Cholesterol jest organicznym związkiem chemicznym z grupy steroli. Zalicza się go także do alkoholi. Jego pochodne występują w błonach każdej komórki zwierzęcej. Działają stabilizująco i pełnią wiele jej funkcji. Cholesterol jest również prekursorem istotnych sterodiów, takich jak: kwasy żółciowe, czy hormony steroidowe. Potocznie cholesterolem nazywa się lipoproteiny (LDL, HDL), w skład których wchodzi również cholesterol. Cholesterol może być wytwarzany przez organizm (endogenny), jak i dostarczany wraz z pożywieniem (egzogenny).
Podwyższony poziom cholesterolu wcale nie oznacza nic złego. Istotne są proporcje lipoprotein LDL do HDL, które zaleca się, aby były 2:1, ewentualnie 3:1. W sytuacji, gdy lipoprotein LDL jest więcej niż 3:1, a poziom trójglicerydów jest wysoki, zdecydowanie warto się martwić i podjąć kroki ku temu, aby wyeliminować przyczyny mogące je powodować. Wśród nich nie jest, jak większości osób się wydaje spożywanie produktów zawierających sporo cholesterolu, np. jajek. Cholesterol egzogenny nieszczególnie przekłada się na poziom endogennego. Tak samo, jak zjadane tłuszcze nie odkładają się w tkankę tłuszczową. To, co przede wszystkim ma wpływ na złe wyniki badań i nasze zdrowie, to:
- brak aktywności fizycznej,
- przetworzona żywność.
Zdecydowanie takie produkty, jak: słodycze, przekąski, fast food, słodzone napoje, złe tłuszcze używane do smażenia, spory udział omega 6, izomery trans, alkohol będą miały wpływ na poziom cholesterolu. Do tego siedzący tryb życia i nasze zdrowie bardzo szybko potrafi legnąć w gruzach. Dlatego też warto przeanalizować swoje odżywianie w odpowiednim dziale:
https://www.sfd.pl/Odżywianie_i_Odchudzanie-f10.html oraz prowadzić aktyny tryb życia, a będziemy długi cieszyli się zdrowiem.