Witam serdecznie, Zakupiłem pakiet badań dotyczący nietolerancji pokarmowych (zgodnie z sugestią lekarza), otrzymałem już wyniki on-line, ale kolejną wizytę mam dopiero po nowym roku. Czy ktoś z Was potrafi wytłumaczyć laikowi poniższe wyniki badań genetycznych: 1) Fruktozemia wrodzona - mutacje A150P i A175D w genie ALDOB ALDOB A150P G/G [...]
Witam, po badaniach kalu znalezli tam licze krople tluszczu i pojedyncze skrobi. zaburzenia wchlania spowodowala nadwrazliwosc na gluten (celiakia zostala wykluczona), choruje tez na refluks. obecnie jem mieso, warzywa i troche owocow (tzn. 1 jablko dziennie). znalazlem cos takiego jak nutridrink i pije 1 dziennie ale po tym mi jest troche gorzej. [...]
Od dziecka cierpie na ta nazwijmy to 'alergie'( - celiakia inaczej bezgluten) nie moge spozywać żadnych produktów zawierajacych białko z pszenicy,zboża,żyta...Wyjatek stanowi kukurydza ,soja, skrobia ziemniaczana...Chce zacząć coś brać, lecz nie wiem co bo wszytsko co czytam na etykiecie zawiera bardzo szkodliwe dla mnie białko...Jest tu ktoś, kto [...]
[...] mam taki problem. Ćwiczę już około 1,5 roku i od mniej więcej 6 miesięcy zatrzymalem sie silowo i masowo. probowalem stosowac jablczan kreatyny ale z powodu mojej choroby (celiakia) wyrzucilem pieniadze w bloto, poniewaz skonczylo sie to na czestych wizytach w ubikacji a efektow zero. spowodowane jest to pewnie tym, ze przez ta chorobe mam [...]
czy ryż jest produktem bezglutenowym? W opracowaniach lekarzy angielskich (dr Frankie Robinson Brytyjska Fundacja ds.żywienia, w artykule "Alergia pokarmowa" - celiakia w Europie, ryż sawiera gluten. Czy jest to sprawa dyskusyjna jak np. w owsie czy też jednoznaczna?
[...] mi tylko o firme olimp czy maja w swojej ofercie takie produkty jakis gainer , bialko koniecznie bez glutenu ani zadnych dodatkow zboz pszenicznych bo na tym opiera sie celiakia, nie mylic z uczuleniem na gluten i czy kreatyna ma w ogole cos takiego w skladniku? A moze sa tu osoby ktore majac celiakie spozywaja jakies suplementy? Z gory [...]
Witam.Chciałbym sie dowiedziec na jaki gainer moge sobie pozwolic.Otóz mam diete bezglutenowa ( celiakia ) i nie moge jesc produktow pszennych po prostu jestem na to uczulony pszenica jeczmien odpada czytalem gdzies ze gainery z olimpu nie zawieraja glutenu i sa wolne od zarodkow pszenicy ale chcialbym sie upewnic bardziej doswiadczonych.Z gory [...]
Popularność diet low carb i typowo tłuszczowych wzrosła w ostatnich latach dość znacznie. Wśród ludzi tak to bywa, że jeżeli przychodzi na coś moda, to każdy chciałby to mieć i stosować. Często bezmyślnie, bez konsultacji ze specjalistami w tym kierunku i zaznajomienia się z podstawami badań naukowych. W pewnym momencie każdy mocno promowany trend [...]
Dodam, że jak ktoś jest rzeczywiście bardzo niski (np. poniżej 165 cm), to warto zrobić badania, czy przypadkiem nie ma się nietolerancji na gluten czy też kazeinę. Znam przypadek osoby z celiakią, która urosła po zmianie diety kilka cm.
Każdy ma jakąś dietę - to sposób odżywiania się. Mimo wszystko warto wzbogacić swoją dietę odżywczo, gdyż występuje deficyt wielu składników odżywczych. Masz celiakię lub nadwrażliwość na gluten, niezwiązana z celiakią? jeśli nie to nie ma potrzeby jeść bez glutenu produktów. [...]
[...] 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i [...]
Chleb z kaszy gryczanej Istnieje dość powszechne przekonanie, zgodnie z którym, chcąc schudnąć powinniśmy wyeliminować ze swojej diety pieczywo. Pogląd ten wiąże się z przekonaniem, że pieczywo dostarcza sporej dawki węglowodanów w postaci skrobi, a także zawiera gluten. Czynniki te sprawiają, że pieczywo ma wywierać negatywny wpływ na nasze [...]
[...] czy gazy. W tym celu warto zaobserwować, co dokładnie jadasz i który produkt może powodować tego typu problemy. Z reguły są to najczęściej: - nabiał (laktoza), - gluten, - niedobór lub nadmiar błonnika, - zbyt mała ilość płynów, - surowe warzywa, - problemy chorobowe (celiakia, Candida, SIBO). /SFD/2018/2/20/79f668f3c5624b7ea4e7d93986baeffa.jpg
[...] zaburzenia hormonalne, insulinooporność, zatrzymywanie wody w organizmie czy odkładanie się tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe które płatki mogą nasilać. Płatki śniadaniowe posiadają w swoim składzie mnóstwo substancji antyodżywczych które ograniczają m.in. [...]
[...] właśnie jego regularne spożywanie może się do niej przyczynić (zakładając, że jeszcze jej nie mamy). /// Sorki, bo trochę popłynąłem. Nietolerancja glutenu, czyli inaczej celiakia, a istnieje jeszcze nadwrażliwość na gluten, z czym spotyka się większość z nas. Ciągle nakłada mi się nietolerancja i nadwrażliwość ;) . Gluten w moim mniemaniu [...]
[...] 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i [...]
[...] 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i [...]