Podsumowanie hasłowe do wcześniejszego artykułu „Glutamina w arsenale sportowca” (podstawowe i najnowsze formy glutaminy i ich zastosowanie w sportach wszelakiego rodzaju) W myśl zasady od szczegółu do ogółu, aby zrozumieć jak glutamina może wspomóc nas w uprawianiu sportu, najpierw musimy poznać mechanizmy jej działania na [...]
[...] albuminy osocza, glikomakropeptydy, laktoferyna i inne. 10. Dlaczego w zdrowej diecie powinna się znaleźć oliwa z oliwek? zapobiegająca starzeniu się komórek witamina E(ok. w jednej łyżeczce oliwy mieści się 15mg witaminy E, co stanowi 20% dziennego zapotrzebowania na nią) oraz polifenole, które pomagają zwalczać wolne rodniki, [...]
[...] który co prawda nie jest ani źródłem energii, ani elementem strukturalnym tkanek, niemniej jest niezbędny do zachowania normalnego przebiegu procesów metabolicznych . Owa witamina jest nieodzowna w tworzeniu kolagenu . Odpowiada chociażby za proces hydroksylacji proliny, w wyniku czego powstaje hydroksyprolina. Występowanie grup hydroksylowych [...]
[...] m.in. upośledzeniem funkcji wydzielniczej żołądka. W 1926 r. wykazano, że podawanie chorym zwierzęcej wątroby w ilości około 500 g dziennie, w której znajduje się witamina B12, powoduje cofanie się objawów choroby. Naukowcy amerykańscy, którzy dokonali tego odkrycia (G.H. Whipple, G.R. Minot i W.P. Murphy), otrzymali w roku 1934 [...]
[...] m.in. upośledzeniem funkcji wydzielniczej żołądka. W 1926 r. wykazano, że podawanie chorym zwierzęcej wątroby w ilości około 500 g dziennie, w której znajduje się witamina B12, powoduje cofanie się objawów choroby. Naukowcy amerykańscy, którzy dokonali tego odkrycia (G.H. Whipple, G.R. Minot i W.P. Murphy), otrzymali w roku 1934 [...]
[...] m.in. upośledzeniem funkcji wydzielniczej żołądka. W 1926 r. wykazano, że podawanie chorym zwierzęcej wątroby w ilości około 500 g dziennie, w której znajduje się witamina B12, powoduje cofanie się objawów choroby. Naukowcy amerykańscy, którzy dokonali tego odkrycia (G.H. Whipple, G.R. Minot i W.P. Murphy), otrzymali w roku 1934 [...]
[...] wzrost jego poziomu, jeśli natomiast kobieta ma wysoki poziom estrogenu to palma zmniejsza jego poziom. Niezbędna w kazdym typie Siemie lniane-olej lniany: Bogate sa w witamina E , cynk , kwas tłuszczowy omega-3 , fitosteryny ,flawonoidy ,fitoestrogeny. Siemię lniane zawiera 700 razy więcej lignanów niż inne gatunki roślin Idea .Reguluje [...]
Natasha Campbell-McBride - C.D. i juz ostatnia czesc – Probiotyki pomagają w infekcjach wirusowych układu pokarmowego, w dziecięcym zapaleniu nerek, biegunkach, zapaleniach okrężnicy, stanach zapalnych jelit wywołanych przez clostridium difficile, w infekcjach h.pylori, e.coli, w chorobie Leśniowskiego-Crohna, w zespole jelita drażliwego, [...]
Okej pare informacji na temat innych substancji spozywczych poprawiajacych prace mozgu, skoro Bigger zaczoles wymieniac ;) Amid kwasu nikotynowego (niacyna, witamina B3) - odgrywa zasadniczą rolę w produkcji neuroprzekaźników mózgu oraz przy przetwarzaniu przez mózg węglowodanów na energię. W organizmie ludzkim może być syntetyzowana z tryptofanu. [...]
[...] ciężko ocenić czy efekty te pochodziły tylko od Gln czy też od przestrzegania prawidłowej diety i innych stosowanych suplementów (jak np. kompleksy witaminowe i dodatkowo witamina C). Sądzę jednak, że pozytywne rezultaty otrzymałem dzięki połączeniu diety jak i stosowaniu odpowiednich suplementów, w tym także Gln. Niestety wysokie ceny Gln [...]
