SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Szybkość wchłaniania izolatu białka sojowego ?

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4445

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 81 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 623
Zanim zadam pytanie (które zresztą jest w temacie) zaznacze dwie sprawy:

- nie chodzi mi o to czy białko sojowego jest tak samo wartosciowe jak np. serwatka, bo wiem ze nie jest; nie chodzi mi o to czy ma taka biodostepnosc jak serwatka bo wiem ze nie ma
- nie chodzi mi o zwykłe białko sojowe, ktore oprócz białka zawiera wiele "zanieczyszczen" typu weglowodany i inne przez co wolno sie wchłania i nie całkowicie do tego, tylko chodzi mi o czysty, wysokiej jakości IZOLAT białka sojowego (nie wazne jakiej firmy, poprostu hipotetycznie załózmy ze mamy czysty SPI)

To pytanie brzmi:
Jak szybko sie wchłania taki izolat białka sojowego ? Jak sie ma prędkośc wchłaniania takiego izolatu (sojowego) do np. izolatu serwatki ? Moze ktos dysponuje jakimis szczegółowymi danymi, tabelami itd.
Mi sie wydaje ze skoro to izolat (co prawda sojowy ale jednak izolat) to powinien sie wchłaniac bardzo szybko, porownywalnie lub nie wiele wolniej od izolatu serwatki. A jesli wolniej od izolatu serwatki to czy przynajmniej szybciej od koncentratu serwatki ???
Bardzo prosze o odpowiedz tylko tych ktorzy serio znają odpowiedż - bez gdybania :)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
to pewnie bedziesz mieć pusto w topiku.
badan dotyczacych wchlanialnosci bialek jest mało, zazwyczaj wzmianki takowe pojawiaja sie przy okazji sprawdzania innych parametrów.

BIalko sojowe to bialko szybkowchlanialne, moim zdaniem (ale gdybam), w kwestii szybkosci wchlaniania specjalnie nie osdstaje od wpc czy wpi.

Swego czasu widzialem badanie, gdzie po podaniu kazeiny i wpc - aminokwasy mniej wiecej tak samo szybko pojawialy sie w krwiobiegu.

Zazwyczja - bialka w prochu - są szybkowchlanialne - w porownaniu z nieprzetworzonymi zrodlami pokarmowymi bialek.

Osobiscie - bazuje glownie na wlasnych odczuciach, i widzę róznice w subiektywnie odczuwanej "strawnosci" odzywke bialkowych - nwaet pomiedzy roznymi WPC (jedne bardziej "czuję" , ze wypilem inne - mniej).

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-10-28 13:48:02
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 81 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 623
no wiadomo na pewno ze izolat soji ma niski BV, bo tylko 75. Ale to napisal jeden z kolegów z tego forum:

""nie ma ŻADNEJ rożnicy pomiędzy efektywnością roznego rodzaju białek, co zostało udowodnione w badaniach sprawdzających istnienie jakichkolwiek rozbieżności w przyrostach masy mięśniowej przy suplementacji białkiem serwatkowym, jajecznym czy też sojowym; wszystkie trzy mają stymulować wzrost; zwolennicy serwatki mowią, że ma ona niezwykle wysokie BV; aczkolwiek wg najnowszego dochodzenia w tej sprawie okazuje się, że pojęcie BV i PER(wskaźnik wydajności białka - protein efficiency ratio) wyszły z użycia; najnowszym i najbardziej wiarygodnym miernikiem jakości białka w odniesieniu do ludzi jest PDCAAS; wg tej skali serwatka niekoniecznie jest najlepszym źrodłem białka - w rzeczywistości białko serwatki i SOI znajdują się na szczycie rankingu ; nie oznacza to, że są one rowne; najwyższą oceną w skali PDCAAS jest 1.0; otrzymooję ją jakakolwiek proteina, ktora będzie całkowicie wykorzystana przez organizm człowieka; porownano więc białko soi, jajka, kazeinę, białko zawarte w wołowinie oraz sporą część białek pochodzących z roślin strączkowych; SPI /izolat białka sojowego/ w porownaniu do białka jajecznego i serwatki otrzymał najwyższą notę - 1.0; białko wołowiny uzyskało zaledwie 0.92, zaś białko zawarte w fasoli 0.68 /najwyżej spośrood strączkowych/ "
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
jak widzisz mamy trzy mierniki jakosci bialek PER - gdzie wygrywa jajo, BV - gdzie wygrywa serwatka, PCAAS - gdzie soja dorównuje serwatce.

Ja jadlem rozne bialka - i najbardziej podchodzi mi wpc. Mysle ze w mniejszosci nie jestem.

Poza tym patrząc na aminogram - równiez bialka serwatkowe wydaja sie byc najlepszym rozwiazaniem.

Poza tym - to sa jedyne bialka - których "nie czuję" na żoładku. A to w okresie okolotreningowym np - jest duzym walorem.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

BCAA XTRA+ L-Glutamine + Storm Therapy + Shock Therapy + Mutant Mass + ActivLab_Trib

Następny temat

1 cykl na stackach

WHEY premium