Przyczyn może być wiele. Najlepiej zacząć od tych najbardziej prawdopodobnych: eliminacja danych źródeł składników odżywczych w celu stwierdzenia jaki produkt może stwarzać problem, nietolerancja laktozy, celiakia, zbyt mała/duża ilość błonnika, niedogotowane ryże/kasze/płatki zbożowe, itp.
Ale z tego co wiem, to celiakia powoduje skracanie kosmków jelitowych, a co za tym idzie zmniejsza się wchłanialność wszystkich substancji odżywczych, również tych potrzebnych do budowania mięśni i wzmacnianie ich. Gluten swoją drogą, bo z tego co napisałeś zrozumiałem, że jesz produkty bezglutenowe, ale z własnego wyboru i nie masz problemów z [...]
[...] problemy i co je poprzedza (jakie posiłki/produkty) wiec to takie trochę gdybanie. Równie dobrze możesz mieć alergie na białko orzechów włoskich, białko bananów, czy nie wiem.. zanieczyszczenie płatków jaglanych glutenem, podczas gdy ty masz teoretycznie na gluten alergie/celiakię (chociaż celiakia manifestuje się dość ostro, więc wątpię :).
[...] walne aminy + 10 mg na pusty zoładek? moze 5 starczy a druga 5 w poludnie do treningu silowego? masa ciała- 91 wiek- 24 wzrost- 193cm obw ram 39,5 ektomorf bf- 12% astma, alergia na gluten, celiakia ostatni cykl na epi ktore bylo m-drolem opisany przeze mnie pare mies temu płaska max 5x 100kg ale dawno temu przy mniejszej masie ciala 85kg
Witam chodziło mi o węglowodany bezglutenowe, posiadam tylko Olimpa Isolate 95 i chciałbym cos do tego dobrać, potrzebna mi odżywki i suplementy na masę po chorobie i spadku z wagi 10 kg,,Celiakia'' najlepiej właśnie dobry komplet by się przydał. Dzięki z góry za poradę. Pozdrawiam.
prosze Was przestance juz z tym paskudnym tematem, celiakia (nie tolerancja glutenu) nie jest chorobą wywoływana przez żadne pasozyty, a jedynie przez brak enzymu w soku jelitowym trawiacego gluten. pozdr mc Zmieniony przez - marek.c w dniu 2008-05-04 16:43:48
Na forum jest sporo dziewczyn na diecie bezglutenowej i jakoś sobie dajemy sobie radę ;-D. Tutaj możesz przeczytać jakie produkty zawierają/nie zawierają glutenu http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/. Powodzenia :-).
Diety nie ustala się pod DNA. W zasadzie to w pewnych przypadkach się ustala, rzeczy typu nietolerancja laktozy czy celiakia - wszystko to jednak wynika z genów. Tyle, że do diagnozy i odpowiedniego podejścia żywieniowego w stosunku do powyższych nie trzeba badać DNA, a na rynku masz mnóstwo firm, które nawet i za 3000 zł zrobią Ci testy DNA i [...]
Ale palnęłam głupotę z tym owsem! Doszukałam się. Owies też zawiera gluten ale taki rodzaj, który nie daje objawów przy celiaki. Czyli u osbó które glutenu nie mogą jeść. Dlatego płatki owsiane i maka owsiana sa dopuszczane w żywieniu osób z celiakią.
[...] o strukture bialek glutenu i komorek tarczycy i reakcje ukl odpornosciowego. Internista machnie reka i powie, ze to moda. Coz, to ze spory procent hashimotowcow ma problem z celiakia to co innego, ale fakt, ze poleca sie jesc pszenice, ktora jest na maxa przerobiona genetycznie to juz nikomu nie przeszkadza. Wiekszosc lekarzy uwaza, ze nie [...]
[...] bezglutenowe podczas gdy gluten w nich jak byl tak jest - conajwyzej w stezeniu ok. 100x nizszym nia w produkcie takim samym tylko nieprzetworzonym... dla osoby z celiakia jest bez znaczenia czy w produkcie jest (pierwotnie) 1,5g glutenu lub substancji powodujacej podobne do gluten skutki /100g produktu czy jest jej 0,15g/100g produktu [...]
Ciężko jest niestety jednoznacznie stwierdzić co dokładnie jest powodem problemów trawiennych w Twojej sytuacji. Często u wielu osób są to płatki owsiane, czy też orzechy/pestki z uwagi na obecność fitynianów, wysoką zawartość błonnika, wysoki stopień pochłaniania wody z jelita, czy też możliwą obecność glifosfatu. Poza tym, możesz mieć problem z [...]
Na pewno nie ma go w Profi mass. Brak glutenu został potwierdzony niezależnym badaniem na forum "bezglutenowców": http://www.celiakia.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=319:odywka-dla-sportowcow-badanie-glutenu&catid=58:badania&Itemid=151
Wielkie dzieki za odpowiedz,tylko czy aby na pewno? chodzi o to czy nie zaszkodzi ona jelitom poniewaz celiakia charakteryzuje sie tym ze jest to zwiazane z jelitami a dokladniej chodzi o "wloski" na jelitach ktore nie sa do konca wyrosniete ze tak napisze.Prosze o odp
[...] Poza tym ten gluten, wskutek ciaglego "ulepszania" pszenicy (z punktu widzenia wydajnosci), pojawiaja sie nowe bialka glutenu, czy zwieksza sie ekspresja genow zwiazanych z celiakia. Poza tym pszenica ma polipeptydy, ktore sa w stanie pokonac bariere krew-mozg, w zyciu o tym zwykly czlowiek nie slyszal, jakie sa tego skutki, jest tam opisane. [...]
Nie do końca rozumiem w czym miałby to Tobie przeszkodzić w jakiejkolwiek służbie? Obawiasz się, że nie będziesz miał co jeść na policyjnej stołówce? Celiakia to nie zaburzenia psychiczne, niedowład nóg, czy ślepota, żeby miało to w jakikolwiek sposób utrudniać służbę, czy też być zagrożeniem dla innych. Poza tym, na komisji lekarskiej wcale nie [...]