A może jesteś uczulony na gluten (celiakia), wyeliminuj z diety produkty zbożowe (zawierające gluten) biała mąka, płatki owsiane, jęczmień.Polecam ciemne pieczywo, kasza gryczana, ryż brązowy.Problemy powinny ustąpić po paru dniach, jeśli nie to wybierz się lepiej do lekarza. Pozdrawiam
[...] co jest powodem Twoich problemów trawiennych. Może być być bardzo wiele, niekoniecznie związanych z odżywianiem. Np. zatrucie wirusowe, bakteryjne, nietolerancja laktozy, celiakia, zbyt dużo/mało błonnika, sibo, refluks, itp. Być może rzeczywiście jest to nadmiar błonnika. Nie zjadłeś to jakoś specjalnie dużo, ale każdy organizm jest inny i [...]
Nietolerancja glutenu i celiakia to dwie różne sprawy, choć pozornie ze sobą powiązane. Jeżeli mamy już trochę dojechane jelita, to gluten może przenikać do naszego krwiobiegu powodując m.in. trądzik. Podobnie nabiał, cukier itd. Autorze tematu, masz może jakieś inne problemy zdrowotne poza trądzikiem? Zmieniony przez - Lukaasz93 w dniu 2016-05-15 [...]
[...] w tym co zjadasz w swojej diecie tkwi problem. Coś w Twojej diecie co spożywasz wpływa negatywnie na pracę układu trawiennego. Powodów niestety może być wiele, między innymi celiakia, nietolerancja laktozy, sibo, czy kamienie na pęcherzyku żółciowym. Można wymieniać jeszcze wiele innych, ale oprócz zmiany nawyków żywieniowych, sugeruję wybrać się [...]
Nie słyszałem o takim przypadku, jednak jest pewne ryzyko pojawienia się. Bedzie spowodowana czynnikiem śordowiskowym. http://www.bezgluten.pl/celiakia.html pcozytaj tu.
[...] dni i zobaczymy jak to dokładnie wygląda. Problemy trawienne wynikać mogą z różnych powodów. Między innymi zbyt mało/dużo błonnika, za dużo białka, nietolerancja laktozy, celiakia, niektóre surowe warzywa. Polecam poczytać więcej na ten temat: https://potreningu.pl/articles/440/przyczyny-wzdec [...]
Z doświadczenia Ci powiem, że niestety na studiach się g**** dowiesz %-) ale na pewno dają mnóstwo bazy merytorycznej, więc czytaj, rób kursy, przede wszystkim samorealizacja. Wiele osób będzie dawało CI sprzeczną wiedzą i to najtrudniejsze, żeby znaleźć się w tym. Ludzi łap już teraz, nie chodzi o prowadzenie Kobiety z PCOS, Hashimoto, Celiakią [...]
[...] co jest powodem Twoich problemów trawiennych. Może być być bardzo wiele, niekoniecznie związanych z odżywianiem. Np. zatrucie wirusowe, bakteryjne, nietolerancja laktozy, celiakia, zbyt dużo/mało błonnika, sibo, refluks, itp. Być może rzeczywiście jest to nadmiar błonnika. Nie zjadłeś to jakoś specjalnie dużo, ale każdy organizm jest inny i [...]
Absolutnie nie chcialem nikogo straszyc,co do filozfii pozwol ze zadam kilka pytan skoro udzielasz informacji na temat glutenu według mnie nie do konca prawdziwych.Jezeli bedziesz miała ochote i czas to odpowiesz... Po pierwsze Celiakia inaczej zespoł złego wchłaniania lub choroba trzewna charakteryzuje sie niszczeniem kosmkow jelitowych napisałas [...]
Gluten jest dla mnie trucizna-celiakia, więc od dawna muszę na to uważać. A serwatkę chce wyeliminować chwilowo, po problemach jelitowych i potem do niego wrócić. Jakie dobre węgle możecie zatem polecić do mieszanki? Cena jest kwestia drugoplanową.
[...] i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni): 4x w tygodniu Mel B, Chodakowska, interwały Stosowane wcześniej diety, ich wpływ na sylwetkę, obecne odżywianie: dieta 1300 kcal (obliczona z calcoolatora) Stan zdrowia (preferowane badania lekarskie): celiakia Stosowana lub planowana suplementacja: brak
[...] wykupiłam. Zaczęłam temat glutenu, że może coś w tym jest. Oczywiście mnie wyśmiała, bo przecież "jak byłaś mała i jadłaś bułeczki to było wszystko ok". Z tego co wiem to celiakia może się objawić w każdym wieku. Nie twierdzę, że ją mam. Często mam wzdęcia i kluje mnie w podbrzuszu. Czasami ból jest taki, że ciężko mi się oddycha. W kwietniu [...]
[...] kalorii. Układ trawienny nie jest przyzwyczajony do nagłej zmiany w tym kierunku. Bez wątpienia trzeba czasu. Nie można jednak wykluczyć, że powodem wzdęć, czy ciężkości są błędy dietetyczne a ich może być sporo, np. zbyt dużo/mało płynów, błonnika, nietolerancja laktozy, celiakia, itp. Warto obserwować po zjedzeniu czego występuje problem.
Powodów problemów trawiennych może być tak dużo, że ciężko jest zgadywać. Np. laktoza z nabiału, gluten (celiakia) , zbyt mała ilość płynów w ciągu dnia, zbyt mało mało lub zbyt dużo błonnika, konkretne produkty ciężkostrawne, refluks żołądka, czy chociażby jakieś problemy niekoniecznie związane z odżywianiem. [...]
może nie precyzyjnie się wyraziłem miałem na myśli o Celiakie; "Celiakia (choroba trzewna) nie jest alergią, choć często jest z nią mylona. Jest trwającą całe życie immunologiczną chorobą o podłożu genetycznym, charakteryzującą się nietolerancją glutenu - białka zapasowego zawartego w zbożach europejskich (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie). [...]
Co będzie gorsze to już raczej kwestia indywidualna, osobiście również uważam, że gastroskopia jako samo badanie dużo bardziej nieprzyjemna, ale kolonoskopia biorąc pod uwagę całokształt mniej komfortowa ze względu na męczące przygotowanie itp. Jeśli chodzi o gluten to można sprawdzać przeciwciała z krwi + podczas gastroskopii już teraz w [...]
Jeżeli ktoś nie jest chory na celiakię, to nie znaczy że dobrze toleruje gluten. Nietolerancja glutenu nie musi być celiakią. Jest w tym tez troche racji, ale odsetek ludzi nietolerujacych glutenu jest bardzo niski. Tak czy siak osoba ktora nie jest chora na pewno w mniejszym stopniu odczuje brak tolerancji. Najlepiej jak autor udalby sie do [...]