Witam wszystkich, Miesiąc temu znalazłem ułożoną dietę w internecie, jednak słabo działa i postanowiłem ułożyć coś specjalnie pod siebie. Mam 20 lat, 72kg i 187 cm wzrostu. Dzienne zapotrzebowanie to ok 3000 kcal, do tego 500 kcal nadwyżki, razem wychodzi ok 3500 kcal. Nie wiem na jakie proporcje to rozłożyć. Czy mógłby mi ktoś to rozpisać na [...]
W jakich produktach występują tłuszcze ? W jakich produktach występują tłuszcze ? W jakich produktach występują tłuszcze ? W jakich produktach występują tłuszcze ? W jakich produktach występują tłuszcze ? W jakich produktach występują tłuszcze ? W jakich produktach występują tłuszcze ?
witam, diete liczyłem od zawsze w programikach exel. Byłem zadowolony bo wychodziło mi 2.5g/1kg masy. Ale to jest białko z wszytskich produktów (np. ryzu tez). Czyli to ma być 2-2.5g/1kg masy ciała białka ale tylko z pełnowartosciowych białek tzn: białka jaj, mieso lub twróg? Bo z tych źródeł to mam ok 1.8g. i 2 pytanie co do tłuszczy: czy te [...]
Witam, jestem aktualnie na masie, waze 77kg, ekto, moje makro wygladaja obecnie tak: 4200 kcal (B: 194g, W: 630g, T: 100g), czasem ciezko jest zjesc tyle wegli albo tez brak czasu na to, wiec sie zastanawiam czy czesc wegli nie uciac na korzysc tluszczy? jakie bylyby tego nastepstwa? i w sylwetce i pod wzgledem zdrowia, duza ilosc tluszczy moze [...]
Witam, w jednej diecie mam rozpisane na śniadanie 40g odżywki białkowej + 35g wiorek kokosowych? Co myslicie o tym, jesli calodniowy bilans sie bedzie zgadzal? Oraz teraz wychodze powoli na zero, bo redukowalem na niskim poziomie, gdzie najmniej bylo tluszczy, wprowadzac tych tluszczy stopniowo co raz wiecej - jak wegle i bialko, czy jeszcze [...]
Trenuję piłkę nożna i przeszedłem na low carb . Jak przyzwyczaić organizm do pozyskiwania energi z tłuszczy ? Zamiast węglowodanów przed trennigiem dać tłuszcz np z bialkiem ? Zauważyłem że czym dłużej trwa mój wysiłek tym ja czuję się lepiej moja wytrzymałość wzrasta zamiast maleć a przecież powinno być odwrotnie bo glikogen zostaje zużyty. Tak [...]
Witam czy mógłby mnie ktoś nakierować jak obliczyć w gramach kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 w mojej diecie ? Chciałbym ułożyć później pod to odpowiednia proporcje 1:4-5 omega 3 do omega 6 . Dodam, że do tej pory znalazłem takowe informacje tylko i wyłącznie na temat jajka. Przykładowo jedno jajko zawiera 37 mg kwasów tłuszczowych omega-3, 574 [...]
Kieruję się z pytaniem które nurtuje mnie od dłuższego czasu. Czy spożycie węglowodanów o wysokim IG z większą ilością tłuszczy wpłynie na poziom glukozy we krwi inaczej gdybyśmy spożyli je bez dodatkowej porcji tłuszczów ? Czy zatem spożycie węgli o niskim IG można przyrównac do sytuacji kiedy indeks będzie wyższy a w zamian spożyjemy więszką [...]
Witam.Panie Darku mam pytanie zwiazane z odżywaineim okołotreningowym.Po zakończonym treningu siłowym ok godziny 12 wypijam porcję gainera(monster mass 50 gram węglowodanów i 18 gram białek),a za godzinkę jem posiłek na który najczęściej składa sie ryż pierś z kurczaka i warzywa i do niedawna łyżka oliwy.I z nią zwiazane jest moje pytanie.Czy [...]
witam, mam pytanie z tego co wiem po treningu nie powinno dawać sie tłuszczy lecz nie wiem gdzie wcisnać te 2 tabsy Omega-3 Olimpa bo przed treningem pije 20ml. oliwy z oliwek i raczej juz nie pasuje żebym dawał te tabsy omegi, czy jeśli zjem je razem z posiłkiem potreningowym to nie będzie miało dużego wpływu na diete.?
