Szacuny
83
Napisanych postów
874
Wiek
36 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
104212
Witam,
powszechnie przyjmuje się przelicznik:
1g białka - 4 kcal
1g węglowodanów - 4 kcal
1g tłuszczu - 9 kcal.
Na opakowaniu płatek owsianych producent zamieścił informację:
Wartość energetyczna w 100 g: 366,00 kcal
Białko w 100 g: 11,90 g
Węglowodany w 100 g: 69,30 g
Tłuszcz w 100 g: 7,20 g
I tu pojawia się problem: gdyby pomnożyć BWT zawarte w 100g to otrzymamy 389,6 kcal (11,9*4+69,3*4+7,2*9), podczas gdy producent podaje 366 kcal czyli o 23,6 niej. Podobne różnice znalazłem także w innych produktach - czy to na plus czy minus (np. w fasoli). Czy ktoś może mi wyjaśnić skąd te różnice? Czy mogą to być błędy producentów?
Teraz... teraz wasze wargi praktycznie się już stykają...
A potem po prostu jej mówisz, jak bardzo jej nienawidzisz.
Szacuny
18
Napisanych postów
382
Wiek
37 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
17894
Kiedys na jakis platkach owsianych wlasnie mialem napisane w nawiasie Węglowodany w 100 g: 69,30 gr (w tym strawne 60gr) chodzilo o to ze w tych ww podanych na opakowaniu iles gram bylo blonnika ktory nie jest trawiony i chyba nie wlicza sie do zawartosci kcal? Dlatego wlasnie taka roznica w kcal.
Szacuny
6
Napisanych postów
291
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
7731
Dokładnie - z przymrużeniem oka i z głową. :)
Zastanawia mnie jedynie fakt dlaczego niektórzy producenci w ogóle nie podają wartości odżywczych? (Vide produkty firmowe lidl, polo, biedronka etc.)
Szacuny
83
Napisanych postów
874
Wiek
36 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
104212
A propos rozporządzeń. Napisałem maila do laboratorium jednej z firm, której mam soczewicę. Mam dwa opakowania tej soczewicy.
Na pierwszym jest informacja:
Wartość energetyczna w 100 g: 327,00 kcal
Białko w 100 g: 25,40 g
Węglowodany w 100 g: 48,60 g
Tłuszcz w 100 g: 3,00 g.
Na drugim jest taka:
Wartość energetyczna w 100 g: 345,00 kcal
Białko w 100 g: 25,40 g
Węglowodany w 100 g: 48,60 g
Tłuszcz w 100 g: 3,00 g.
Odpisali mi to:
"Jeśli chodzi o różnice w kaloryczności na obu opakowaniach wynikają one z dostosowywania oznakowania opakowań do zmienionych przepisów odnośnie znakowania wartością odżywczą. Od 8 stycznia 2010 obowiązuje nowe Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą, które nakazuje do całkowitej wartości energetycznej doliczyć wartość pochodzącą z błonnika pokarmowego. Stąd prawidłowa wartość odżywcza obecnie jest 345 kcal. Jeśli zaś chodzi o drugie pytanie odnośnie różnic wynikłych z zastosowania przeliczników my umieściliśmy na opakowaniu gotowe wartości, które pochodzą z tablic wartości odżywczych Instytutu Żywności i Żywienia. Nie potrafię więc powiedzieć skąd pochodzą różnice."
Teraz... teraz wasze wargi praktycznie się już stykają...
A potem po prostu jej mówisz, jak bardzo jej nienawidzisz.