[...] Komórki eksplodowały na skutek tak gwałtownego utleniania. Tak więc tłuszcze Omega 3 są niczym miecz obosieczny. Większość jedzenia to miecz obosieczny. Tak jak tlen i glukoza, utrzymują nas przy życiu i zabijają nas, jedzenie to największy stres jakiemu możemy poddać nasze ciała i dlatego eksperymenty ograniczające ilość spożywanych [...]
zenek84 nie prawda glukoza to naturalny cukier. Kazdy organizm potrzebuje energi a glukoza dostarcza jej w najprostszy sposob. Glukoza nie jest zadnym wspomagaczem tylko cukrem ktory organizm najszybciej pobiera podczas jak i po wysilku z organizmu. Nie spij, bo ci garnek zlota podrzuca.
"bez sensu: cukier to glukoza i fruktoza, glukoza to glukoza, carbo to glukoza i jej polimery, w rzeczywistośc index mają dosc podobny, a carbo pewnie wiecej sypiesz, bo mniej słodkie w smaku jest." Wszystko fajnie, tylko że cukier stołowy to sacharoza
[...] zjemy lub wypijemy trafia przez przełyk do żołądka, gdzie czekają kwasy trawienne mające na celu rozłożenie pokarmu na składniki odżywcze. I tak: węglowodany proste (glukoza) - przechodzą przez żołądek najszybciej węglowodany złożone (np.skrobia) - znajdujące się np. w ryżu, płatkach, chlebie są rozbijane na cukry proste tzn. długie [...]
[...] glukozę, czy jest ona produktem trawienia węglowodanów złożonych). Od tego w jakiej postaci spożywamy glukozę (pokarmy zawierające weglowodany złożone, sacharoza, czysta glukoza i inne) zależy jedynie szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi, a co za tym idzie wszystkie związane z tym następstwa. I wcale nie jest tak, że glukoza nie może [...]
Paula, łączę się w bólu odnosnie braków postępów w redukcji. Chociaz u Ciebie spada, u mnie stoi ;-) Ja się na sprawach z glukozą słabo znam, ale widziałam, że Ty masz wysoko cukier rano, Mój chłop tak miał i jest coś takiego jak cukrzyca mody, ja oczywiście nie sugeruję, bo lekarzem nie jestem, ale u mojego chłopa nikt nic nie wiedział po takich [...]
Węgle sa fajne, ale glukoza nie ;-) Jest obrzydliwie słodka i mdła, szczególnie jeśli ktoś na co dzień nie objada się słodyczami i nie używa cukru. Bo znam takich co im smakowało %-)
[...] nie zdziwiło aż tak... w herbacie zielonej z czymś tam... #-P ogolnie jest wiele dziwnych wytworów - herbata z cytryną (zwana napojem herbacianym małym druczkiem na boku opakowania) - cukier, glukoza, regulator kwasowości, karmel, uwaga! ekstrat z czarnej herbaty 0,15%, koncentrat soku z cytryny 0,1%, aromat od dziś się boję pić "herbatę"... |-)
[...] Węglowodany możemy podzielić na proste oraz złożone. Węglowodany proste, czyli inaczej cukry są najmniejsze i zbudowane wyłącznie z pojedynczej cząsteczki, jak na przykład glukoza. Węglowodany złożone to połączone ze sobą cukry proste w jedną, dużą cząsteczkę. W organizmie człowieka, najważniejszym źródłem energii dla wszystkich komórek jest [...]
To jak już takie mądre głowy tutaj sie zebrały to prosze o napisanie jaki jest sens brania kreatyny na 20-30min. przed posiłkiem. Że niby pokarm zwiększa kwasowość w żołądku oraz utrudnia wchłanianie kreatyny. No ok. Ale przy okazji reklamy kre-alkalynu były pokazane tabelki a w nich po ile to czasu kreatyna zamienia sie w kreatynine z wodą, [...]
[...] 30 minutach aktywności fizycznej, białka umożliwiające transport glukozy do wnętrza komórki mięśniowej (słynne GLUT4) migrują z cytoplazmy do błony komórkowej i dzięki temu glukoza może wejść do komórki. Być spalona lub zmagazynowana w postaci glikogenu mięśniowego. Jak przestajemy ćwiczyć to stopniowo te receptory wracają sobie do cytoplazmy. [...]
Wiesz co to jest glukoza? Glukoza jest głównym paliwem na którym jeździ organizm. Jeśli w jednej chwili wzrośnie nadmiernie poziom glukozy we krwi to magazynuje sobie ją w zbiornikach - tkance tłuszczowej. Glukoza krystaliczna to kiepskie wyjście, tak samo jak nie jedzenie w ogóle. Taki sposób odchudzania nie jest mądrym, zdrowym i efektywnym [...]
[...] białek (AGEs). Jeśli chcesz zobaczyć łączenie się białek na żywo, przetnij jabłko na pół i oglądaj jak zmienia kolor na żółty! Bardzo niewielu ludzi zdaje sobie sprawę, że glukoza może ulec utlenieniu. Dlaczego fruktoza jest najgorszym czynnikiem powodującym glikację? Ponieważ, nie podnosi ona poziomu insuliny. Innymi słowy insulina nie dostaje [...]
[...] Po ok. 12-18h postu ~2/3 energi stanowic będą wolne kwasy tłuszczowe. Pozostale ~1/3 stanowic bedzie 'glukoza'. Po całonocnym poście (z calkowitej glukozy) ~50% (47-54%) stanowic będzie glikogen watrobowy (glikogenoliza-rozkład glikogenu do glukozy) + ~50% glukoza powstała w [...]
[...] zdolność pokarmu do podnoszenia cukru we krwi. Pokarmy o niskim GI poprawiają kontrolę nad poziomem glukozy i dlatego powodują raczej przyrost mięśni aniżeli tycie. Maltoza (glukoza-glukoza) - 105 Glukoza - 100 Pasternak - 97 Marchew - 92 Miód - 87 Płatki kukurydziane - 80 Puree ziemniaczane w proszku - 80 Chleb pszenny [...]
[...] ostatniego posilku - jaki katabolizm ku**a?" I drugi fragment: "Po ok. 12-18h postu ~2/3 energi stanowic będą wolne kwasy tłuszczowe. (...) Pozostale ~1/3 stanowic bedzie 'glukoza'. Po całonocnym poście (z calkowitej glukozy) ~50% (47-54%) stanowic będzie glikogen watrobowy (glikogenoliza-rozkład glikogenu do glukozy) + ~50% glukoza powstała w [...]
a ja tak nie uwazam bialko w proszku + glukoza badz carbo - oba te weglowodany beda dobre akurat tansza jest glukoza - wiec tej uzywam - i nie bedzie roznicy miedzy carbo a glukoza aminokwasy polecam przed treningiem jesli wogole - dosyc droga sparwa - na amatorskim poziomie - wogole bez znaczenia i efektow wiekszych moja propozycja: przed [...]