Kupiłam mąkę kokosową, na której nie ma tabeli wartości odżywczych (ile zawiera tłuszczy, węgli itd). Jak sobie poradzić w tej sytuacji? Czy każda mąka kokosowa ma małą zawartość węglowodanów i nadaje się do śniadania BT?
Chce zrobić mąkę (zblendowac torebkę ryżu) do gofrów czy naleśników i pytanie jak wliczyć tak jak torebkę ryżu to samo makro czy inaczej i ogólnie czy jest to dobra opcja na redukcji czy lepiej zjeść ugotowany ryż?
Cześć, ostatnio dostałem mąkę z amarantusa/SFD/Images/2016/8/4/08db5329dd0c4dd88fc7d84d39a159e1.jpg Jakieś przepisy polecacie z tą mąką? Czy można używać to jako zamiennik mąki kokosowej?
Witam czy mąka żytnia typ 2000 razowa może stanowić źródło ww w jednym posiłku. ? Problem jest w tym że od paru miesięcy jem omlety z płatkami owsianymi ale już rzygam tym {{:-( Nie daje rady już tego jeść wiec mysle o tej zamianie...
Witam jw jako że nie używam zwykłej mąki Jaką proponujecie do zagęszczania sosu w którym się dusi chudy pyszny schabik, oczywiście wchodzi w grę indeks glikemiczny i smak Pozdr chlopy
1. O co chodzi z tą mąką pszenną? Dlaczego nie powinniśmy jej spożywać np chleba pszennego, makaronów pszennych? Co w niej jest takiego, że jest ona eliminowana z odżywiania? 2. Czy mąka pszenna może mieć zły wpływ na wygląd sylwetki czy nie jest to możliwe?
Witam od pewnego czasu zacząłem stosować mąke żytnią typ 2000 do śniadaniowego omletu zamiast płatków owsianych czy to jest dobry wybór ? czy lepiej pozostać przy sprawdzonych owsianych? Pozdrawiam
witam, mam ułożoną dietę na masę, chcę zrobić sobie omlet z 3 jaj i 50g mąki pszennej typ 400 ale nie mogę doszukać się ile ma ona kalorii. Wie ktoś ile mam kcal mąka pszenna typ 400? i takie pytanie: czy jest dobra do tego celu przy takiej diecie, czy lepiej zastąpić ją inną?
Czy na diecie mieszanej, czyli nie chodzi tu o redukcję ani o masę, bardziej utrzymanie wagi, może być stosowana mąka z pełnego przemiału typ 1850? Dieta jest oczywiście dla mężczyzny regularnie uprawiającego sport i budującego masę mięśniową ;)
Witam, szukam dobrego źródła węglowodanów z mąki, Chciałem użyć mąki kukurydzianej ponieważ żytnia mi nie smakuje a kukurydziana jest bez glutenu . Co sądzicie o mące kukurydzianej dlaczego tak lub dlaczego nie proszę o uzasadnienie swoich odpowiedzi. Dzięki :)
jak w temacie a dokladniej zaleznosc zawartosci wegli, sprawdzalem make kilku firm i rozbieznosci sa ogromne? czym to jest spowodowane skoro sklad ten sam, no i jaka wybrac?
Czesc ma ktos moze info nt kalorycznosci i skladu maki zytniej? Chyba nie zaszkodzi ze 2 razy w tygodniu zrobic sobie np na posilek potreningowy albo na sniadanie jakis plackow z maki, wody, 100ml, mleka i 1 jajka? Pozdrawiam
Witam, mam pytanie odnośnie mąki żytniej - czy może ona stanowić główne źródło węglowodanów? jest już coraz cieplej iq nie mam czasu w ciągu dnia by jeść regularnie, produkty na mące żytniej bardzo łatwo mi wchodzą i jest to dla mnie wygodniejsze niż objadanie się na koniec dnia - tylko czy warto......?
gdzie można kupić taką mąkę ?Chcę upiec chleb na z zakwasie ale w sklepach w mojej okolicy nie widziałam takiej mąki i czy ktoś wie czy można zrobić zakwas z innej mąki?np.pszennej?może żle szukałam ale nie znalazłam takiego przepisu
Jakiej mąki używać, aby była cennym źródłem węglowodanów podczas pieczenia naleśników, placków itp? Czy te mąki nadają się: żytnia, pszenna z pełnego przemiału, owsiana (kupna lub zrobiona poprzez zmielenie płatków owsianych), ryżowa, kokosowa, semolina durum. Dlaczego nie poleca się zwykłej mąki pszennej?
Szybkie pytanko: w składzie mąki kokosowej, która posiadam widnieje 58g węglowodanów na 100g produktu. Czy mam takie wartości przyjąć czy uwzględnić, że ok 40g to błonnik, którego nie wliczamy i przyjąć 18g węglowodanów na 100g produktu?