- spadek suchej masy mięśniowej
- zwiększona ilość wydalanego wapnia pochodzącego z kości
- spadek hormonu wzrostu
- spadek hormonów tarczycy T3 oraz T4
- wzrost stężenia kortyzolu
http://www.smw.ch/docs/pdf200x/2001/09/smw-09666.pdf
Większość patrzy wyłącznie pod kątem wpływu na tkankę mięśniową/tłuszczową. Mam nadzieję że to będzie przekonujące:
Consider that magnitude of cumulative N reduction in terms of lean body mass (LBM). One kilogram of LBM is equivalent to 32 g N (25). Therefore, 14 g N in 18 days is equivalent to 0.43 kg LBM (14 g N ÷ 32 g N/kg LBM) in 18 days. In women, LBM, which is predominately skeletal muscle, decreases by about 0.22 kg/yr (20) or about 10.8 g/18 days (0.22 kg/yr x 1000 g/kg x 1 yr/365 days x 18 days). Thus, the KHCO3-induced cumulative reduction in N excretion was sufficient to completely offset the expected age-related cumulative N loss over the same period, with 3.2 g N to spare. Extrapolating that 3.2 g net gain over 1 yr would result in a net gain of LBM of 2.0 kg (3.2 g N/18 days x 365 days/yr x 1 kg LBM/32 g N), which would amount to a restoration of about 1 decade of muscle mass decline. Thus, the magnitude of the KHCO3-induced N-sparing effect is potentially sufficient to both prevent continuing loss of muscle mass and restore previously accrued deficits.
http://jcem.endojournals.org/cgi/content/full/82/1/254#T1
Jak obliczyć stan kwasowo-zasadowy diety przedstawił John Berardi na swojej stronie tutaj: www.johnberardi.com/articles/nutrition/bases.htm
Alkaliczny wpływ mają głównie warzywa oraz owoce. Suplementacja glutaminą czy potasem wpłynie pozytywnie na równowagę kwasowo zasadową o czym można szerzej przeczytać w wyżej podanych linkach.
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2009-07-27 20:45:59