Czyli jak mam po obróbce 2 sztuki mięsa wieprzowo wołowego które ważą razem 140g to powinienem dodac do tego 30% i by mi wyszło mniej więcej ? Kiedyś bawiłem się w porównania jakie ubytki wagi i objetosci są w przypadku mies po obróbce i wysżło że piers z indyka lub z kurczaka traci średnio 15 %wagi podczas gotowania natomiast schab czy [...]
Możesz się niezgadzać "Liczba zatruć salmonellą w Polsce wynosi średnio aż 20 tys. rocznie z około 25 tys. zgłaszanych do PZH wszystkich zatruć. Biorąc pod uwagę fakt, że nie wszystkie przypadki są zgłaszane, w rzeczywistości takich zatruć może być jeszcze więcej. Około 65% przypadków salmonelozy wymaga leczenia szpitalnego. Dla porównania w [...]
Posiłek w szkole niech bedzie np. taki: chleb razowy + pierś z kurczaka/wołowina + warzywa. Oliwę dorzuć wedle zapotrzebowania pami.etając o odpowiednich proporcjach kwasów tłuszczowych. Przed treningiem (2 godzinki) zjedz brązowy ryż z miesem,oliwą i warzywami bezposrednio po treningu carbo + ostrowia, a potem posiłek. Do śniadania możesz [...]
Jeżeli chodzi o cynk to z tego co pamietam najlepszymi zrodllami są wątroby cielęce i wieprzowa, kasza gryczana, owies, pestki dyni czy wolowina. Napewno w twarogu tłustym mamy więcej witaminy A i D niz w chudym no i jak kolega wyżej wsponial lepiej się one przyswoją dzueki zawartości tłuszczu. Twarog czy ogólnie nabial z tego co pamiętam [...]
najwazniejsze i podstawowe zrodla bialka w diecie: piers z kurczaka, ryby, wolowina, jaja..glownie powinienes na tym bazowac, no i oczywiscie na noc niezastapiony twarog, badz serek wiejski..
[...] sie skladac z : Wegowodanow zlozonych : ryz/makaron/ziemniaki/kasza/platki owsiane/chleb razowy, staraj sie wybierac produkty jak najmniej przetworzone. Bilako : drob/wolowina/ryby/jaja/twarogi/kefiry itp. tluszcze : oliwa z oliwek/nasiona/pestki dyni/orzechy/ Do tego duzo warzyw. Ukladajac diete oblicz zapotrzebowanie na b/t/w. [...]
[...] bani uloz ja z tych produktow ; Weglowodany : ryz/makaron/ziemniaki/kasza/platki owsiane/chleb razowy, staraj sie wybierac produkty jak najmniej przetworzone. Bilako : drob/wolowina/ryby/jaja/twarogi/kefiry itp. Tluszcze : oliwa z oliwek/nasiona/pestki dyni/orzechy/ Do tego jedz duzo warzyw i owocow. Oblicz swoje zapotrzebowanie za pomoca [...]
Nie zastapisz, z ryba tez trzeba sie bawic a co dopiero z wolowina. Tunczyk w puszcze od czasu do czasu mzoe byc ale nie za czesto. Mi zrobienie piersi nie zajmuje duzo czasu. Rozbicie, na grill, 10min i gotowe.
Skorzystaj z tematów podwieszonych tz. wylicz zapotrzebowanie: http://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne%2C_sk%C5%82._prod._%C5%BCywno%C5%9Bciowych%2C_%25_bf-t276436.html. Ułóż sobie jadłospis na 4/5 posiłki + np. wpc po treningu http://www.sfd.pl/sklep/SFD_Wpc_protein_plus-opis3653.html posiłki dobieraj tak by i produkt białkowy( udka, [...]
[...] bialku najlepiej pochodzenia zwierzecego. wegle: platki owsiane, ryz brazowy, makaron durum/pelnoziarnisty tluszcze:olej lniany, oliwa z oliwek, orzechy, slonecznik, pestki dynii bialka:mieso(wolowina,kura,indyk,itd), ryby(mintaj,panga,makrela,losos),jaja kurze, z nabialu jedynie twarog chudy i tez nie przesadzac z nim. Do tego warzywa.
[...] - ten posilek powinien byc troche "mocniejszy" niz pozostale. II sniadanie mozna wziac do pojemnika i jesli odpada w tym momencie tunczyk z racji szkoly to np wolowina,kura,ryba,indyk z makaronem durum/pelnoziarnistym lub ryzem brazowym ( nie bialym ) +tluszcze. III posilek przed tr - tak jak mowilem porzadna dawka ryzu + 150-200g [...]