[...] cukier kryształ 220 g 13,0 g 4,3 g cukier puder 160 g 10 g 3,3 g kasza manna 180 g 15,5 g 5 g kakao 125 g 7,5 g 2,5 g mak 165 g 10 g 3,3 g masło, margaryna 240 g 14,5 g 5 g mąka pszenna 170 g 10 g 3,3 g mąka żytnia 136 g 8 g 2,7 g mąka ziemniaczana 180 g 11 g 3,7 g miód 360 g 22 g 7 g mleko tłuste 255 g 15,5 g 5,2 g mleko zagęszczone 320 g 17,2 [...]
[...] dokładnie to samo. tak jak reszta tych odżywek. co do terminow ważności...odzywki są pozbawione wody, jest to suchy proszek, więc dobrze przechowywane nie psują się szybko (mąka, mleko w proszku...to się psuje?? nie; a jest naturalne?? chyba tak) "Odżywka jest kompleksowym preparatem odżywczym a suplementy są wyodrębnionymi cząsteczkami,z [...]
PLACKI BIAŁKOWE (porcja na 2 osoby) -300g białego mielonego sera -3 jajka -cukier waniliowy 3 torebki(po 16 g) -4-6 górowatych łyżek mąki(w zaleznosci od upodobań) Wbijamy cale jajeczka do naczynia i trzepiemy, dodajemy cukier, ser i mieszamy do powstania jednolitej masy. Potem maka i mieszamy wszystko. Smażymy na srednim ogniu, nie za grube [...]
[...] w którym bardzo fajnie opisane było dlaczego ludzki żołądek ma problemy z cukrami i ogólnie produktami nienaturalnego pochodzenia (czyt. wytwarzanymi przez ludzi, jak np. mąka). Tłumaczone było to na zasadzie że kiedyś ludzie nie posiadali farm tylko jedli określone pokarmy udostępniane przez nature i jeszcze nie zdolalismy az tak ewoluwac [...]
Raczej chodzi o zarodki pszenne, a zwykłą mąkę można zamienić na mąkę sojową, która zawiera o wiele mniej węgli i nie zawiera glutenu. Kucharzem nie jestem i nie wiem czy z mąką sojową będzie się to trzymać kupy, ale warto spróbować :)
Faktycznie, ale jeśli komuś zależy aby zminimalizować ilość węglowodanów to można wymieszać zwykłą mąkę z sojową, może to być dobre rozwiązanie. Sam spróbuję zrobić te placki z mąką sojową i zobaczę czy coś z tego wyjdzie. Wtedy wyszedłby dobry posiłek przed snem.
ale nie mieszaj zwykłej mąki z sojową bo niczego się nie dowiesz. Zrób placka eksperymentalnego na mące sojowej i zobaczysz czy się klei. Jak nie, to znaczy, że mąka sojowa nie ma takich właściwości i w ogóle szkoda jej dodawać. A jak będzie się kleić tylko słabo, wtedy możesz mieszać
tak mistrzu miałem właśnie zrobić... dodam tylko mąkę sojową i zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. Czyli główne składniki to będą : ser biały zmielony, jajka, mąką sojowa ?
mistrzu kopt czy ja coś pisałem o miodzie ? ja pisałem o modyfikacji tego przepisu pod siebie, nie atakuję Twoich pomysłów. Dla mnie jak na ostani posiłek za dużo węgli, dlatego podsunąłem pomysł zastąpieniem mąki, mąką sojową i wywalenie cukru waniliowego, a że akurat posiadam w domu tą makę to sprawdzę czy w ogóle da się te placki zrobić. Może [...]
Tak właśnie myślałem... ale gościu zgodził sie na odbiór osobisty wiec raczej maka i proszek do pieczenia odpada... dzięki za rade a znacie może jakies tanie źródła (mozę nie aż tak tanie) z kąd można kupić białko?
[...] Mięsem nie można zastąpić mleka, gdyż u niektórych, przykładowo: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących, wystąpiłby niedobór wapnia. Oto przykłady: * produkty zbożowe, tj. mąka, kasza (100g) można zamienić na: pieczywo (153g), lub makaron (100g), czy też groch i fasolę (100g) * mleko (100g) na: maślanka (100g), mleko w proszku pełne (15g), [...]
strączkowe suche (100g) na: pieczywo (135g), makaron (100g), mąka i kasze (100g) tez nie bardzo soja ma na przyklad ok 30g bialka, makaron 7g(?), za to wegli jest w soi jakies 2x mniej niz w makaronie, wiec nie wiem czy to taki zamiennik
[...] śmieć. Jak to często bywa żywność przetworzona ma wysoki poziom IG, polegaj zawsze na żywności która jest naturalna tak jak płatki owsiane czy chleb pełno ziarnisty(mąka żytnia) nie ze skrobii tzw. chleb biały(również przetwarzana). Kiedyś jadłem to świństwo codziennie oczywiście troche masy przyłapałem, ale odbiło mi się to na trzustce, [...]
hmm nie bardzo. przeczytaj sklad tego sosu z czego dokladnie zrobiony. pewno tam zozstala uzyta maka do zageszczenia. a maka nie nadaje sie na redukcje. odpusc sobie. do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic. na poczatku redukcji ciezko mi bylo szamac suchy ryz, a teraz bez problemu.
brazowy ma nizszy ig ma tez w sobie pare pierwiastkow. jasne pieczywo, cukier bialy, ryz bialy - produkty rafinowane, wyzszy ig jak i pozbawione wszelkich skladnikow odzywczych. jeszcze lepszy od brazowego jest dziki ale cena ;/!! a jak juz przy posilkach bogatych w weglowodany to makaron odrazu moze opiszemy :) - wybieraj ten z semoliny (maka z [...]
UWAGA !! prosze nie wpisywać sie dopóki nie doczytasz do końca postu!! Ostatnio zauważyłem że wiele osób pyta ile waży np. średnie jajko, banan, łyżka czegoś tam. Idea tego postu jest taka, żeby każdy wpisywał tutaj gramatury różnych produktów produktów. Uwaga!! I teraz prośba. Prosze wszystkich żeby nie wpisywali tutaj tekstów w stylu "świetny [...]