[...] złożone z węgla, tlenu i wodoru. Są one przekształcane w glukozę będącą dla organizmu istotnym źródłem energii, którą można szybko uruchomić. Węglowodany jednocząsteczkowe (cukry proste): — glukoza; można ją znaleźć w miodzie i owocach, — fruktoza; znajduje się również w miodzie i owocach, — galaktoza; znajduje się w mleku. Węglowodany [...]
[...] jest jako glikogen w mięśniach i wątrobie. Złożone węglowodany znajdują się w ziarnach zbożowych, grochu, warzywach włóknistych. Natomiast proste węglowodany to głównie cukry (za wyjątkiem owoców) i w większości nie mają prawie żadnej wartości żywieniowej. Dla kontynuowania ciężkiego treningu i opóźniania zmęczenia złożone węglowodany [...]
[...] jest jako glikogen w mięśniach i wątrobie. Złożone węglowodany znajdują się w ziarnach zbożowych, grochu, warzywach włóknistych. Natomiast proste węglowodany to głównie cukry (za wyjątkiem owoców) i w większości nie mają prawie żadnej wartości żywieniowej. Dla kontynuowania ciężkiego treningu i opóźniania zmęczenia złożone węglowodany [...]
[...] Otóż dlatego, że nie są one trawione w żołądku, lecz w jelicie cienkim. Przechodzą przez żołądek w ciągu kilku minut i dostają się do jelit, gdzie uwalniane są z nich cukry. Ale jeśli w żołądku jest mięso, ziemniaki lub produkty węglowodanowe, owoce zostają tam zatrzymane i zaczynają fermentować. Czy zdarzyło ci się, że po obfitym [...]
[...] wyrownac sobie straty zuzyte na podstawowe funkcje zyciowe oraz na trening dopiero w nastepnej kolejnosci bedzie budowal miesnie. Wyrozniamy weglowodany proste (m.in. owoce, cukry) oraz zlozone. Te pierwsze dostarczaja natychmiastowej energii oraz uzupelniaja straty glikogenu, uszczuplone podczas intensywnego treningu. Drugie natomiast [...]
Artykuł wyszperany w internecie. Zapraszam do lektury. WĘGLOWODANY Węglowodany (cukry) to związki organiczne bardzo rozpowszechnione w przyrodzie, będące dla człowieka podstawowym materiałem energetycznym. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że w ich budowie węgiel, tlen oraz wodór są w takim składzie jak w wodzie. Na przykład glukoza - [...]
[...] Oczyszczenie). Zgodnie z Tablicą l lub Tablicą 2 należy przeanalizować prawidłowość łączenia pokarmów. Jeśli z jelita cienkiego do jelita grubego dostają się nie strawione cukry i skrobie, to powoduje to fermentację i powstawanie gazów. Cierpiący na choroby sercowo-naczyniowe nie powinni dopuszczać do nadmiernego powstawania gazów, ponieważ [...]
[...] porach. VITARGO® - DŁUGOŁAŃCUCHOWE WĘGLOWODANYU ZŁOŻONE - STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ! Przypomnijmy, że węglowodany możemy podzielić na następujące grupy: Ř Monosacharydy - cukry proste np.: glukoza, fruktoza, galaktoza; Ř Oligosacharydy - zawierające od 2 do 10 monosacharydów, najprostsze oligosacharydy to dwucukry np. sacharoza, maltoza, [...]
[...] całkowicie wyczerpane. Hipoglikemia jest sygnałem indukującym procesy kompensacyjne związane z aktywacją dalszych zasobów glikogenu oraz przemianami lipidów i aminokwasów w cukry. Szczególną wrażliwość na hipoglikemię wykazuje układ nerwowy i mięśniowy. Gwałtowana i znaczna hipoglikemia powoduje zakłócenie koordynacji czynności w ustroju co [...]
[...] gdy jesteśmy głodni oraz tyle, aby zaspokoić głód. Osoby bardziej zaawansowane mogą zjadać 20-30% całkowitej puli węglowodanów w pierwszej połowie dnia, mogą to być np. cukry proste. Pamiętać jednak należy, aby nie było ich więcej niż 10-20g/dziennie. Po treningu, gdy nie odczuwamy głodu można zrezygnować z posiłku potreningowego. W innym [...]
