Szacuny
4
Napisanych postów
612
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
42050
Witam.
Postanowiłem uzupełniać dietę w kwasy omega 3 właśnie za pomocą siemienia lnianego, miele je i dodaje do potraw, zazwyczaj świeżo mielone spożywam maks 24 h od przyrządzenia, jak wygląda przyswajalność tłuszczu z czegoś takiego? Czy wspomniane wcześniej fitosterole nie odbiją się negatywnie na sylwetce, dodam że używam ok. 50g dziennie.
Proszę o rady ludzi ogarniętych w temacie, olej w kapsułach lub tran w butli mają dwa minusy dla mnie:
-cena
-wątpliwą wg mnie zawartosć tego czego oczekuje, proces obróbki itd
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
nie jest to dobry pomysł epa i dha znajdzie tylko w rybach najtaniej wyjdzie gold omega 3 sport możesz skorzytsaj z leju lnianego jednak tam też tł ALA nie DHA I NIE EPA ile zamierzasz jeść tego siemienia bo to jest kluczowe pytanie
Szacuny
4
Napisanych postów
612
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
42050
Jakieś 50g dziennie. rozumiem że pomysł lipny i lepiej się z tym nie męczyć jeżeli chce się dostarczyć te tłuszcze na których nam najbardziej zależy?
Tylko ile musiał bym tego tranu łykać przy wadze 93kg? rozumiem że proporcja o3-06 powinna być od 1-1 do 1-4. Tyle że ja nie wyliczam tego wszystkiego aż tak skrupulatnie, 4 kapsy tej olimpowej dziennie wystarczą?
WIem że to za mało, i dlatego moje pytanie: jest w ogóle sens w takim przypadku?
Szacuny
14
Napisanych postów
4533
Wiek
30 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
34420
Z 50g siemienia nie dostarczysz pożądanej dawki(2-3g dziennie) EPA+DHA
Konwersja ALA(znajdującego się w siemieniu) do EPA+DHA wynosi 10-15%
Co prawda nie wiem ile ALA znajduje się w siemieniu,ale wiem,że średnio na 15ml oleju lnianego przypada 7g ALA. Zatem dopiero pijąc dziennie ~50ml lnianego dostarczył byś ~3g EPA+DHA
Jak wiemy w lnianym zawartość tłuszczu wynosi 100%,natomiast w siemieniu jedynie 42%. Nawet gdyby przyjąć,że całość tłuszczu w siemieniu stanowi ALA to i tak z 50g siemienia otrzymałbyś~1g EPA+DHA
Wspomnieć też trzeba,że istnieje sporo czynników hamujących i zmniejszających ową konwersję,więc jednak suplementacja o3 i/lub jedzenie tłustych ryb będzie niezbędne
Szacuny
4
Napisanych postów
612
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
42050
No właśnie z tymi rybami chyba musiał bym jeść surowe, wnioskując po delikatności tych kwasów, widzę że lipa, w takim układzie patrząc pod kontem zdrowotnym częste jedzenie siemienia nie ma większego sensu?
Muszę kupić to o-3 z Olimpu
Zmieniony przez - rafal08109 w dniu 2012-07-06 10:24:19
Szacuny
14
Napisanych postów
4533
Wiek
30 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
34420
W surowych za to białko byłoby gorzej przyswajalne-coś za coś
ALe nie przejmuj się obróbką termiczną-ugotuj na parze,nie za długo(8-10min) i będziesz mieć pewność,że zapewniłeś największą ilość o3 jaką mogłeś
Szacuny
4
Napisanych postów
612
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
42050
Spoko, tylko jakie te ryby? z tą parą... już to widze, mieszkam w mieszkaniu studenckim więc te możliwości sprzętowe są ciut ograniczone, aha z łososiami mi nie wyjeżdżaj :D
A makrela wędzona? Brać pod uwagę jako źródło o-3? Tą omege z Olimpa mogę mieć tanio więc chyba na nią się zdecyduje.
Szacuny
14
Napisanych postów
4533
Wiek
30 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
34420
Omege bierz jak najbardziej
Przez wędzenie makrela traci trochę o3(oraz również przez wędzenie zawiera związki rakatowórcze),ale i tak stanowi dosyć dobre źródło o3-na te 1-2razy w tyg
Poza nią pstrąg,łososia nie chcesz żebym podawał
Dodatkowo to puszkowane ryby-sardynki,makrela w puszce będą źródłem o3(tu jedynie jest sprawa,żeby się pozbyć tego z czym są w tej puszce(np.sosu),a zostawić rybkę
Aha no i jeszcze orzechy włoskie jako dodatek(ale tu również ALA )
Zmieniony przez - Szprota94 w dniu 2012-07-06 10:33:55
Szacuny
4
Napisanych postów
612
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
42050
Tak będe robił, siemię zostawie sobie profilaktycznie na dni kiedy jestem w pracy jakieś 15 w miesiącu, wtedy ryby ze względu na zapach raczej odpadają, gadam z klientami, nie mam kuchni tylko jem przed kompem, wtedy też będe ładował o-3 w kapsach w pozostałe dni postaram się dorzucać ryby. Jestem w pracy od 9.30 do 21 a pora karmiania to u mnie 12-20
Jak to jest z tym że o-3 gorzej się wchłania kiedy jest podawana w sąsiedztwie innych tłuszczy, o-3 z 0-6 ze sobą rywalizują czy coś takiego?
Szacuny
14
Napisanych postów
4533
Wiek
30 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
34420
Kwas ALA(który ulega konwersji do Omega 3) oraz kwas LA(który ulega konwersji do Omega 6) są przetwarzane przez ten sam enzym. Zatem tutaj odbywa się "rywalizacja" o ten enzym.
Dodatkowo,jedzenie znacznej ilości Omega 3 w sąsiedztwie ALA i LA blokuje aktywność tego enzymu i mniej ALA i LA ulega konwrsji
Zmieniony przez - Szprota94 w dniu 2012-07-06 11:38:11