Zaleca się jedzenie 3-5 jajek tygodniowo (normy) jednak jedząc same białka nie masz obawy o cholesterol. To żółtko posiada go spore ilości w 100g jak dobrze pamiętam jest 32g tłuszczu.
jajo całe w 100g 139kcal/12,5b/9,7t/0,6ww 50g sztuka 70kcal/6,3b/4,9t/0,3ww białko jaja w 100g 49kca/10,9b/0,2t/0,7ww 30g sztuka 15kcal/3,3b/0,1t/0,2ww żółtko w 100g 314kcal/15,5b/28,2t/0,3ww 20g sztuka 63kcal/3,1b/5,6t/0,1ww ano najwięcej białka jest w żółtku
j/w żółtko jest bardziej zasobne w proteiny, a także zawiera sporo innych cennych substancji, miedzy innymi niemal komplet witamin i składników mineralnych, a także fosfolipidy (cholina, inozytol).
Płodnością bym się nie martwił, za to surowej jaja mają inne wady: http://potreningu.pl/articles/16/picie-surowych-jaj-nie-wzmocni-twoich-miesni Jak coś jeść na surowo, to żółtko, białko ze względu na awidynę tylko po obróbce. Zawsze też trzeba pamiętać o ryzyku zakażenia salmonellą, małym bo mały, ale jednak. ;-) Zmieniony przez - Koniu151 w dniu [...]