Cześć! Masz sprzęt, którym możesz wykonać już całkiem fajny plan treningowy, którym zbudujesz siłę oraz masę mięśniową. Zachęcam do wizyty na stronie: https://www.sfd.pl/lp/treningi-leksykon-treningow/ Dla Ciebie jako osoby początkującej najlepszym rozwiązaniem będzie trening FBW, który pozwoli ćwiczyć całe ciało na każdym treningu. Możesz [...]
[...] zagadnienie. Najpierw potrzebna jest dobra dieta z deficytem kalorycznym, a na podstawie braków w diecie możesz wprowadzić jakieś suplementy uzupełniające na przykład białko czy też witaminy, minerały, kwasy omega 3. Najpierw wykorzystaj potencjał diety i treningu, a za jakiś czas jeśli będzie potrzeba wprowadzisz sobie dodatkowe [...]
Oczywiście da się zbudować mięśnie dostarczając białko główne z nabiału. Nie jesteśmy jednak w stanie stwierdzić jak wpłynie to na Twoje zdrowie. Może z czasem dojść do sytuacji uczulenia na alergeny w białkach mleka. Poza tym nabiał jest ciężkostrawny. Masz również wybór innych źródeł białka. Nie musi to być mięso, np. ryby, jajka, rośliny [...]
[...] wprowadzamy suplement w ilości potrzebnej do wyrównania zapotrzebowanie. Pamiętać jednak należy, że suplementy mają tylko uzupełniać, unikajmy sytuacji, w której połowa naszego zapotrzebowania na białko czy węglowodany będzie pochodzić z suplementu. Ma on uzupełnić dietę, a nie ją zastępować. Zmieniony przez - rion10 w dniu 2023-05-09 15:37:34
Moim ulubionym smakiem białka SFD WPC Protein jest solony karmel, choć równie często sięgam po klasyczny smak truskawkowy, zwłaszcza gdy chcę przygotować owocowe koktajle. Białko charakteryzuje się dobrą konsystencją oraz łatwością rozpuszczania.
Witaj. Osobiście nie mialem stycznosci z bialkiem K** wiec nie bedzie sie wypowiadal co do smaku czy jakosci tej odzywki. Jednak mialem stycznosc z bialkiem SFD Protein PLUS i z powodzeniem mogę CI polecić odzywek tego typu. Dlaczego? Przygladajac sie opisowi odzywki WPC PROTEIN PLUS pozbawiony jest konserwantów, nie zawiera aspartamu oraz [...]
[...] są mega przestarzałe i po prostu kiepskie skadowo) aż 26 porcji, do tego składa się blisko z 50% z hydrolizowanego kolagenu - dla przykładu wspomniany Flexit Drink posiada "białko kolagenowe". Kolagen składa się z aminokwasów, które organizm musi przyswoić, aby z niego skorzystać. Collagen pro ulega hydrolizie, co oznacza, że został już [...]
Myślę, że 1600 kcal dla mężczyzny to o wiele za mało i jeśli boisz się utraty masy mięśniowej to przy tym poziomie kalorii Twoje obawy są absolutnie słuszne. Nie napisałeś nam ile masz lat, jaki masz wzrost i czy trenujesz oraz ile treningów w tygodniu wykonujesz, czy robisz jeszcze dodatkowo jakieś aeroby lub interwały? Osobiście uważam, że masz [...]
[...] podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
Cześć! Żeby przybrać na masie potrzebna jest nadwyżka kaloryczna i odpowiednio dobrany trening aby masa nie poszła w tkankę tłuszczową. Zatem na samym początku trzeba obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne. Polecam skorzystać z kalkulator dostępnego na tej stronie: https://www.sfd.pl/art/Kalkulatory/Kalkulator_kalorii_BMR-a3734.html Gdy obliczysz [...]
Preparaty białkowe należą do najchętniej kupowanych środków dla sportowców i osób aktywnych. Zazwyczaj są smaczne, wygodne, no i dostarczają ważnego składnika pokarmowego jakim jest białko. Niestety pewna część preparatów białkowych dostępnych na naszym rynku to wątpliwej jakości „wynalazki”. Mieszanki różnych, niekiedy niezbyt fortunnie dobranych [...]
[...] produkcji , ma narzucone odgórnie ustawowe terminy przydatności dla danego rodzaju suplementu czy odżywki. Często w Polsce jest to problem, bo u nas z reguły na odżywki np. białkowe można dać maksymalnie bodajże 2 lata od daty produkcji, jak wytłumaczyć fakt, że ten sam produkt białkowy np. wpc produkowane w USA ma już terminy ważności o 2-3 [...]
[...] ich w następujący sposób: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
Cześć! Przede wszystkim taki deficyt nie jest zdrowy i szybko przestaniesz się czuć dobrze. Wylicz poprawnie zapotrzebowanie, tutaj masz wzór: http://www.sfd.pl/-t276436.html . Taki skok wagi nie jest normalny, dlatego powinieneś zmniejszyć deficyt i przeprowadzić normalną redukcję.
[...] podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
[...] Jeśli nie masz diety i nie wiesz ile czego zjadasz to suplement niewiele Ci pomoże bo będziesz wydawał pieniądze na suplementy, a dawkowanie będzie nieprecyzyjne. Oczywiście białko czy gainer może mieć pozytywny wpływ na regenerację, ale jednak ładować suplement bez diety mija się z celem. Dieta jest podstawą nie tylko dla budowania masy [...]
/SFD/2023/4/24/6c2fdec5b4f34cb08a91ae4187f6620f.jpg Przerwa 8 letnia to praktycznie jak byś zaczynał jak początkujący niemalże. Ja nie jestem fanem starting strengt wolę mimo wszystko polecać osobom początkującym nieco większą objętość treningową. Nie chodzi nawet o jakieś kolosalne zwiększanie tej objętości tylko zamiast operować na 5 [...]
[...] bardzo skuteczny suplement, który wspomaga pracę układu trawiennego oraz wpływa również na zmniejszenie dyskomfortu związanego z dolegliwościami jelita drażliwego.https://www.sfd.pl/sklep/Swanson_Anti-Gas_Enzyme-opis40413.html Jeśli chodzi o białko, to faktycznie najlepszym wyborem będzie produkt zaproponowany przez kolegę wyżej - Gokusona. :)
Witaj, Po pierwsze, śniadanie jest zbyt małe i ma za mało białka. W drugim posiłku również brakuje mi źródła białka. Możesz do owsianki wrzucić odżywkę białkową, wtedy posiłek będzie bardzie kompletny. Staraj się rozmieścić białko proporcjonalnie na wszystkie posiłki po ok 30-40g na każdy z nich. Następnie sugeruje dodać ok 10-15g tłuszczu kosztem [...]
[...] przybrać na wadzę, to musisz mieć dodatni bilans kaloryczny. Jeśli w tej chwili waga utrzymuje się, to dodaj ok 300 kcal i obserwuj. Do owsianki najlepiej byłoby dodać białko, ok 30g na 100g owsianki. Faktycznie lepszym rozwiązaniem będzie twaróg, gdyż ma 2x więcej białka na 100g produktu, równie dobrze sprawdzi się ten półtłusty. Tak jak [...]