Witam. Mam 19 lat i 2 tygodnie temu zapisałem się na siłownie z kolegą który odrazu wpuścił mnie na głęboka wodę. Wcześniej uprawiałem sport ale to bylo z 4 lata temu i nigdy nie chodziłem na siłownie. Postanowiłem ze coś zacząć robić ze swoim ciałem, dlatego proszę o pomoc. Aktualnie waze 82kg przy 178cm. Mam dużo tłuszczu szczegolnie na brzuchu. Czytałem ze tluszczu nie da sie zamienic w miesnie wiec oto nie pytam. Tylko co mam zrobic zeby zostac powiedzmy przy 80 kg i byc bardziej rozbudowany umiesniony i chcialbym zrobic kaloryfer (brzuch katuje prawie codziennie) wiem ze jest mi potrzebna dieta tylko nie wiem jaka bo nigdy nie zwracałem uwagi na to co jem. I nie bardzo wiem jakie produkty moge spozywac a ktorych nie, wiec jak ktos by byl tak wyjasnil co jak dlaczego bylbym bardzo wdzieczny takze jesli chodzi o trening bo nie wiem co mam robic na silowni wiec robie to co moj kolega chodz przyznam ze mam duze problemy z ciezarami szczegolnie jesli chodzi o lewa reke np robiac hantlami klate na laweczce to przy hantelku 11 kg robie smialo pierwsze 2 serie po 10 przy kolejny czuje jak hantla po lewej stronie zaczyna mi ucieac albo nie jestes w stanie juz jej podniesc przy 5 razie natomiast prawego tak. i przewaznie tak jest z kazda partia ciala jesli chodzi o lewa strone.z wyjatkiem nog. jak by byl chetny ktos pomoc bylbym wdzieczny bardzo.
PS: Nie chce brać odżywek ze względow finansowych i narazie chcialbym zaczac bez tego.
PS: Nie chce brać odżywek ze względow finansowych i narazie chcialbym zaczac bez tego.