Murban - leucyny w bialku serwatkowym jest więcej niż we wspomnianych (jajo i soja, ale przede wszystkim ogółem EAA i BCAA jest wiecej), ale co najwazniejsze - odpowiedz leucynowa i insulinowa po uzyciu
białek serwatkowych jest zdecydowanie korzystniejsza niż po innych białkach. I nie jest to kwestia marketingu tylko faktycznych badań. Oczywiscie, ze białka serwatkowe - są dobrze wylansowane, ale akurat łatwo jest dostrzec tutaj poparacie w badaniach naukowych.
Osobiscie natomiast dostrzegam mozliwośc odwrotu od ... argininy, biorąc pod uwagę ostatnio odkryte szlaki metaboliczne w których bierze udziała i rolę tego aminokwasu w procesie nowotoworzenia, mogą się pojawić obostrzenia prawne dotyczące stosowania tej substancji jako suplementu, posrednio odbije się wiec to również na białkach zawierających duże ilości argininy - czyli soi, (która faktycznie argininy zawiera bardzo dużo). W pilotażowych badaniach nad użyciem argininy w farmakologii już próbuje się ją zastąpić cytruliną czy ornityną.
Ja oczywiscie mam swiadomośc, iż wielu "podmiotom", zależy na na wylansowaniu soi (istnieje nawet potrzeba rynkowa) - jako idealnego dodatku białkowego, jednak soja ma swoje wady - nie tylko wrodzone, ale również nabyte - w trakcie procesow produkcyjnych. Z tego co się orientuję przygotowany jest pewien raport na temat zawartości aluminium w izolatach białek sojowych i pewnie w ciągu najbliższych kilku miesięcy pojawi zarówano abstract jak i full text na pub medzie
Nie spodziewałbym się rewolucji w kwestii zmiany świadomości społecznej grupy stałych konsumentów odzywek białkowych w kontekście wartości poszczególnych frakcji białkowych. Serwatka będzie number one. Nie potrzeba nawet wielkich badań naukowych by to stwierdzić, wystarczy zerknąć, na podstawowe sposoby oceny wartości białek (BV, NPU, PER, AAS, PD%, i ilosć EAA i BCAA)...
jeśli będzie odwrót - to potrzeba byłoby porozumienia ponad podziałami wśrod firm produkujacych suplementy, a i tak bedzie miec on uzasadnienie marketingowe raczej niż merytoryczne
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-12-01 13:11:41