[...] przeważnie słodzoną, ale mniej niż wcześniej) " - ale ta herbata "parzy się" ciągle przez te 2-3 dni? Do słodzenia możesz używać naturalnych słodzików jak stewia, erytrol, ksylitol, mannitol. Ja zalecam dobrą zieloną herbatę. Wspomaga odrobinę odchudzanie. Taka tania, a jeszcze przyzwoita to np. firmy Loyd, sypka. Jest jedna główna zasada przy [...]
[...] Dopuszczalne dzienne spożycie sukralozy określono na 15 mg/kg masy ciała na dzień. W przypadku substancji słodzących zdecydowanie polecałbym stosowanie: - tagatozy, - ksylitolu, - erytrytolu. Produkty te, nie tylko nadają posiłkom słodki smak, który nie różni się praktycznie w ogóle od cukru, ale również mają liczne właściwości [...]
[...] Dzisiaj zamówiłem siemię lniane, bo migdały mi się trochę przejadły, a te nasiona można chyba dodawać do przykładowo owsianki czy posypania omleta. Wziąłem też również ksylitol, który zdecydowanie lepiej smakuje od erytrolu. Syrop klonowy jest wart uwagi, bo z tego co czytałem jest bardzo zdrowy i zawiera witaminy: (B2, B5, B6, niacyna, [...]
[...] walczyć, lepiej spróbować go oszukać. Wyciągi na bazie stewii (tylko prawdziwe, nie oszukane), można kupić nawet właśnie czyste glikozydy stewiowe w płynie. Ewentualnie inne alkohole cukrowe jak erytrol, ksylitol, mannitol, ale z umiarem, bo nadużywanie może prowadzić do biegunek. Cola zero nie jest takim złym wyborem. A badania warto zrobić.
Dobrze ułożona dieta powinna zdecydowanie pomóc w tym, aby nie czuć ochoty na słodkie. Z reguły wynika ona ze zbyt małej ilości kcal w diecie. Poza tym warto przemyśleć zastępstwa cukru, które pomogą w komponowaniu posiłków na słodko: http://potreningu.pl/articles/1477/ksylitol-czyli-zdrowa-alternatywa-dla-cukru
[...] i odstawił całkowicie sztuczne dosładzacze to bardzo dużo produktów sprawia potem wrażenie przesłodzonych. Co do cukrów to już wypróbowałem: stewię, trzcinowy, erytrytol, ksylitol. Najlepiej smakuje ten ostatni i trzcinowy, jednakże on raczej nie jest, aż taki zdrowy. Robisz swój majonez czy kupujesz gotowy, jeśli tak to z jakiej firmy? :-D [...]
Dojadlem jeszcze szaszłyki co by białko podbic%-) no i babeczki (banan, czekolada gorzka, jajka ksylitol) i te fit ciastka orzechowe (ksylitol, masło orzechowe, jajka) wszystko fajnie gdyby nie to że ciastka zjadłem dużą większość z puli a po fakcie dowiedziałem się że na nie poszedł 470g sloj masła z primaviki%-) lol. Gazy już się zaczęły czekam [...]
[...] nie wpadało, ale nadrabiam zaległości ;-) Ciacho z 7dmego, miałam wrzucać na konkurs, ale jakoś nie było kiedy ;-) Z mąki ryżowej, nieco kokosowej, 2 jaja, śliwki, ksylitol, troszkę proszku do pieczenia, misz masz, na 35min w 180stopniach. /SFD/2017/11/8/0279ad087b644bae86bc90f2e6e70a9b.jpg [...]
Cześć. Pierwszy raz od sprobowalem zamiast nic nie slodzic używac ksylitolu. Najpierw dawki to byly ok 5 lyzeczek malych dziennie, zmniejszylem do 2-3 bo mialem objawy biegunkowe. Po zmniejszeniu dawki nadal objawy wystepowaly. Czym mozna zastapic,bo slyszalem ze ksylitol u niektorych wlasnie powoduje cos takiego. Erytrol bedzie spoko?
Mozesz erytrolu spróbować, ja kiedyś miałem tak po batonie z poliolami ale za duzo ich na raz spożyłem, 2 łyżeczki są u mnie spoko na raz. Ksylitol u mnie np nie powoduje problemów.
[...] „fit”, ale na 11 listopada, dla zaakcentowania tradycji, warto skusić się na ten rarytas. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej typ 650, 35 g cukru (może być ksylitol lub erytrytol), 240 g letniego mleka 3,2% tł., 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych, 225 g masła, w temperaturze pokojowej (30 g do ciasta i 195 [...]
Ale w sumie ksylitol i erytrytol mają podobne działanie, w sensie "przeczyszczającym", natomiast 5 łyżeczek na dzień, na pierwszy rzut to sporo. Zaczęłabym od 1 łyżeczki przez tydzień i po tygodniu ew. wprowadzała co pół i obserwowała. Pytanie do czego go używasz, do kawy, herbaty, czy pieczenia? Bo z tym ostatnim może być nieco gorzej, wiadomo, [...]
► Czym mozna zastapic,bo slyszalem ze ksylitol u niektorych wlasnie powoduje cos takiego. Erytrol bedzie spoko? Nie. Erytrol będzie powodował to samo jeśli jesteś wrażliwy na substancje o potencjale fermentującym. Tak jak napisała @blue_hope - to są cukry z tej samej grupy i wykazują podobne właściwości. Jeśli przekroczy się pewne ilości alkoholi [...]