Jakąś alternatywą do smażenia, jak ktoś lubi ,a nie ma w diecie dużo tłuszczy są bezkaloryczne oleje typu 'pam' np. http://www.sfd.pl/sklep/Wellsley_Farms_Cooking_Spray-opis34765.html
mdroll bez dwóch zdań czyli p m drolu bd jeszcze wieksza kicha a jak dodam omega oleje itd jest sens brac prEz 3 tyg m drolla ? Albo taki srodek tez bardziej ryje Estra-4,9-diene-3,17-dione ? Zmieniony przez - Pawliczek4 w dniu 2017-02-21 18:39:35
[...] 250mg omega długołańcuchowych (EPA i DHA), a dawki terapeutyczne to około 1g (ujawniają już wtedy m.in. rolę protekcyjną na układ sercowo-naczyniowy). Trzeba też rozróżnić oleje nasycone, które występują w formach krótkołańcuchowych, średniołańcuchowych i długołańcuchowych. O ile duże spożycie długołańcuchowych nie jest zalecane (ciężkostrawne, [...]
[...] http://www.sfd.pl/WĘGLOWODANY,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135388.html http://www.sfd.pl/BIAŁKO,_jakie_wybrać_Z_czego_czerpać_-t1135440.html masz też inne oleje, raz na jakiś czas wjeżdza ryba, żeby uzupełnić kwasy omega epa i dha, twaróg chudy to mordęga, weź półtłusty - można zrobić fajne placki z niego z jajkiem i np wpc ew. [...]
brak różnorodności, są lepsze rodzaje ryżu niż biały jak np. basmati, dawaj różne warzywa, różne mięsa/ryby, źródła tłuszczy jak oleje/awokado/tłuste mięso bo się wkrada monotonia skorzystaj z tego: http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135648.html http://www.sfd.pl/WĘGLOWODANY,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135388.html [...]
vitamina d jajka, pełne mleko i produkty mleczne, oleje roślinne, wątroba, sery dojrzewające. Węgorz świeży 1200 IU/100 g Śledź w oleju 808 IU/100 g Gotowany/pieczony łosoś 540 IU/100 g Śledź marynowany 480 IU/100 g Ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 IU/100 g Kaszki mleczno-ryżowe, mleczno-zbożowe 160-480 IU, tj. ok. 64-80/100 ml [...]
w/w oleje czy to na zimno czy z patelni będą słabym wyborem bez znaczenia jak je spożyjesz, chyba że rzepakowy nierafinowany tłoczony na zimno ale taki olej do smażenia się nie nadaje.
Jedno wyjście to zabrać źródła białka ( wpc itp ) , źródła węglowodanów "suche" typu skrobia, kleik ryżowy, płatki - co tylko zalejesz wodą i jest ok a na podbicie tłuszczy orzechy czy oleje. Pozdrawiam
Raz smaż - dla smaku, raz sobie gotuj, ale pamiętaj, że masz inne rodzaje tłuszczu http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE%2C_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html#post1 nie tylko oleje na których smażysz.
węglowodany owoce i płatki owsiane/jaglane/ryżowe/ - wystarczy zalanie wodą, białko - twarogi/serki/sery/WPC, tłuszcze - orzechy różne rodzaje, oliwy i oleje, wędzona ryba, może jajowar i jajka możesz sobie gotować, jak chcesz to znajdziesz sposób :-) https://potreningu.pl/articles/1673/piec-sposobow-na-obnizenie-kosztow-diety