SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Trochę Turcji na talerzu - czyli duszona wieprzowina z kaszą bulgur i liściami botwin

temat działu:

Kuchnia SFD

Ilość wyświetleń tematu: 1764

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
kasza bujlg

Składniki na 4 porcję:

600 g pokrojonej w kostkę wieprzowiny(u mnie karkówka)
300 g kaszy durum z vermicelli
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
kawałek świeżego imbiru
1 papryka czerwona
pęczek liści botwinki wraz z łodygami
1 duża marchew
połówka cytryny
3-4 łyżki oleju rzepakowego
pęczek kolendry
750 ml bulionu
Przyprawy:po 1 łyżeczce(kmin rzymski, ziarna kolendry, papryka słodka, curry)
sól, pieprz
Przygotowanie:



Marynata: łyżeczkę kminu oraz kolendry ucieramy w moździerzu na proszek. Do utartej mieszanki dodajemy paprykę w proszku, curry, przeciśnięty ząbek czosnku oraz sok z cytryny i 2 łyżki oleju, mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Do przygotowanej marynaty wrzucamy pokrojoną w średniej wielkości kostkę wieprzowinę i marynujemy przynajmniej 30-60 minut w lodówce.
Warzywa kroimy w dowolny kształt. Ząbek czosnku oraz imbir ścieramy na tarce lub drobno siekamy.
Przystępujemy do smażenia, na dobrze rozgrzanej patelni smażymy porcjami mięso, aby równomiernie się rumieniło(około 10 minut). Do mięsa dorzucamy warzywa(oprócz botwinki i pietruszki) i chwilę razem smażymy. Po około 5 minutach dosypujemy kasze bulgur z vermicelli, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 15 minut aż kasz będzie miękka. 5 minut przed końcem dorzucamy botwinkę i jeszcze raz przykrywamy. Gdy całość będzie gotowa siekamy kolendrę , dodajemy do potrawy i doprawiamy całość do smaku. Gotowe ,smacznego :).
kasza_bulgur_big



Wartości odżywcze w 1 porcji:

Białko: 36 g

Węglowodany: 63 g

Tłuszcze: 46 g

Kcal: 827

Jedliście już kasze bulgur? Bo ja dziś próbowałem pierwszy raz :)(jest świetna) , podobno najczęściej stosowana w kuchni tureckiej i bliskiego wschodu. Uwielbiam bliskowschodnie połączenia smaków, zwłaszcza z soczystą i lekko tłustą wieprzowiną. Botwina doskonale uzupełnia całe danie i nadaje mu lekkości, mimo iż całość jest dość kaloryczna i ma dość dużo tłuszczu. Proponuje modyfikować przepis z inną częścią wieprzowiny przez co danie będzie mniej kaloryczne i bardziej lekkie. Smacznego :). Polecam stosować kaszę bulgur w waszej diecie bo ma mnóstwo wartości odżywczych, a po więcej informacji odsyłam do artykułu: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html.




2
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9993 Napisanych postów 5638 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18404
jak zawsze konkretnie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 52 Wiek 43 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 180
konkretnie i smacznie ;p gratulacje za przepis

"Jeśli szczęście do ciebie nie przyszło to znaczy , że jest wielkie i idzie małymi kroczkami."

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Smazenie na oleju kokosowym.........??

Następny temat

Szpinakowe muffinki z wędzonym twarożkiem

WHEY premium