SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wpływ masła naturalnie wzbogaconego o CLA+VA na stężenie cholesterolu w krwi.

temat działu:

Odżywki i suplementy

Ilość wyświetleń tematu: 6921

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 7165 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 30760
Witam.

Jak większość z was na pewno zauważyła, na świecie panuje ogólny szum medialny względem wielu rzeczy, w tym wypadku mam na myśli wpływ masła na stężenie cholesterolu we krwi. Wiemy także jak często ta nagonka mija się z prawdą i ma na celu wyłącznie przestawienie odbiorcy /nas/ na inny, z teorii lepszy produkt.

Z tematem masła zmierzyli się norwescy naukowcy, a o to ich wyniki.

Abstract

Tło

Mleko krowie jest naturalnym źródłem izomeru cis 9, trans 11 sprzężonego kwasu linolenowego (c9,t11-CLA) oraz kwasu wakcenowego (VA). Owe kwasy tłuszczowe mogą być uznane za żywność funkcjonalną, a ich stężenie w mleku może wzrosnąć poprzez zastosowanie suplementacji olejem słonecznikowym do żywienia krowy.
Celem badania jest porównanie wpływu zwykłego masła, do masła naturalnie wzbodaconego o c9,t11-CLA oraz VA na lipidy w plazmie u świń hodowlanych płci żeńskiej. Okres trwania eksperymentu to trzy tygodnie przy zastosowaniu dwóch diet zapewniających dziennie 5.0 g c9,t11-CLA oraz 15.1 g VA lub 1.3 g c9,t11-CLA oraz 3.6 g VA.

Results

Stężenie c9,t11-CLA, VA oraz kwasu alfa-linolenowego w surowicy wzrosło, natomiast stężenie kwasu mirystynowego (14:0) oraz palmitynowego (16:0) uległo zmniejszeniu u świń kamionych masłem wzbogaconym o CLA+VA w porównaniu do zwykłego masła, ale bez różnicy w stężeniu triacylogliceroli, cholesterolu, HDL, LDL, LDL o drobnych cząsteczkach lub cholesterolu całkowitego/HDL w obu grupach badanych.

Konkluzja

Hodowlane świnie będące na diecie zawierające masło naturalnie wzbogacone o około 20 g c9,t11-CLA oraz VA dziennie, przez trzy tygodnie, miały zwiększoną zawartość w surowicy kwasu alfa-linolenowego oraz zmniejszoną zawartość kwasu mirystynowego oraz palmitynowego w porównaniu do świń karmionych zwykłym masłem. Przypisuje się potencjalny korzystny wpływ masła wzbogaconego CLA+VA na kompozycję kwasów tłuszczowych w surowicy krwi.
Masło wzbogacone o CLA+VA zdaje się nie mieć znaczącego wpływu na profil lipoproteinowy plazmy u świń


Referencje

1.Dept of Animal and Aquacultural Sciences, Norwegian University of Life Sciences, Aas, Norway
2.King Gustaf V Research Institute, Karolinska Institute, Stockholm, Sweden
3.Norwegian School of Veterinary Science, Oslo, Norway
4.Tine BA, Oslo, Norway


Źródło oraz pełny tekst

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2533663/?tool=pmcentrez

Zapraszam do dyskusji.

/pozdr


//edit

Mam nadzieję, że tłumaczenie jest merytorycznie ok, bo szczerze mówiąc miałem dużo wątpliwości i kilka problemów, gdyż dopiero uczę się angielskiego w zakresie naukowym.



Zmieniony przez - kieszko89 w dniu 2011-01-03 15:18:39
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 801 Wiek 39 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15966
tak, spożywam ich zazwyczaj miedzy 100-150g. owoce, warzywa, worek ryżu lub ziemniaki... to chyba nie przez węgle.

tak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Szkoda, że badanie wykonane na świniach - a wnioski dość pośrednie.

Wyniki badań przeprowadzone na chomikach już wskazują coś innego:

Butter naturally enriched in conjugated linoleic acid and vaccenic acid alters tissue fatty acids and improves the plasma lipoprotein profile in cholesterol-fed hamsters.
Lock AL, Horne CA, Bauman DE, Salter AM.