Mam dwa pytania w sprawie tłuszczów w diecie: 1. Czy należy dążyć do tego aby tłuszczy nasyconych było możliwie najmniej w naszej diecie? Czy może są jakieś zalecane proporcje np. 1/4 nasycone i 3/4 nienasycone? 2. Jak rozumieć rozpiski tłuszczy na opakowaniach produktów? Weźmy taką makrele. W 100g ma 20g tłuszczy (ogólnie). Konkretnie wymienione [...]
Witajcie. Krótka piłka: jakie zdrowe i tanie tłuszcze polecacie na redukcji? Im więcej czytam i przeglądam tym bardziej nie wiem. Trochę ich mi brakuje, bo do tłustych mięs, jaj, makreli wędzonej chciałbym dodać jeszcze coś z roślinnych. Mam na myśli nasiona słonecznika, olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia lub oliwa z oliwek. Które będą [...]
Witam mam pytanko byłem 6 miesiecy na masie teraz przeszedłem na redukcje i chce spalic troche tłuszczyku na brzuchu. Jak to jest możliwe ze mówiecie że na redukcji tłuszcz i białko powinno sie jesc a mniej ww przeciez jak bede jadł tłuszcz to bede miał go więcej a chce go zgubić. Oczywiscie Trening Siłowy i Aerobowy jest. Z góry dziękuje za odp.
Witam. Jestem strasznym ektomorfikiem. Mam 19 lat, 178 cm wzrostu i ważę 70 kg. Strasznie ciężko mi przybrać na masie. Ostatnio byłem na diecie 4000 - 4200 kcal dziennie. Białko 2,5-3g/kg tłuszcze 0,8-1g/kg węgle 8-9g/kg. Nie udało mi się przez miesiąc nic przytyć.. Na dzień dzisiejszy myślę jeść 2,5g/kg białka, 2-2,5g/kg tłuszczy, 5-5,5g/kg [...]
Nie wiem czy było. W każdym razie w badaniu udowodniono iż spożycie duzej ilosci tłuszczy w posiłku przedtreningowym obniza potreningowy poziom hormonu wzrostu. źródło http://markleigh.wordpress.com/2008/06/18/carbs-protein-and-fat-affect-exercise-induced-growth-hormone/ Druga sprawa to wiadomo carbo z bialkiem po treningu obniza gh podnosząc [...]
Witam,piszę bo nie rozumiem pewnej rzeczy.Niektórzy znawcy na tym forum piszą żeby nie jeść tłuszczy przed treningiem (Nie zalecana np makrela wędzona, oliwa), ale też są tacy co właśnie piszą, poprawiają, że np taka makrelka może być.Więc jak to jest?
Witam . Chciałbym sie przestawic i ograniczyc wegle na korzyść tłuszczy poniewaz widze ze troche tluszczyku idzie. Moje pytania brzmia jak sie do tego mam zabrac? Jakie posilki moga byc dobrym zrodlem takich tluszczy ? Pytania sa skierowane sa do osob na diecie bialkowo-tluszczowej. Jakie produkty sporzywacie ?
Jestem już pod koniec redukcji z 7% BF, chce zejść jeszcze trochę. Węgli mam około 80 gram w diecie, białka z 240, tłuszczu generalnie specjalnie nie spożywam, tzn nie odlewam do kieliszka jak to na masie itp, ale smażę kurczaka, nie zwracając uwagi czy to olej taki czy taki, po prostu smażę tak by smakowało, tak samo z tuńczyka w oleju, staram [...]
Witam. Mam pewien problem.. Mam dietę na masę i jako tłuszcze wcinam słonecznik. Jednak bardzo bardzo ciężko mi on podchodzi.. Mam go wpisanego dwa razy w tyg po dwie duże garści wychodzi to około 1/2 3/4 szklanki. Zmuszałem się jak tylko mogłem jednak mam dosyć tego już ledwo co go przełykam a zawsze popijam jakimś sokiem czy czymś. Teraz pytanie [...]
Witam serdecznie. Chciałbym zapytać, czy rodzaje tłuszczy, które spożywam są dobre. Źródłem tłuszczu w mojej diecie są / jest: - jajka - mięso wieprzowe, wołowe, łosoś, dorsz, makrela (jem także drób, ale tam zawartość tłuszczu jest znikoma) - masło 82% oraz klarowane (smażę na tym tylko i wyłącznie jajecznicę / omlet, ponieważ mięso smażę na [...]