Bez wątpienia warto wprowadzać do diety ryby. Szczególnie tłuste, np. śledź, łosoś dziki, makrela. W Biedronce pojawił się ostatnio filet świeżej makreli. Całkiem dobra i mało ości.
Makrela to tłuszcze EPA i DHA, oliwa z oliwek to głównie (~70%) tłuszcze jednonienasycone, a orzechy, w zależności od typu to najczęściej albo ALA, albo jednonienasycone. Generalnie, nie jest to zamiana na zasadzie równoważnej, no chyba że orzechy włoskie, które dostarczą trochę tego ALA, ale i tak dalej nie będzie to ten sam poziom co [...]
Skad pomysl, ze makrela zawiera spore ilosci metylorteci? Jest zupelnie odwrotnie. Dostepna w Polsce makrela to glownie odmiana atlantycka, w ktorej odkladaja sie znikome ilosci tej organicznej substancji. Poza tym jak na niewielkiego drapieznika i szybki odlow jest narazona przez bardzo krotki czas na dzialanie substancji trujacych znajdujacych [...]
Czy makrela a konkretnie jej tluszcz moge zamieniac z orzechami lub oliwą? Dzis zjadlem i nie wiem czy odpuscic orzechy czy oliwe czy jedno i drugie W zależności jak pasuje Ci w bilansie, jak tłuszczy wyjdzie Ci za dużo, to po prostu ujmij któryś z dwóch bez różnicy który, jeden dzień nie sprawi, większęj ani mniejszej korzyści.
Dzięki wszystkim! A co do pochodzenia to mieszkam w UK więc nie wiem za bardzo jak tam w naszej Polsce z makrelą, ale ta moja też łowiona w atlantyckim Produced in: U.K., Scotland Caught in: the NE Atlantic – North Sea
próbowałem wszystkie rodzaje białek, chyba każdej firmy i po każdym miałem problemy.. teraz chce spróbować różne rodzaje ryb może któryś mi nie zaszkodzi. na pewno chce wejść na 3000+ kcal z sam obiad to 1800 kcal rozdzielone oczywiście na 2 bo w domu i praca. Czarniak, śledź, makrela, morszczuk, mintaj, łosoś - jak dla mnie najlepsze ryby.
[...] osób piszących na tym forum, te morskie zawierające omega-3 uważam za bomby chemiczne, o hodowlanych łososiach nie wspomnę. Jedyną która przechodzi przez "moje sito" jest makrela, ale na pewno nie będzie stanowić ona podstawy diety, jedynie dodatek, max 1-2 w tygodniu. Co do samych omega-3, 6, ich proporcji między sobą, jestem raczej [...]
[...] taki który ma tylko ryby i to od 20 lat, mnóstwo owoców morza, sałatek z ryb, rybno-warzywne itp. Generalnie im więcej czytam tym mniej mam ochotę na jakąkolwiek rybę, makrela wędzona- złe związki z wędzenia. Śledź , Łosoś - zawartość toksycznych dioksyn i podobnych do nich polichlorowanych bifenyli (PCB) Tuńczyk i inne - rtęć itd. Tym [...]
[...] wędlinę. Dla tego wyliczam już po obróbce. Masło do przesmarowania chleba. Wagę kuchenna oczywiście używam. Ryby staram się jeść 2 razy w tygodniu z reguły jest to łosoś i makrela. CPM mi wyszło 2549kcal. Przy tych 2200kcal ogólnie czuję się pełny, nie czuję głodu. Zmieniony przez - Tomekkke w dniu 2017-09-15 13:12:27 Zmieniony przez - [...]
[...] środowiskowych. W ogóle mało kto wie, ale mięso węgorza zawiera neurotoksynę (groźną dla ssaków), która unieczynniana jest dopiero po kilkunastu minutach obróbki termicznej. Halibut również zanieczyszczony. Spore wątpliwości mam względem suma i karpia, no i oczywiście makrela bałtycka/hiszpańska odpada. Reszta z pierwszej strony tematu jest ok.
58kg 170cm 27L ektomorfik tryb życia średni jako olej to na przemian stosuje oliwa z oliwek / olej z pestek / olej kokosowy węgłe to na przemian ryż brązowy, kasza jaglana, ryż paraboiled Posiłek 1. (jajecznica) 3 jajka 170g B:18.5 T:14.3 W:0.8 Kcal:205,7 olej 15ml B:0 T:13,8 W:0 Kcal:124,2 mleka 200ml [...]
Cześć wszystkim. Po paru ładnych latach nie dbania o siebie postanowiłem znów wrócić do formy. Wazę 89kg i jestem dość umięśniony, ale również troche oblany tłuszczem. Od 2 tyg stosuje dietę na masę. Chciałbym troche zwiększyć mase mięśniowa i zmniejszyć ilość tłuszczu lecz po 2 tyg troche brzucha mi doszło. Podejrzewam za duża ilość węgli [...]
Pokombinowałem i wyszło mi coś takiego(załącznik) Druga sprawa, czy makrela wędzona w ostatni posiłek to dobry pomysł? Czy lepszym rozwiązaniem byłoby np. 100g kurczaka + tabletka omega 3? Proszę o ocenę. Czy nie za dużo tłuszczów mam w diecie? /SFD/2017/9/21/96730788c772494493d75e1608570dcd.jpg Zmieniony przez - KurosOfficial w dniu 2017-09-21 [...]
Wykonywałeś badania? - ponawiam pytanie. Węglowodanów nie trzeba ucinać do małych wartości bowiem jeśli decydujesz się na taki ruch to można wprowadzić ładowania. W diecie występuje niedobór wit.C, potasu, wit.d, dha i epa, wapnia - jak wygląda kwestia spożycia warzyw? gdyż gołym okiem widać niedobory żywieniowe, owoców nie należy się bać, gdyż [...]
[...] tego jakieś inne tłuszcze. Jadaj więcej warzyw, przede wszystkim świeże, urozmaicaj owoce, dodaj przede wszystkim jakieś inne mieśa, nie samą kurą człowiek żyje (notabene jest droga), schab, udka z kurczaka, podroby etc. Awokado, orzechy, tłuste ryby (nie wędzone, ale takie jak łosoś dziki, śledzie, makrela świeża itd), a kalorii nie masz mało ?
Trening robię o 18.30. Posiłek po treningowy to ryż z ryba, a przed chleb razowy z makrela po 15. W pracy mam przerwy o 9 i 12 a o 15 jem przygotowane wcześniej kanapki. Po pracy zależy mi na jak najszybszym dotarciu na siłownie, aby mieć jeszcze czas na np. przygotowanie posiłków na cały dzień. W dni treningowe jem jeden ostatni juz posiłek po [...]
[...] i ciezko mi wstac. Jak poprawic regeneracje podczas snu? Zma wcinam na noc, a co do omega3 to ryba leci prawie co 2 dzien, orzeszki dorzucilem tez . ale rybka to glownie makrela wedzona bo inne jakies takie drogie a pytanie o "zastapienie" posilku to chodzilo mi po prost o to by poprzedni byl wiekszy zeby tego pieprzonego twarogu nie jesc bo [...]