SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

OCZYSZCZANIE ORGANIZMU - ktoś to stosował ?

temat działu:

Doping

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5008

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 149 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 2721
Siemka !

buszowałem po necie i znalazłem ciekawy przepis

Czytając opis pomyślałem że może po cyklu takie coś pic ? Nie wiem mało jeszcze wiem ale jestem ciekawy waszych opinii

W kleje całe info, od razu mówię nie ja pisałem.

"Napój, który jest przyrządzany przy pomocy grzyba herbacianego kombucha, posiada silnie pobudzające działanie na przemianę materii, powoduje oczyszczanie krwi toteż stosowany jest przez wielu jako uniwersalny środek leczniczy. Przy pomocy tego środka można skutecznie wiele chorób. Działa wspomagająco w leczeniu zaburzeń łaknienia, w przypadkach utraty ostrości wzroku, w chorobach stawów, nerek, wątroby , łuszczycy , kandydozy i włosów. Terapia kombuchą wspomaga również leczenie bezsenności, kamieni żółciowych, zaburzeń wątrobowych, otyłości, zatwardzenia, biegunki, hemoroidów, zapalenia stawów, wrzodów oraz zaćmy i (raka?).Ma silne działanie odtruwające .



Czym jest grzyb herbaciany?

Kombucha jest czymś w rodzaju galarety, utworzonej z różnego rodzaju drożdży i mikrobów, które żyją w symbiozie. Zdrowy grzyb jest białawy lub lekko jasnobrązowy, twardy i lepki. Od czasu do czasu produkuje on skazę o brązowym zabarwieniu, którą można przy wypuszczeniu nowego kombucha zmyć.

"Podział pracy" pomiędzy grzybami drożdżowymi i bakteriami wygląda w następujący sposób: drożdże przefermentowują cukier na alkohol dając tym samym podłoże pokarmowe bakteriom.

Bakterie przetwarzają alkohol na kwas glukuronowy, kwas mlekowy,octowy i różne witaminy.



Jak działa?

Powstający napój jest słodkawo-kwaśny i zawiera min.

· kwas glukuronowy,

· witaminy B1, B2, B6, B12 i C,

· kwas foliowy,

· kwas mlekowy,

· aminokwasy,

· enzymy,

· antybiotykowe substancje

· małą ilość alkoholu (przeciętnie 0,5%),

· dwutlenek węgla



Szczegółowe oddziaływanie kombuchy polega przeważnie na kwasie glukuronowym, który powoduje silne odtrucie organizmu. Kwas łączy się z substancjami odpadowymi organizmu i truciznami, które pochodzą z zewnątrz, przygotowuje je przez to do wydzielenia. Kwas mlekowy działa silnie hamująco na szkodliwe bakterie jelitowe i tym samym sprzyja procesowi trawienia.

Przepis na 2 l napoju:

· 2,5 litrowy słój

· grzyb kombucha

· szklankę gotowego napoju, aby móc ją dodać do nowej mieszaniny, proces dojrzewania

napoju będzie przyspieszony, nie jest to jednak konieczne,

· 2 łyżeczki czarnej herbaty, (możliwe są mieszanki herbat czarnych, zielonych, ziół)

· 2 litry wody

· 200 do 250g cukru

· chusteczkę, gazę, tetrę , ręcznik papierowy(potrzebne do nakrycia słoika)



Przygotować 2 litry osłodzonej herbaty. Po wystudzeniu do temperatury pokojowej, należy przelać napój do słoja i umieść w nim grzyb herbaciany gładką stroną do góry. Można dolać resztkę starego napoju kombuchy, aby przyspieszyć proces dojrzewania .

