SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kurczak po chińsku + ryż by Amadi-55

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 15332

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1001 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11914


Kiedyś podłapałem podobny przepis w gazecie, tylko trochę go zmodyfikowałem. Robię to czasem na obiad.

Składniki (porcja dla 1 osoby, na zdjeciach jest więcej):
- 150g piersi z kurczaka
- 1 por
- 1 marchewka
- pół papryki
- 1 jajko
- 1 woreczek ryżu
- szczypiorek
- imbir, przyprawa chińska
- sos sojowy, oliwa, chili tao-tao,
- przecier pomidorowy, ketchup
- mąka kukurydziana

1. Pierś kroimy w kostkę i polewamy sosem sojowym, po 5-10 minutach obtaczamy w mące kukurydzianej i smarzymy na oliwie, doprawiając imbirem i przyprawą chińską.

2. Warzywa kroimy jak na zdjęciach i też wrzucamy na drugą patelkę z odrobiną oliwy, mozna podlać wodą, żeby lepiej zmiękły. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy pół słoiczka przecieru pomidorowego, trochę więcej ketchupu, odrobinę chili tao-tao i się z tego robi sosik. Na koniec łączymy to wszystko z kurczakiem.

3. Jajko wbijamy do miski i dodajemy szczypiorku. Gotujemy woreczek ryżu minutę krócej niż zwyklę i wrzucamy na patelkę (ja wrzucam na tą patelkę po warzywach), dodajemy szczypiorek z jajkiem mieszając, żeby nam się jajko fajnie połączyło z ryżem. Dodajemy odrobinę sosu sojowego i impiru.

No i to by było na tyle. Czas przygotowania około 40 minut.

Wartosci odżywczę podaję dla porcji jaką robię zwykle dla siebie:
150g kurczaka
ryż
jajko
oliwa z 30g, ale zawsze coś zostanie na patelce
por, pół papryki, marchewka
30g przecieru, 40g ketchupu
mąka kukurydziana z 30g
B:53 T:30 W:127 kcal:992

czekać chwilę bo mam parę fotek
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1001 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11914
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1001 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11914
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1001 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11914
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1001 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11914
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1001 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11914
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1001 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11914
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1001 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11914
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1001 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11914
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1001 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11914
juz wszystkie fotki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 15 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 521
Powiem szczerze , że trzeba wypróbować ten przepis.Wielkie dzięki :)
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

podrabiane koksiarskie gołąbki :D

Następny temat

sos meksykański

WHEY premium