconego CLA+VA na kompozycję kwasów tłuszczowych w surowicy krwi.
Masło wzbogacone o CLA+VA zdaje się nie mieć znaczącego wpływu na profil lipoproteinowy plazmy u świń
Referencje
1.Dept of Animal and Aquacultural Sciences, Norwegian University of Life Sciences, Aas, Norway
2.King Gustaf V Research Institute, Karolinska Institute, Stockholm, Sweden
3.Norwegian School of Veterinary Science, Oslo, Norway
4.Tine BA, Oslo, Norway
Źródło oraz pełny tekst
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2533663/?tool=pmcentrez
Zapraszam do dyskusji.
/pozdr
//edit
Mam nadzieję, że tłumaczenie jest merytorycznie ok, bo szczerze mówiąc miałem dużo wątpliwości i kilka problemów, gdyż dopiero uczę się angielskiego w zakresie naukowym.
Zmieniony przez - kieszko89 w dniu 2011-01-03 15:18:39
Odchudzanie w wieku dojrzewania
http://www.sfd.pl/temat548381 - Skalar
http://www.sfd.pl/temat549020 - Psonic
http://www.sfd.pl/temat549022 - Tancerka25
http://www.sfd.pl/Jajka__wiadomości_ogólne,_badania,_cholesterol.-t619144.html