[...] kompletny posiłek. Owoce + sok z cytryny Jagody, porzeczki, truskawki są pełne bioflawonoidów, które hamują starzenie się komórek i poprawiają krążenie. Te zalety wzmaga witamina C. Skrop owoce sokiem z cytryny. Chleb razowy + wędliny Jeśli większość Twoich posiłków to kanapki, wybierz pieczywo razowe, które najlepiej komponuje się z serami i [...]
[...] Hmm a moze przeniesc go do Suplementacji ? Substancje spozywcze wspomagajace prace mozgu ----------------------------------------------- Amid kwasu nikotynowego (niacyna, witamina B3) - odgrywa zasadniczą rolę w produkcji neuroprzekaźników mózgu oraz przy przetwarzaniu przez mózg węglowodanów na energię. W organizmie ludzkim może być [...]
ABC Diety 1. Bogate w błonnik węglowodany pomogą oszukać głód. Zawarte w płatkach, kaszach, w chlebie pełnoziarnistym, roślinach strączkowych sprawiają, że nie czujesz się stale głodna. Takiej roli nie odgrywa tłuszcz - dopóki go nie strawisz, nie czujesz się syta. Pokarmy zawierające węglowodany ( nie tylko produkty zbożowe, lecz również owoce), [...]
[...] sie przyjmowac L-dopy i wit. B6 w tym samym czasie -Podczas suplementacji L-dopy powinna byc stosowana dieta nisko bialkowa gdyz lepiej dziala na dietach wysokoweglowodanowych -witamina C potęguje dzialanie l-dopy (lub polecana dla osob które zle toleruja suplementacje MP lub samo L-dopa) Zmieniony przez - solaros w dniu 2010-09-16 03:39:35
Boostery testosteronu: Na pierwszy ogien idzie popularny ostatnimi czasy DAA 1) DAA - D-aspartic Acid (Kwas D-Asparginowy) Troche teorii: Kwas D-Asparginowy - jest aminokwasem fizjologicznym, który powstaje w organizmie w skutek konwersji kwasu L-asparginowego do kwasu D-asparginowego. Odgrywa istotną rolę w produkcji plemników i hormonów [...]
[...] smakowe. 7. Wołowina zawiera cynk i magnez. Cynk jest kolejnym przeciwutleniaczem, który przyczynia się do syntezy białka i wzrostu mięśni. Podobnie jak glutamina i witamina B6, cynk wzmacnia układ odpornościowy. Magnez wzmacnia syntezę białka, zwiększa siłę i poprawia skuteczność produkcji insuliny - głównego hormonu anabolicznego [...]
Może się komuś przyda.. Drżenie mięsni może powodowac tez niedobor witamin z grupy B. Np.witamina B15 inaczej kwas pangamowy. Przyśpiesza ona utlenianie glukozy w komórkach i uzyskiwanie energii w procesie oddychania wewnątrzkomórkowego. Witamina B15 nasila nie tylko utlenianie glukozy, ale również lipidów, obniża stężenie cholesterolu we krwi, [...]
[...] czynnik przeciwkrwotoczny (wit. K2). Mianem witaminy K określamy grupę związków nierozpuszczalnych w wodzie, ale rozpuszczalnych w tłuszczach. Do grupy tej należą: witamina K1 (filochinon), witamina K2 (menachinon), witamina K3 (menadion), Witaminę K1 pozyskuje się z pożywienia, K2 jest produkowana przez bakterie jelitowe, natomiast [...]
[...] włączenia do tej listy następujących pierwiastków: niklu, cyny, wanadu, krzemu. Nazwę witaminy określa się kolejnymi literami alfabetu, które wiążą się z jej pochodzeniem (witamina C - cytrusy), z jej nazwą międzynarodową (witamina A - akseroftol) lub z jej działaniem (witamina K - od niemieckiego słowa "koagulation", oznaczającego [...]
A oto jeszcze jedna zaleta spożywania jajek: Należy zaznaczyć, że w surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej wykorzystanie. Podczas gotowania jaja następuje denaturacja awidyny dzięki czemu biotyna staje się w pełni przyswajalna. FUNKCJE WITAMINY H W ORGANIZMIE * Wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry [...]