Białka serwatkowe mają kilka walorów które trudno bedzie "pobić" innym frakcjom czy miksom białkowym. Zwłaszcza jeśli chodzi o zywienie sportowców (ale nie tylko). Białka serwatkowe są przede wszystkim lekkostrawne, znakomicie tolerowane pokarmowo i bogate w BCAA - głównie leucynę. Nie bez znaczenia są również walory organolpetyczne. W zasadzie biorąc pod uwagę aktualne najnowsze badania naukowe - moim zdaniem białko serwatkowe jeszcze zyska. Coraz więcej bowiem mówi się o roli samej leucyny, i w kontekscie wpływu na kinazy anaboliczne (mTOR), czy tzw eukariotyczne czynniki inicjacji translacji, oraz odpowiedz insulinową, tak więc białka bogate w ten aminokwas będą IMO na topie. W zasadzie jesli chodzi o badania nad "lepszym" białkiem, to raczej naukowców zastanawia ewentualne wzbogacenie "czymś"
białek serwatkowych, aktualnie najkorzystniejsze wydaje się byc dodawanie do wpc... wybranych frakcji serwatkowych (beta-laktoglobulin). Jesli wiec ktos stosuje odzywki białkowe jako uzupełnienie diety (np po treningu, czy dopijając słabsze białkowo posiłki) - a nie jej zamiennik - to białka serwatkowe są póki co znakomitym rozwiązaniem. Jesli ktos jednak potrzebuje naprawdę dużego udziału protein z prochu - warto rozejrzeć się za jakimś urozmaiceniem, chocby w postaci miksów.
Wymyslanie "idealnej" proporcji róznych komponentów białkowych, jest skazane raczej na niepowodzenie. Raz że ma ono wymiar teoretyczny - realiach zycia codziennego zazwyczaj bowiem juz jakies bialka / peptydy / aminokwasy w przewodzie pokarmowym sie znajdują, a dwa - juz nie jedna firma takie mixy tworzyła...
W ogóle, zeby wpc sie zdewaluowało potrzeba byłoby nie tylko znakomitej alternatywy, ale naprawdę poteżnej kampanii reklamowej by coś zmienic w swiadomosci konsumentów...
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-11-30 10:58:48
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-11-30 11:02:39