[...] zawartość sodu pozwala zatrzymać dłużej ilości wody w tkance podskórnej. Ad5. Obniżona zawartość sodu. W składzie tego napoju najwięcej ejst chloru - 39mg. Nie występuje witamina E. Jest wzbogacony witaminą C. Ad6. Słodzony płyn izotoniczny - zawiera aspartam - barwiony syntetycznie. Zawiera stosunkowo małą ilość potasu, jednego z [...]
[...] z promieni słonecznych, to wtedy potrzebne nam będą dodatkowe ilości witaminy D. Witamina ta jest popularnym dodatkiem do płatków śniadaniowych, mleka i jest zawarta w multiwitaminach. Trzeba jednak zaznaczyć, że w wypadku spożywania mleka i jego przetworów, witamina D w produktach mlecznych nie jest rzeczą polecaną - w porównaniu z witaminą D [...]
1. Kreatyna : jest ergogenikiem sportowym gdyż poprawia zarówno wydolność tlenową jak i beztlenową oraz poprawia wytrzymałość, siłę i masę mięśniową. Szerokie działanie kreatyny związane jest z jej funkcją transportową i magazynową rodników fosforanowych - najważniejszych molekuł energetycznych i regulatorowych komórek. Wiele osób zażywających [...]
[...] wtedy, jeśli dodatkowo ćwiczysz. Najskromniejsza utrata wagi w najlepszym razie wynosi - około 0,91 - 1,36 kg w dziesięciotygodniowym okresie. - Być może sama witamina C nie zapobiegnie przeziębieniu, ale jej dzienna dawka 1 - 6 gram może zmniejszyć czas trwania i ostrości objawów przeziębienia u dorosłych. - Połączone [...]
[...] magnezu powstają podczas procesów oczyszczania ziaren zbóż i przetwarzania produktów w procesach przemysłowych. Podczas gotowania potraw magnez podobnie jak witaminy B i witamina C wypłukiwany jest z pokarmów przez wodę ------------------------------------------------------------ **Edimus et vivamus, non vivimus ut edamus!! ** leniwa [...]
Irena Szarska-Martyn biolog-fizjolog, dr nauk przyrodniczych Sterydy (nazywane często steroidami) to dla SM-owca coś zwykłego. Nazwa znana wszystkim - ale nie wszyscy wiedzą, o co tu chodzi. Jedni boją się sterydów „na zapas", inni bo sami boleśnie odczuli ich skutki albo zobaczyli u innych... Boją się huśtawki nastrojów, kłopotów ze spaniem [...]
[...] i ew. niszczeniem komórek mięśniowych (zanik mięsni). L-Karnityna może zostać wyprodukowana w organizmie które dostarcza odpowiednią ilość wymaganych witamin i minerałów( witamina B1, witamina B6, witamina C, żelazo). Aminokwasy: Lizyna i metionina są także przydatne, ponieważ biorą udział w syntezie L-Karnityny. Aminokwas ten obecny jest [...]
[...] menu mrożonek owocowych i warzywnych (szczególnie w okresie zimowo-wiosennym) i warzyw kiszonych. Najlepszym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (tzw. witamina F) jest żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie) i oliwa z oliwek tłoczona na zimno, ze względu na zawartość odznaczającą się największą wartością i aktywnością [...]
Zadziwiająca arginina W ostatnich czasach naukowcy dużo miejsca w swoich badaniach poświęcali argininie. Ich badania doprowadziły do ujawnienia wielu intrygujących faktów dotyczących tego aminokwasu- faktów, które upoważniają mnie do określenia argininy mianem „niezwykłej”. Jednak zanim zacznę omawiać te odkrycia, pozwólcie , [...]
[...] menu mrożonek owocowych i warzywnych (szczególnie w okresie zimowo-wiosennym) i warzyw kiszonych. Najlepszym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (tzw. witamina F) jest żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie) i oliwa z oliwek tłoczona na zimno, ze względu na zawartość odznaczającą się największą wartością i aktywnością [...]
[...] drugim roku życia rośliny na wiosnę lub w jesieni. Surowce należy wysuszyć w temp. do 40o C. Skład chemiczny. W całej roślinie znajdują się: olejek eteryczny (ok. 0,5-1%), witamina C (w liściach 150-200 mg/100g), karoten (w liściach - 10-16%), lecytyna, żywice, garbniki, skrobia, kwasy (octowy, kawowy, chlorogenowy), tłuszczowce, sole mineralne [...]
[...] a nawet leczy krzywicę, anemię, szkorbut. Poleca się ją osobom przepracowanym, dzieciom, kobietom w ciąży, osobom starszym gdyż usprawnia krążenie krwi i kierowcom bo witamina A polepsza widzenie w ciemnościach. Ma własności odtruwające, usuwa nadmiar wody z organizmu, oczyszcza przewód pokarmowy, regeneruje naczynia włosowate i uspokaja. [...]
[...] powstawaniu zakrzepów krwi w naczyniach krwionośnych i obniżają ciśnienie krwi wywołane nadmiernym spożyciem soli. Ważnym czynnikiem zapobiegającym miażdżycy jest także witamina E, towarzysząca tylko tłuszczom roślinnym. Dzięki swoim właściwościom zapobiegania utlenianiu substancji chemicznych hamuje ona procesy utleniania w ustroju, [...]
[...] do momentu złamania kości. Jest ona konsekwencją stopniowego i początkowo niewielkiego spadku zawartości wapnia w kościach, począwszy już od około 30. roku życia. Konieczna witamina D Sądzi się, że przyczyną pogarszającej się z wiekiem przyswajalności wapnia jest powiększający się stopniowo niedobór witaminy D, która ułatwia wchłanianie tego [...]
ABC Diety 1. Bogate w błonnik węglowodany pomogą oszukać głód. Zawarte w płatkach, kaszach, w chlebie pełnoziarnistym, roślinach strączkowych sprawiają, że nie czujesz się stale głodna. Takiej roli nie odgrywa tłuszcz - dopóki go nie strawisz, nie czujesz się syta. Pokarmy zawierające węglowodany ( nie tylko produkty zbożowe, lecz również owoce), [...]
[...] pod wpływem kwasu żołądkowego wiąże się z czynnikiem wewnętrznym (intrinsic factor - IF) - glikoproteiną wydzielaną przez komórki okładzinowe żołądka; po przejściu kompleksu witamina-czynnik wewnętrzny do jelita cienkiego dochodzi do odłączenia się czynnika wewnętrznego, a cyjanokobalamina w obecności jonów wapnia wchłania się do krążenia [...]
[...] a nawet leczy krzywicę, anemię, szkorbut. Poleca się ją osobom przepracowanym, dzieciom, kobietom w ciąży, osobom starszym gdyż usprawnia krążenie krwi i kierowcom bo witamina A polepsza widzenie w ciemnościach. Ma własności odtruwające, usuwa nadmiar wody z organizmu, oczyszcza przewód pokarmowy, regeneruje naczynia włosowate i uspokaja. [...]
zamieszczam opis witamin i minerałów, opis pochodzi ze strony Naturella : WITAMINA A (retinol)- antyoksydant, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania skóry i błon śluzowych, bierze udział procesach metabolicznych - synteza białek , lipidów. Odgrywa ważną rolę w procesie widzenia. Zalecane dzienne spożycie (RDA): 800 mcg. Objawy niedoboru: zmiany [...]