Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Proste pytanie:
Spożywając mięso bierzecie pod uwagę jego wagę przed, czy po obróbce termicznej (gotowanie smażenie)
Chcąc przygotować sobie 6 posiłków z kurzego cycka, przed ugotowaniem było go 1530g. (6 posiłków po 250g.) po wycięciu różnego rodzaju shitu w postaci tłuszczu i chrząstek zostało ok. 1450g.
Ale po ugotowaniu zostało tylko 700g.! Więc jak to zobaczyłem to niewyglądało to na 6 posiłków tylko na 3 większe.
Czyli zamiast 6x250g. wyszło 6x120g., wiedziałem że waga ulegnie zmianie, ale żeby aż tak bardzo?
Czy w tych 120g. ugotowanego mięsa jest tyle samo białka co w 250g. surowego?
Szacuny
25
Napisanych postów
1977
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
27200
licz po odwaleniu tego co odcinasz z tego mięsa,no bo już od razu zmieniasz sobie proporcje tego co zjesz, ale licz przed pieczeniem,gotowaniem itp. Nie ma sensu bawić się z tym bardziej,a chociazby sama zmiana to wiadomo, mięso się skurczy, dużo wody odparuje itd.
Szacuny
25
Napisanych postów
1977
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
27200
Inside, po obróbce termicznej zawsze wartości jedzenia ulegną nieco zmianie,ale są to różnice, którymi nie warto się przejmować. Poza tym nie jest to jedyna niedokładnosc z jaką spotykamy się w diecie. Naturalne są błędy pomiaru wagi itp. itd. Licz przed.
Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Spoko, zdaję sobie sprawę, że podczas gotowanie nieznacznie obniżona zostaje wartośc odżywcza różnych produktów..
Generalnie chodziło mi o kwestię brania pod uwagę wagi kuraka przed lub po gotowaniu (bo tu różnica jest znacząca), wiem że po ugotowaniu worka ryżu ze 100 robi się 250g.
Teraz wszystko jasne (no chyba że ktoś uważa inaczej), dzięki za odp. SOGI poleciały
Zmieniony przez - InsideMan w dniu 2008-04-19 22:39:58
Zmieniony przez - InsideMan w dniu 2008-04-19 22:40:10
Szacuny
0
Napisanych postów
12
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
62
Nie wydaje mi sie zeby kurak skurczyl sie az a oplowe podczas gotowania. Sadze, ze zmiany powinny byc raczej niewielkie. Ja raczej smaze, albo gotuje na parze, waze kure przed obrobka. IMO ubytki sa niewielkie.
Never Give up on your dreams as they are the only things that are ever truly your's.
Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Jak ci się nie wydaje to sprawdź, godzinę temu skończyłem gotować (wszystko w jednym garze).
W sklepie na wadze było 1530g. po odcięciu ścierwa (nie wiem ile tego było ale na oko z 80g.) pokroiłem na małe kosteczki i wrzuciłem na gotującą wodę, po ostygnięciu na wadze było niewiele ponad 700g.
Właśnie skończyłem jeść 120g. ugotowanego czyli ok. 250g. surowego przed wycinką odpadów.
No tak, mogłem się spodziewać, że podejdziesz do tego tematu sceptycznie
Zmieniony przez - InsideMan w dniu 2008-04-19 22:54:10
Szacuny
68
Napisanych postów
6262
Wiek
43 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
25443
ubytki podczas obróbki zalezą od rodzaju miesa, sposobu obróbki!
(jestem w temacie) przyjmuje sie ze dle drobiu i chudej wieprzowiny ubytek szacuje sie na około 30% wartosci poczatkowej