Szacuny
0
Napisanych postów
93
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
436
WItam serdecznie,
Mam kilka ogólnych pytan odnosnie "masówki":
1. Zakładając dobre proporcje białka i tłuszczu (2.5g oraz 1-1.2g na kilogram masy ciała), masówkę od redukcyjnej diety odróżnia ilość węglowodanów. Jeśli niedobór węglowodanów powoduje ubytek tłuszczu (tzw redukcja), co jest przeze mnie zrozumiałe, tak nadwyżka węglowodanów budująca mięśnie jest dla mnie zagadką... Czy nadwyżka węglowodanów nie odkłada sie w tłuszczu a mięśnie nie budujemy z białek?
2. Przy masówce około 5g/kg jaki przyjmuje się stosunek dodatkowych miesni do tłuszczu? 1:1?
3. Czy jest jakaś konkretna długość cyklu masowego (przy uwzględnieniu brania Kreatyny)?
4. Czy przy diecie masowej można pozwolić sobie od czasu do czasu na jedzenie typu kebab/pizza i inne śmieciowe żarcie? W końcu i tak mamy nadwyżkę kaloryczną...
Szacuny
1034
Napisanych postów
4620
Wiek
34 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
35212
1. białka budują mięśnie, ale to z nadwyżki węglowodanów rośniemy. gdybyś nie ćwiczył w ogóle, to cała nadwyżka poszłaby w tłuszcz. jednak gdy ćwiczymy siłowo te węgle wykorzystywane są w innych celach, jak odbudowa glikogenu, jak regeneracja itp. 2. nie rozumiem pytania 3. nie ma. wszystko zależy od mezocyklu i co jakie masz założenia na dany mikrocykl 4. tak, można, jednak z umiarem. są to tzw. cheat meale, albo całe cheat day'e. można spokojnie zrobić odchył od normy w formie mcdonald, czy kebab, czy pizza, jednak nie częściej jak raz na 10-14 dni. tylko i wyłącznie dla rozluźnienia psychicznego od trzymania restrykcyjnej diety.
Szacuny
0
Napisanych postów
93
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
436
Jak chodzi o 2. : robiac mase,chcac czy nie chcac, zbudujemmy dodatkowy tluszcz jak i miesnie.czy zazwyczaj na 1 kg dodatkowych miesni przypada 1kg tluszczu?
Szacuny
3674
Napisanych postów
31005
Wiek
34 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
294222
Wszystko zależy od tego czego ćwiczący oczekuje, niektórzy lubią robić tzw. agresywną masę ukierunkowaną na duży przyrost wagi w krótkim czasie, a niektórzy wolą budować stopniowo tzw, suchą masę. Jest to uzależnione głównie od jakości diety o raz poziomu nadwyżki kcal, oraz aktywnośco
Szacuny
3674
Napisanych postów
31005
Wiek
34 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
294222
można od takiej zacząć i obserwować ciało, jeśli będzie szło za szybko to lekko obcinamy kcal a ja k za wolno to zwiększamy. Kluczem do suchej masy jest właśnie stopniowanie i powolne lecz stabilne nabieranie masy