SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Makrela oliwa orzechy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1952

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 35 Wiek 26 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 2109
Czy makrela a konkretnie jej tluszcz moge zamieniac z orzechami lub oliwą?
Dzis zjadlem i nie wiem czy odpuscic orzechy czy oliwe czy jedno i drugie
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 357 Napisanych postów 953 Wiek 121 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 53586
Zielononóżki są spoko :D Siostra ma kilka kurek, jajka od takich dziubiących źdźbła trawy i robaki kur świetnie smakują. Ale nie wiem czy akurat wszystko co tradycyjne jest automatycznie "lepsze". Yerba Mate tradycyjnie też suszy się dymem i niestety nie wychodzi to na dobre rdzennym mieszkańcom Ameryki Południowej, gdzie ludzie spożywają taką herbatę w dużych ilościach (bo tradycyjna) i jest to główny czynnik połączony z bardzo wysoką zapadalnością na raka jąder w tych rejonach... Także na zdrowie im to jednak nie wychodzi mimo, że sama w sobie Yerba Mate może mieć korzystne właściwości zdrowotne... ale już w przypadku suszonych gorącym powietrzem liści nie obserwuje się takiego powiązania z rozwojem, głównie, raka jąder.

PS. A pragnę zauważyć, że w przypadku napary z Yerba Mate są (oczywiście) w formie wodnej, więc i tak substancje te są dość kiepsko rozpuszczalne w wodzie, a jednak potrafią już tak zauważalnie wpływać niekorzystnie na zdrowie przy dużym i regularnym spożyciu. W przypadku produktów tłustych mamy sytuację o wiele gorszą, bo tłuszcze są doskonałym rozpuszczalnikiem tego typu substancji z grupy policyklicznych węglowodorów).
Tak jak pisałem, każdy zrobi jak uważa, jednak jak ktoś nie może już kompletnie żyć bez produktów wędzonych to zalecałbym ograniczyć spożycie do raz w tygodniu.


Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-09-10 11:59:31

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7827 Napisanych postów 80284 Wiek 45 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 678856
Oczywiście ze możesz zmieniać , diete nalezy urozmaicac . Najważniejsze żeby zgadzały się proporcje makroskladnikow oraz kalorycznosc diet .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 35 Wiek 26 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 2109
czyli tluszcze ktore znajduja sie w tych wszystkich produktach to w zasadzie takie same tluszcze, tak?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 357 Napisanych postów 953 Wiek 121 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 53586
Makrela to tłuszcze EPA i DHA, oliwa z oliwek to głównie (~70%) tłuszcze jednonienasycone, a orzechy, w zależności od typu to najczęściej albo ALA, albo jednonienasycone. Generalnie, nie jest to zamiana na zasadzie równoważnej, no chyba że orzechy włoskie, które dostarczą trochę tego ALA, ale i tak dalej nie będzie to ten sam poziom co długołańcuchowe formy.

W ogóle zastanowiłbym się nad makrelą, bo niestety te obecnie sprzedawane są bardzo skażone metylortęcią.

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 134 Napisanych postów 702 Wiek 40 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 10354
Skad pomysl, ze makrela zawiera spore ilosci metylorteci? Jest zupelnie odwrotnie.

Dostepna w Polsce makrela to glownie odmiana atlantycka, w ktorej odkladaja sie znikome ilosci tej organicznej substancji. Poza tym jak na niewielkiego drapieznika i szybki odlow jest narazona przez bardzo krotki czas na dzialanie substancji trujacych znajdujacych sie w wodzie - w przeciwienstwie do duzych ryb.

Bardziej martwilbym sie o wszelkiej masci substancje powstajace podczas wedzenia, szczegolnie tego przemyslowego, ktore dominuje (ta makrela za 15 pln za kg) na polkach sklepowych.

Kg swiezej makreli kosztuje 13 pln. To sa 4 sztuki bez glow. Jedna trudno wciagnac. Jedna, no dwie tygodniowo z nawiazka pokrywa zapotrzebowanie na dha i epa. Do tego bialko i inne tluszcze. Kilka zlotych dla maruderow co pisza, ze ryby sa drogie czy cos (to cena ze sklepu rybnego, nie z sieciowki)

Albo jeden pstrag teczowy np. cale 4 zlote (cala ryba z glowa)


Zmieniony przez - abdulkanarek w dniu 2017-09-08 17:13:49

Zmieniony przez - abdulkanarek w dniu 2017-09-08 17:22:38
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 357 Napisanych postów 953 Wiek 121 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 53586
No cóż, jeśli to odmiana atlantycka to ok. Tylko skąd pewność, że nie Hiszpańska/Bałtycka? Może i jest niewielkim drapieżnikiem, ale oportunistą, który zje wszystko włącznie z padliną. To taki morski śmietnik.
Skąd pomysł? Ano stąd, że wskazują na to wszelkie badania okresowe skażenia, np.
http://seafood.edf.org/mackerel
Jak widzimy, te atlantyckie i z okolic Alaski są ok. W zasadzie każde ryby poławiane w okolicach rejonów arktycznych są bezpieczne, bo tam wody najmniej skażone działalnością człowieka.

Jednym z gorszych efektów wędzenia jest stężenie WWA w takiej rybie. Szczególnie jak jest tłusta to już się mega rozpuszczają te związki. Dlatego ja ryb wędzonych nie kupuje.

Makreli osobiście unikam, bo nie mam pewności skąd poławiana, a wierzyć na słowo już dawno przestałem.

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 134 Napisanych postów 702 Wiek 40 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 10354
Mam ten komfort, ze kupuje swieze ryby z zaufanego zrodla, co do ktorej mam pewnosc gdzie zlowiona albo sam lowie ryby w morzu (dorsz, belona w maju) lub kupuje od wedkarzy szczupaka, plocie, leszcze, okonie...
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 16374 Napisanych postów 127867 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1438713
jeśli chodzi o kaloryczność to tłuszcze sa takie same jeśli rozpatrujemy pod względem rodzajów tłuszczy to już nie to samo, ale jak chodzi Ci tylko o wymiennik tłuszczowy to ok.
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 357 Napisanych postów 953 Wiek 121 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 53586
Ja już wolę po prostu mieć spokój sumienia i bazować częściej na siemieniu lnianym, gdzie 2 łyżki dają mi grubo ponad rekomendowane spożycie omega 3, a ich koszt dzienny to ~20gr. Tańszego źródła omega 3 chyba nie da się znaleźć...

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3195 Napisanych postów 15808 Wiek 33 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 146709
kruszkush25
Czy makrela a konkretnie jej tluszcz moge zamieniac z orzechami lub oliwą?
Dzis zjadlem i nie wiem czy odpuscic orzechy czy oliwe czy jedno i drugie


W zależności jak pasuje Ci w bilansie, jak tłuszczy wyjdzie Ci za dużo, to po prostu ujmij któryś z dwóch bez różnicy który, jeden dzień nie sprawi, większęj ani mniejszej korzyści.
1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4970 Napisanych postów 69063 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 710536
Oczywiście. W ten sposób należy bilansować ilości składników odżywczych w diecie. Jednak pamiętaj w skali tygodnia, aby proporcje kwasów tłuszczowych były odpowiednie. Nie tylko omega 3 do omega 6, ale tez jednonienasycone : nasycone : wielonienasycone.
1

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Oporny tluszcz na brzuchu i klacie

nutloveb