Witam mam 30 lat,i od kad pamietam zawsze trenowałem jakiś sport,najpierw leekkoatletyke,nastepnie zapasy,czy też brałem udział w selekcji,tylko ze od kilku lat mam problemy z kregosłupem,zdjagnozowano przepókline i zalecono operacje,na która się nie zgodziłem i raczej nie ma takiej opcji,teraz w domu wykonuje ćwiczenia metoda McKenziego,i troche mi to pomaga,ale problem jest nadal,ale mimo wszytko chciałbym wiedziec czy trenowanie,zapasów,braylijskiego jiu-jitsu,boksu,czy też biegania na dystansy powyżej 10km,będzie miało wpływ na moje zdrowie,bedąc u lekarz sportowego powiedział mi że boks jak najbardziej,ale sam wiem że te spory są dość ekstremalne,i można narazić się na wiele kontuzji,
Będąc u neurologów,chirurgów, każdy najlepiej by zalecił nierobienie niczego,ale prowadzę działalność gospodarczą,gdzie codziennie przeżucam kilka ton w workach po 25kg,pozatym dużo jeżdze autem, i dlatego zależy mi na trenowaniu sportu,a sporty walki poprostu są dlamnie wyjatkowe,
Poniżej napisze wynik rezonansu magnetycznego,
Badanie wykonano w sekwencjach TSE i STIR ,w obrazach T1 i T2 zależnych.W płaszczyznach strzałkowych i osiowych.
Kręgosłup lędzwiowy wyprostowany
Struktura stożka końcowego bez uchwytnych zmian.
L4-5 krążek międzykręgowy z cechami dehydratacji,szeroko podstawna wypuklina krążka międzykręgowego,modeluje worek oponowy i przewęża przestrzenie otworów międzykręgowych.
Przestrzeń kanału kręgowego przewęzona poza tym przez przerośnięte powierzchnie stawowe stawów międzykręgowych.
L5-S1 krązek międzykregowy z cechami dehydratacji,centralna wypuklina krązka międzykregowego,przylega do korzeni nerwowych obustronnie.
Przestrzeń otworów międzykręgowych przęwężona poza tym przez zmiany zwyrodniniowe w stawach międzykregowych
Prosze o jakieś rady
Będąc u neurologów,chirurgów, każdy najlepiej by zalecił nierobienie niczego,ale prowadzę działalność gospodarczą,gdzie codziennie przeżucam kilka ton w workach po 25kg,pozatym dużo jeżdze autem, i dlatego zależy mi na trenowaniu sportu,a sporty walki poprostu są dlamnie wyjatkowe,
Poniżej napisze wynik rezonansu magnetycznego,
Badanie wykonano w sekwencjach TSE i STIR ,w obrazach T1 i T2 zależnych.W płaszczyznach strzałkowych i osiowych.
Kręgosłup lędzwiowy wyprostowany
Struktura stożka końcowego bez uchwytnych zmian.
L4-5 krążek międzykręgowy z cechami dehydratacji,szeroko podstawna wypuklina krążka międzykręgowego,modeluje worek oponowy i przewęża przestrzenie otworów międzykręgowych.
Przestrzeń kanału kręgowego przewęzona poza tym przez przerośnięte powierzchnie stawowe stawów międzykręgowych.
L5-S1 krązek międzykregowy z cechami dehydratacji,centralna wypuklina krązka międzykregowego,przylega do korzeni nerwowych obustronnie.
Przestrzeń otworów międzykręgowych przęwężona poza tym przez zmiany zwyrodniniowe w stawach międzykregowych
Prosze o jakieś rady