Autor artykułu:
Łukasz Kowalski jest doktorantem w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Prowadzi indywidualne konsultacje i seminaria dietetyczne. Jest także autorem kilkudziesięciu artykułów dotyczących żywienia i aktywności fizycznej opublikowanych w czasopismach, takich jak: Kulturystyka i Fitness Sport dla Wszystkich, Fitness Authority oraz Muscular Development.
kontakt: http://180rekompozycja.pl
Na pierwszym spotkaniu uczestnicy owego eksperymentu (46 osób; głównie kobiety; wiek: 18-35 lat; prawidłowe BMI lub nadwaga) zostali poinformowani, że w centrum dietetycznym Uniwersytetu Yale trwają prace nad dwoma koktajlami mlecznymi charakteryzującymi się różną zawartością składników odżywczych. Jednocześnie celem badania jest określenie, czy oba koktajle mają podobny smak, a także jaki jest ich wpływ na reakcje organizmu w związku z różnym składem (niska zawartość tłuszczu vs. wysoka; niska zawartość cukru vs. wysoka). Dodatkowo uczestnicy dowiedzieli się, że będą mogli spróbować jednego z koktajli podczas pierwszej sesji pomiarowej i drugiego podczas drugiej sesji za tydzień. Na etykietach obu koktajli znajdowały się następujące informacje:
Ciąg dalszy: http://potreningu.pl/artykuly/1047/wplyw-umyslu-na-uczucie-sytosci
Zmieniony przez - Bull w dniu 2013-08-18 20:44:59