SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mleko. Gdzie kupić.?

temat działu:

Dietetyka ogólna

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8674

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 29 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 233
Moje pytanie jest dość trywialne, żeby nie nazwać głupim. Chodzi mi o to gdzie (jeśli można) mogę kupić mleko. Chodzi mi o najzwyklejsze mleko odtłuszczone. Nie UHT! Nie pasteryzowane! Nie homogenizowane! Najlepiej z niską zawartością lub brakiem tłuszczu 0% lub 0.5% Szukałem w wielu sklepach i nigdzie nie mogę tego dostać. Chociaż nie patrzyłem w sklepach ze zdrową żywnością, bo nie wiem gdzie takowe się znajdują.
ps. jestem z Ols. :)
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
pytaj o termizowane. raczek ciezko ci bedzie znalesc niehomogenizowane mleko w sklepach.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 524 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 6187
Tak trochę offtopowo, powie mi ktoś co jest ogólnie złego w pasteryzacji produktów spożywczych?
Przecież, to nie chemiczne konserwanty tylko "podgrzanie".

Kiedy zadasz pierwszy cios wiedz ,że o życie grasz...
Gdy zobaczysz pierwszą krew, mocno uderz jeszcze raz...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
no pasteryzowane jest spoko. wiadomo ze ucieka czesc wartosci odzywczych czy tez niszczone sa niektore enzymy. ja jednak nawet wolalbym mleko pasteryzowane niz termizowane bo termizowane musisz praktycznie jednego dnia wypic ze wzg iz bakterie chorobotworcze sa tylko 'uspione'
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 29 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 233
pasteryzacja i inne sposoby zabijają bakterie mlekowe które są bardzo zdrowe :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
pasteryzacja ma na celu zabic bakterie chorobotworcze (a technologicznie przez to zwiekszyc termin przydatnosci do spozycia), stad przy okazji zabija i inne.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 3393 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 15438
Utrwalanie termiczne mleka ma na celu wyeliminowanie chorobotwórczej flory bakteryjnej oraz zwiększenie trwałości mleka w warunkach przechowywania. Wykorzystuje się zasadniczo dwie metody: pasteryzację ( tutaj różne temperatury od 70 do 100C) oraz sterylizację (pow. 130C). Mleko sterylizowane (UHT) ma wyższą trwałość, gdyż wysoka temperatura utrwalania zapewnia zniszczenie najbardziej ciepłoopornych bakterii. Mleko pasteryzowane jest bardziej zbliżone do naturalnego, ale ma mniejszą trwałość ( nie należy przechowywać w temp. wyższej niż 10C) . No i tutaj pojawia się pytanie czy temperatura utrwalania ma wpływ na jakość mleka. W procesie sterylizacji stosowany jest proces homogenizacji, który powoduje że cząsteczki tłuszczu zostają rozbite i rozdrobnione pod wpływem wysokiego ciśnienia. Między innymi dlatego, podczas przechowywania takiego mleka nie gromadzi się śmietanka. Tłuszcz z mleka UHT jest przez to też nieco szybciej przyswajalny, niż z mleka pasteryzowanego. Nie stwierdza się natomiast różnic w zawartości tłuszczu pomiędzy tymi dwoma rodzajami mleka, podobnie jak w zawartości białka, laktozy i składników mineralnych. Jedynie w mleku UHT jest delikatnie obniżona zawartość aminokwasu lizyny (ok. 5%). Trochę więcej jest różnic jeżeli chodzi o witaminy, gdyż wiele z nich jest mało odpornych na wysoką temperaturę. Proces sterylizacji powoduje większe straty głównie w zakresie witaminy B1, B12, C, kwasu foliowego. Na ogół straty sięgają kilkunastu do kilkudziesięciu procent. Podsumowując, sterylizacja powoduje większe bezpieczeństwo mikrobiologiczne, pasteryzacja zapewnia większe walory odżywcze (tylko w zakresie witamin). Jeżeli pijemy mleko zimne, surowe (np. zalewając płatki) - bardziej zalecane będzie UHT. Pomimo, że ma nieco mniej witamin, to na pewno jest nieco wygodniejsze w zastosowaniu.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jaka dobrać diete przy kreatynie?

Następny temat

Fasolka szparagowa

WHEY premium