Department of Animal Science, Cornell University, Ithaca, NY 14853, USA.
Abstract
Butter, which is naturally enriched in cis-9, trans-11 conjugated linoleic acid (rumenic acid; RA) and vaccenic acid (VA), has been shown to be an effective anticarcinogen in studies with animal models; however, there has been no examination of the effects of a naturally derived source of VA and RA on atherosclerosis-related biomarkers. The current study was designed to determine the effect of a diet containing VA/RA-enriched butter on plasma lipoproteins and tissue fatty acid profiles in cholesterol-fed hamsters. Male Golden Syrian hamsters were fed diets containing 0.2% cholesterol and 20% added fat as: 1) Control, 20% standard butter (CT); 2) 5% standard butter + 15% VA/RA-enriched butter (EB); 3) 15% standard butter + 5% partially-hydrogenated vegetable oil (VO). After 4 wk, plasma lipoproteins were isolated, cholesterol quantified, and tissue fatty acid profiles determined. Tissue concentrations of VA and RA were increased by consumption of the EB diet compared with both the CT and VO diets, whereas the VO diet increased their concentration compared with the CT diet only. Total and LDL cholesterol concentrations were significantly reduced in hamsters fed EB and VO compared with CT, whereas VLDL cholesterol concentrations were reduced in hamsters fed EB compared with those fed CT and VO. HDL cholesterol concentrations did not differ among treatments. The ratio of potentially atherogenic lipoproteins [VLDL + intermediate density lipoproteins (IDL) + LDL] to antiatherogenic HDL was significantly lower in hamsters fed VA/RA-enriched butter (0.60) than in those fed either control diet (1.70) or the diet containing partially hydrogenated vegetable oil (1.04). Thus, increasing the VA/RA concentration of butter results in a plasma lipoprotein cholesterol profile that is associated with a reduced risk of atherosclerosis.


Jak widać najlepszą relację HDL do LDL miały gryzonie otrzymujące pokarm wzbogacone w CLA i VA.



Myślę że cinteresujący tez moze byc temat(nie będę przeklejał abstraktów):

http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=5604 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 7165 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 30760
Ciekawe, w istocie

Dzięki za rozbudowanie tematu. Mimo wszystko wnioski są takie, jakich się spodziewałem - to nie tłuszcze nasycone są złe, tylko słabe ich źródła oraz połączenie z wieloma innymi czynnikami życiowymi oraz żywieniowymi. W ten sam sposób myślę o jajkach i choć wiem, że badanie na jednej osobie /tu, sobie/ nie będzie miarodajne to zrobię niedługo sobie lipidogram przy średniej podaży jaj całych 4/dzień. Chcę również 'rozbudować' swój artykuł o jajkach, a raczej zrobić z niego bardziej naukową wersję dla tego właśnie działu poprzez badania pod kątem cholesterol zawarty w jajkach, a cholesterol w krwi

/pozdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 586 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 28134
Z ciekawości ostatnio robiłem sobie takie badanie - dokładnie jadłem 4 jajka na dzień i po dwóch miesiącach ogólny cholesterol wynosił 146mg/dl (norma <200mg/dl).

pozdro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
kieszko89 - korzystjąc z medline znajdziesz wiele publikacji dotyczacych zależnosci pomiedzy konsumpcją jaj - a poziomem cholesterolu w plazmie krwi. Robiac badania na sobie - pamietaj - ze jestes osobą aktywną fizycznie i to własnie Twoja aktywnosc fizyczna najprawdopodobniej przy braku genetycznych sklonnosci (jak i mlody wiek), sprawia iż zapewna nawet spozycie 15 jaj dziennie - nie zaburzyłoby istotnie lipidogramu. nie bez znaczenia jest tez całkowity bilans kaloryczny. W wypadku osób o niskiej aktywności limity konsumpcji cholesterolu z pokarmem mogą byc uzasadnione.

Jesli chcesz zrobic test - spróbuj wykonac lipidogram przy sporej nadwyzce kalorycznej uwzgledniając duża dawkę cholesterolu pokarmowego.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 7165 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 30760
faf, doskonale wiem o co chodzi dlatego mam zamiar zrobić badanie w okresie bez treningu i jako takiej ogarniętej michy, gdzie z reguły jest więcej trans, cukrów prostych i przetworzonej żywności. Poza tymi jajkami, jedynkami

Ponowny test na masie, którą niedlugo planuję.

/pozdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
to zdaj relację
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 11
no dokladnie z jajkami podobno też jest mit,niedawno czytałam ze ich spozywanie w nadmiernych ilosciach wcale nie podnosi cholesterolu.mimo to głeboko mam zakodowane w glowie ze moge spozywac tylko jedno jajo dziennie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 5688 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 34046

z Mayą http://www.sfd.pl/-t767671.html

Wolę być niedoskonałą wersją samej siebie, niż najlepszą kopią kogoś innego
Zwycięzcy to przegrani, którzy powstali i spróbowali o jeden raz więcej ..

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 801 Wiek 39 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15966
witam, mam prośbę, moglibyście wrzucić do tematu linki z rzetelnymi badaniami dotyczącymi relacji między spożywaniem masła, jajek a cholesterolem? z chęcią przeczytam. rozmawiałem na ten temat z moim lekarzem, sugeruje ,że powinienem ograniczyć spożycie jajek i masła. wolałbym tego uniknąc. pzdr

tak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 100 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 980
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

BCAA przed czy po?

Następny temat

Purple Wraath + Isoactive

WHEY premium