[...] przetwarzania itd. mają niekorzystny wpływ na witaminy, minerały, błonnik. Wiele z nich jest niszczonych bądź całkowicie wypłukiwane/usuwanych. Dlatego warto by spożywać te cukry, które charakteryzują się niskim przetworzeniem i przyrządzać je tak, by straty były jak najmniejsze. Źródłami sacharydów o niskim przetworzeniu to płatki owsiane [...]
[...] 72% węglowodanów Kasza 72% węglowodanów Tu wymieniłem produkty w których składzie przeważają cukry (węglowodany).A więc jesli dla przykładu zjadamy 100 gram ryżu to mamy pewność że w przybliżeniu zjedliśmy około 79 gram węglowodanów. Główną rolą węglowodanów w [...]
TEMAT:Jak uchronić się przed infekcją. Jakie substancje zawarte w suplementach diety pomogą nam ustrzec się przed przeziębieniem. Sezon jesienno-zimowy w pełni , wiele osób właśnie teraz postanawia rozpocząć swoją drogę do wymarzonej sylwetki , planując dłuższą przygodę ze sportem .Część osób stawia sobie za cel polepszenie kondycji i zrzucenie [...]
[...] metabolizm cukrów w organizmie i hamuje ich niekorzystny wpływ na tkankę tłuszczową. Jednocześnie intensywnie zmniejsza łaknienie na pro-dukty węglowodanowe, szczególnie cukry proste oraz słodycze, które najsilniej przyspieszają proces tycia. Kwas linolowy Działa na zasadzie termogenicznej, ułatwia utratę tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym [...]
[...] postaram się je wytłumaczyć: 1. 70% dieta / 30% trening Podstawową rzeczą jest dieta. Określę jednym słowem role składników pożywienia dla naszego organizmu: Węglowodany (cukry) – paliwo Białko – budulec Tłuszcze – ochrona Jak widać wszystkie składniki są ważne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i należy odrzucić wszystkie diety, które [...]
[...] które są odprowadzane do przewodu pokarmowego, ściślej mówiąc - do dwunastnicy. Dziennie narząd ten wytwarza 1200-1500 ml soku trzustkowego, zawierającego enzymy trawiące cukry, białka i tłuszcz. Ta czynność trzustki to jej funkcja egzokrynna, czyli wydzielanie zewnętrzne. Funkcję endokrynną, czyli produkcję i wydzielanie do krwi hormonów, [...]
[...] Ludziom brakuje enzymów pomocnych do trawienia cukrów złożonych zawartych w niektórych warzywach jedynie dzięki bakteryjnej florze jelitowej, oraz możemy je rozłożyć na cukry proste będące dla nas łatwe do strawienia. Większość ludzi nie ma natomiast problemu z trawieniem skrobi i polisacharydów rozkładając je na molekuły glukozy trafiające [...]
[...] siłowych i sprawnościowych jest kształtowanie ciała, między innymi przyrost wagi, który nie jest możliwy bez zastosowania odpowiednich suplementów. Węglowodany, cukrowce, cukry, sacharydy, organiczne związki chemiczne o charakterze aldehydo- lub lub ketoalkoholi. Obok białek i tłuszczów podstawowy składnik organizmów żywych (zwłaszcza roślin), [...]
[...] istotną rolę w żywieniu. Składniki w nich zawarte regulują procesy biologiczne ustroju, zapewniając nam zdrowie. Podczas diety należy uważać na owoce , gdyż zawierają cukry proste. Węglowodany proste w postaci owoców spożywamy po treningu. Warzywa powinny znaleźć się w każdym posiłku oprócz tych około treningowych. Zielonych warzyw nie [...]
[...] ale mogą one ułatwić w komponowaniu posiłków. Ad11. Co do owoców to można spożywać je w umiarkowanych ilościach między posiłkami. Należy bowiem pamiętać że owoce to głównie cukry proste i ich nadmierne spożycie zwłaszcza do posiłków może prowadzić do otłuszczenia. Ad12. Powinieneś przeanalizować swoją dietę pod kątem kalorii, zawartości białka i [...]