,,Tauryna wykazuje właściwości antyoksydacyjne, reguluje stężenie Ca2+ w komórkach, jest neuroprzekaźnikiem
i neuromodulatorem, odpowiada za osmoregulację, uczestniczy w tworzeniu kwasów żółciowych, moduluje przebieg reakcji zapalnej. Aminokwas ten wydaje się ważnym czynnikiem trofi cznym w siatkówce, układzie nerwowym i nerkach. Duże zainteresowanie budzi
ochronna funkcja tauryny w mięśniu sercowym oraz antagonistyczne działanie tego aminokwasu względem angiotensyny II. Intensywnie badana jest także rola tauryny w regulacji metabolizmu
glukozy. Dokładne mechanizmy działania tego aminokwasu w komórce nie zostały jednak
dotąd poznane.
Spadek stężenia tauryny w tkankach jest charakterystyczny dla wielu stanów patologicznych,
m.in. cukrzycy. W licznych badaniach, w tym także klinicznych, wykazano, że suplementacja
tauryną odwraca lub przynajmniej ogranicza zmiany związane z przebiegiem choroby. Wydaje
się zatem, że aminokwas ten mógłby znaleźć zastosowanie w terapii schorzeń, takich jak: kardiomiopatia,
miotonia, hipercholesterolemia czy nawet cukrzyca. Wymaga to jednak wielu dalszych
wnikliwych badań.,,
zrodlo - Zakład Regulacji Metabolizmu, Instytut Biochemii, Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski
Konrad Szymański, Katarzyna Winiarska