[...] liście tym lepiej nadają się na czipsy) - olej kokosowy lub inny tłuszcz nadający się do wysokich temperatur - przyprawy (do smaku sól, pieprz, chili, papryka słodka, czosnek itp.) Jak: Kapustę płuczemy i suszymy, kroimy w prostokąty, na oko 3x5cm (pełna dowolność jak chcecie inne kształty i wielkości). Olej kokosowy rozsmarowujemy łapkach [...]
Galareta wieprzowa Co: - nóżki wieprzowe - golonka - marchewka - przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, czosnek <- to jest podstawa ale można jeszcze majeranek, lubczyk czy inne przyprawy Jak: Mięcho wkładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i marchewkę. Wody tyle aby mięso [...]
[...] g – 250 g oleju / oliwy 1 łyżka białego octu winnego (sok z cytryny) 1/2 łyżeczki soli (dla mnie za słone) 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka musztardy (czubata) opcjonalnie: czosnek, pieprz, papryka itd. słoiczek o średnicy trochę większej niż końcówka blendera; Zamiast soli i octu można użyć sok z marynowanych cytryn, majonez może być też trochę [...]
[...] (ja nie miałam, a i bez niego wyszło ok ;-)) Sezam delikatnie prażymy na patelni. Ostudzony mieszamy blenderem. Dodajemy oliwę i wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy czosnek, sok z cytryny i olej sezamowy i miksujemy, dodając ciecierzycę, wodę i sól. Idealna pasta na chleb :-) Bożonarodzeniowa sałatka z indykiem, nerkowcami i żurawiną [...]
[...] o wyrazistym smaku /gorgonzola, lazur/ -trochę szpinaku albo kapusty pekińskiej Na patelnię wrzucam cebulę pokrojoną w piórka, czekam aż się zeszkli, dorzucam wyciśnięty czosnek, paprykę chilli, po chwili dodaję posiekane warzywa, wszystko podsmażam, wlewam pomidory wraz z całym sosem, doprawiam solą, pieprzem, mieloną papryką - czekam aż [...]
No to ja dołączę mój przepis na sałatkę z tuńczyka: tuńczyk, kapary, pomidor, sałata, cebula, czosnek, przyprawy, odrobina octu i majonez albo jogurt. /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/d2a4582a7ee4429bb20008b2a3479574.JPG
suszone pomidory składniki: pomidory ( oczywiście najlepsze i najtańsze są w sezonie ) czosnek bazylia olej ( lub oliwa z oliwek ) sól pieprz instrukcja montażu: pomidory umyć, usunąć szypułki, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne ( ja te odrzuty przesmażam bo szkoda wywalić, blenduję, i zamykam na gorąco w słoikach - dodaję potem [...]
Millefoglie di melanzane w wersji Ladies składniki bakłażan szpinak mozarella ( kulka ) pomidor czosnek oliwa z oliwek masło sól pieprz zioła prowansalskie instrukcja montażu 1) bakłażana myjemy - kroimy w plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na kwadrans ( tak pozbywamy się bakłażanowej goryczy ) po 15min opłukujemy plastry i [...]
[...] 240g przecier pomidorowy ~100g 2 ząbki czosnku łyzka oliwy łyżka suszonej mięty sól Sos pomidorowy Karczochy oczyścić i pokroić na ósemki. Rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony czosnek, karczochy i miętę (a nie żałować :-) ), podsmażyć do zarumienienia czosnku. Dodać pomidory z puszki i dusić razem aż karczochy zmiękną, koło 20 min. W miarę [...]
[...] twarogu, który nie może być za suchy, ani za wilgotny) - 3 łyżki mąki z płatków owsianych lub żytniej (robiłam też w wersji bez mąki i wychodzi ok) - chrzan (lub czosnek, zależy jakie wolimy połączenie) - pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: Na patelni odparowujemy szpinak, dodajemy przyprawy, chrzan (najlepiej świeżo starty [...]
[...] dałam więcej dyni ) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku, 3 łyżki masła klarowanego 1 -1,5 łyżeczki curry lub kurkumy 1 litr bulionu sól pieprz, instrukcja montażu: cebule i czosnek zeszklić na maśle dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka przesmażyć ( jeśli się go oczywiście daje ) dynie pokroić w spora kostkę i dodać do ziemniaków i cebuli, [...]
[...] kto chce, dla mnie nadmiarowość) 3. dodatek soli zmiękczającej nie przyniósł oczekiwanych rezultatów (tak jak żelatyna) 4. dobry, specyficzny smak da nam kminek mielony i gorczyca (zamiast majeranku) oczywiście + gałka +pieprz + czosnek – bo to podstawy (Eksperyment z rozmarynem mało udany) 3 kurczliwość mięsa standardowa 20 do 25% pozdrawiam
Rewelacyjna zupa z ciecierzycy 2 ząbki czosnku gałązka świeżego rozmarynu* 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym ( w LIdlu jest fajna pulpa w butelce, chyba z włoskiej kuchni ) 4 łyżki oliwy z oliwek 1 - 2 szklanki bulionu 200 gr ciecierzycy ( moczyłam całą noc i pół dnia, wymienając wodę, później gotowałam 2,5 godziny do miękkości ) pęczek [...]
[...] i a pieprz nie czarny, tylko kolorowy. Wykonanie: Zioła rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w blenderze. Dorzucić sól i cukier oraz pokruszone liście laurowe i przeciśnięty czosnek. Wymieszać na papkę. Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Osuszyć na ręczniku papierowym i natrzeć marynatą. Przyprawy wklepać w mięso. Mięso przełożyć do [...]
[...] pieprz jakiś tłuszcz ( najlepiej masło klarowane, ale ze się skończyło - jak się okazało, wiec poszła w ruch oliwa z oliwek, niestety ) montaż: do garnka: tłuszcz, cebula + czosnek, do zezłocenia dodać kurkumę+chilli+garam masala, po chwili zalać połową soku i pogotować ok minuty zalać bulionem, wrzucić marchew i gotować do miękkości dolać [...]
[...] zwykłe emocje to za mało składniki: - twaróg półtłusty 200g - pękata przyprawa Specialite Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (czyli: suszone pomidory 62%, suszony czosnek 24%, sól, bazylia, oregano) 40g - jogurt naturalny w miarę pożądanej konsystencji Należy tylko dokładnie wymieszać i odstawić na przynajmniej 2 godziny. Wersja full [...]