No z rana da zastrzyk energi, a po treningu lyzka przyniesie same korzysci, to cukier prosty (glownie fruktoza i glukoza) a te cukry z miodu są odrazu transportowane do krwi i regeneruja cie po treningu, a z rana to te cukry zapewne odloża sie w postaci ważnego glikogenu, także po treningu same korzysci a z rana tez nie widze przeszkód :) tylko [...]
Glukoza jest podstawowym materialem genetycznym w naszym organizmie wiec juz dajcie spokoj tej dyskusji ktora do niczego nie prowadzi ;], nie jestesmy zawodowcami ;] " Tak, tak sugeruję, takie jest moje zdanie. Każdy może mieć oczywiście swoje własne, jedyne i wyjątkowe" logiczne ze kazdy moze miec swoje zdanie? ale niekiedy bledne i [...]
[...] i skomplikowany biochemicznie, że nigdy nie następuje – w rzeczywistości", ze strony www.slawomirambroziak.pl "w toku przemian chemicznych powstaje glukoza, a przy braku zapotrzebowania na energię tłuszcz, odkładany później w tkance tłuszczowej. Dlatego spożywanie w nadmiarze białek może przyczynić się do powstawania [...]
Nupel. Jak pamiętam - to dawki anaboliczne były większe, ale i bardziej niebezpieczne. A co do wzrostu poziomu glukozy po clenie... Ten następuje w efekcie rozpadu glikogenu wątrobowego. Jednak ta glukoza nie może być raczej magazynowana w tkance tłuszczowej, bo jednocześnie clena działa lipolitycznie na tę tkankę.
Dokładnie - tak! A tak na marginesie: niektóre mieszanki białek okazały się silniejszymi stymulatorami sekrecji insuliny, aniżeli sama glukoza. Do tego - białka silnie stymulują sekrecję IGF-ów, które też obniżają przecież poziom glukozy.
a co sadzicie o stosowaniu carbo jako izotonik (proporcje wegli jak w izotoniku)? w sumie niby w carbo jest malto a w izotoniku czysta glukoza...jest sens sobie tym zawracac glowe czy nie bardzo?
Faftag. Coś się nie możemy zrozumieć... No bo to była glukoza z glikogenolizy i glukoneogenezy wątrobowej. Wprawdzie tłuszcze są bezpieczniejsze dla sylwetki, aniżeli węglowodany, to jednak w nadmiarze tuczą. Kiedy ich podaż jest odpowiednio wysoka, organizm wykorzystuje ich glicerol do estryfikacji - ale okrężną drogą. Zamienia go najpierw w [...]
to skąd podwyzszony poziom cukru (a nie insuliny) na glukometrze? i jeszcze: Ostatecznie więc - tłuszcz może być magazynowany jedynie w obecności glukozy i to właśnie glukoza jest głównym "motorem" otyłości. - ja własnie mysłałem podobnie, ale Biniu jest przykładem (co pisał w tym temacie), że mozna tyć w tłuszcz na diecie [...]
Faftag. A propos twojego pytania o problem: aminokwasy/insulina/glukoza... Organizm dąży zawsze do homeostazy glukozy - wyrównania jej poziomu we krwi. Kiedy spożyjemy węglowodany, dochodzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi, a jednocześnie - do sekrecji insuliny, która obniża ten poziom. Jeżeli spożyjemy samo białko (bez węgli), nie dojdzie do [...]
Jedno co pierwsze przyszło mi na myśl (i ostatnio bo za duży off topic tutaj robimy chyba) jest to, że cukier (glukoza) obniża odporność organizmu. Masz jedną właściwość, jak to ująłeś, "przeciwzdrwotną".
[...] wysokobiałkowe (lepsza przyswajalność). Natomiast - wzrost poziomu wolnych aminokwasów we krwi jest bardzo silnym bodźcem, uwalniającym insulinę; silniejszym nawet, aniżeli glukoza. Teraz - przy braku glukozy z posiłku czysto-białkowego - insulina obniża poziom glukozy poniżej wartości krytycznej, przy której pojawiają się mechanizmy [...]
[...] jego aktywnej postaci, wiążącej kwasy tłuszczowe i wytwarzającej molekuły tłuszczu zapasowego. W tkance tłuszczowej człowieka - glicerolo-3-fosforan pochodzi głównie z glikolizy (przemiany glukozy). Ostatecznie więc - tłuszcz może być magazynowany jedynie w obecności glukozy i to właśnie glukoza jest głównym "motorem" otyłości.
Faftag. W kontekście relacji z insuliną - tym wzrostem poziomu cukru nie musimy się raczej przejmować. Glukoza z glikogenolizy i glukoneogenezy nie pobudza sekrecji insuliny, jak ta - z pożywienia. Jest to przecież główny mechanizm wysiłkowej homeostazy glukozy, w którym nie bierze udziału insulina - a jeżeli bierze, to jedynie w nieznacznym [...]
[...] wysokobiałkowe (lepsza przyswajalność). Natomiast - wzrost poziomu wolnych aminokwasów we krwi jest bardzo silnym bodźcem, uwalniającym insulinę; silniejszym nawet, aniżeli glukoza. Teraz - przy braku glukozy z posiłku czysto-białkowego - insulina obniża poziom glukozy poniżej wartości krytycznej, przy której pojawiają się mechanizmy [...]
dołożę i spalacz i mam dextroze i witaminy wiec to bede brał Hmmm.. dekstroza to modyfikowana glukoza czyli cukier prosty - ostatnia rzecz jakiej potrzebujesz na redukcji. Tutaj niestety podstawą jest dieta, odpowiedni bilans kcal i rozłożenie składników odżywczych w ciągu dnia. Bez diety żaden spalacz nie pomoże, zresztą spalacze w Twoim [...]
1. zalezy od pory dnia.. Ale pamietaj o bialku , warzywach , weglu (na kolacje bym nie dawal) i tluszczach . Proporcje 1:1:1 2. Bialko + wegle ew.. cukier (glukoza) 3. To zalezy od kalori.. Ale wydaje Mi sie tak . Tylko podbij tluszcze do 115g.. 4. Lepiej trzymac diete 5. Jesli zabezpieczysz sie aminokwasami i dodatni bilansem to smialo ,na + Ci [...]
kula1602: bierz to co opisalem regularnie, najlepiej po treningu lub wieczorem. Na ochrone stawow polecaja Animal Flex, ale sam z tym nie mam doswiadczenia. Do biegania wazne sa dobre buty, z bardzo dobra amortyzacja. Bieganie jest dosyc kontuzjogenne, a jesli wazysz wiecej niz 90kg to zastanowilbym sie czy warto biegac dluzsze dystanse. Rowerek [...]
[...] rejstrowalem po wpc, ale kolega z forum - po "prolongatum bx'a" mial podobnie), po twarogu, czy piersi z kurczaka byl on minimalny. Zakladając relacje bialko -> glukoza -> insulina i zaleznosc insulina (ktorej aktywnosc wzrosla w wyinku zwiekszenia poziomu glukozy) - lipaza lipoproteinowa, mozna zalozyc, iż zwiekszona podaż bialka [...]