Na koniec należy zabezpieczyć słój, grzyb musi oddychać, należy go chronić przed zanieczyszczeniami, muszkami owocówkami. Napój powstaje w ciągu 8 do 12 dni pozostawiony w temperaturze pokojowej około (najlepiej 23°C), jeśli jest za zimno dojrzewanie napoju trwa dłużej. Słój powinien stać w ocienionym miejscu, ja trzymam w szafce kuchennej i w barku.... Napój kombucha jest wówczas dojrzały jeśli po poruszaniu słoja nie musuje tzn. nie podnoszą się pęcherzyki. Jeżeli się go pije za wcześnie napój może zawierać resztki alkoholu - pozostałość procesu fermentacyjnego, co cieszy niektórych smakoszy. Dojrzały napój trzeba przefiltrować i przechowywać w lodówce. W niechłodzonym mogą tworzyć się szybko skazy, trzeba wtedy jeszcze raz filtrować napój. Podczas produkcji mogą pojawić się brązowe skazy - należy wtedy przefiltrować napój, a grzyb przepłukać letnią wodą.

Grzyb zwykle pływa u góry słoja napełnionego cieczą . Odrastające części grzyba wypływają zawsze do góry i w ten sposób pogrubiają grzyb. W niedługim czasie staje się on na tyle gruby, że spada na dno słoja, następnie na powierzchni słoja tworzy się nowa kombucha. Najpierw jest zupełnie cienka, prawie przezroczysta. poczekać aż dojrzeje i przełożyć do osobnego słoja. Tym sposobem zyskujemy nowy grzyb co pozwoli nam zwiększyć produkcję napoju."

Co sądzicie, patrząc na właściwości całkiem ciekawy moim zdaniem, może ktoś z was już to popijał ?

Pozdro.

TRAIN HARD OR GO HOME

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 150 Napisanych postów 15480 Wiek 39 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 90607
ciekawe tylko gdzie takie grzyby sa
zeby sobie muchomorkow nie wsadzic
edit
znalazlem juz jako herbate

Zmieniony przez - B-50 w dniu 2010-11-08 23:33:04

maly duzy gruby czy chudy kazdemu nalezy sie taki sam szacunek
pozdrawiam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 149 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 2721
grzyba możesz na allegro kupić dość sporo dostawców hehe.

jako herbate to pewnie całkiem inne niz samemu sobie zrobić coś takiego.

TRAIN HARD OR GO HOME

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 966 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 36905
· 200 do 250g cukru

Cukrzyk-since 11.10.2010

Dopiero rosnę.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 149 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 2721
taak ale cukier jest przetwarzany przez tego grzyba, zacytuje:

"BIAŁEGO CUKRU
Nazywany "białą śmiercią", ale na szczęście Kombucha przetwarza go na kwas mlekowy i alkohol, tak więc nie ma obaw o jego negatywne działanie."

TRAIN HARD OR GO HOME

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Wiek 40 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2
4 lata minęło, ale i tak napiszę, bo może się komuś przyda. Smak kombuchy jest ok - jak lekkie winko musujące. Nie wiem jak się ma do oczyszczania organizmu, ale od dłuższego czasu używam w związku z problemami skóry (na tyle silnymi, że często kierowano mnie do szpitala natychmiast, skóra schodziła całymi płatami, niesamowicie przy tym swędząc, a każde drapnięcie powodowało rany do krwi), lekarze nie potrafili określić co to za choroba, a sterydy po kilku tygodniach stosowania przestawały działać. Piję szklankę dziennie i rezultaty są rewelacyjne. Nadal skóra jest mocno przesuszona, ale nie odpada, nie powoduje ran i nie swędzi. Znajoma, która ode mnie wzięła grzyba pozbyła się dzięki niemu uderzeń gorąca i czerwonych plam na twarzy, a mojej babci poprawił się wzrok na tyle, że mogła wrócić do czytania bez okularów. Można więc stwierdzić, że coś tam pewnie oczyszcza. Póki co, piję po szklance dziennie i nie zamierzam rezygnować.
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

prolo cykl i odblok

Następny temat

cos na sile podpowiedzcie

WHEY premium