Jeśli wybierasz margarynę to miękką, jeśli nie margaryna miękka to masło.
...
Napisał(a)
Coś Ci się pomyliło. Podczas w/w procesu powstają tłuszcze trans, powstają a nie zamieniają cały tłuszcz w danym produkcie w izomery trans. Są procesy, dzięki którym ilość tych tłuszczy jest mniejsza. W margarynach twardych masz najwięcej tłuszczy trans bo 25% ogólnej zawartości kwasów w nich. W margarynach miękkich masz 1% zaś w maśle 5%
Jeśli wybierasz margarynę to miękką, jeśli nie margaryna miękka to masło.
Jeśli wybierasz margarynę to miękką, jeśli nie margaryna miękka to masło.
...
Napisał(a)
Transizomery występują w niewielkich ilościach w mleku, około 5% jest ich w maśle, a w twardej margarynie aż do 65%.
Az do 65
Az do 65
...
Napisał(a)
Może domer'owi chodziło o tą margarynę co się z niej ciasta robi, bo to w sumie kamień jest :)
Pamiętaj, micha jest najważniejsza !!! >>>Odżywianie<<< :)
...
Napisał(a)
, jeszcze nie przeczytałem ale graty za art :)
Pamiętaj, micha jest najważniejsza !!! >>>Odżywianie<<< :)
...
Napisał(a)
Duże ilości izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych znajdują się w:
margaryny "twarde",
majonezy,
produkty barów "szybkiej obsługi",
gotowe wyroby cukiernicze ( kruche ciasteczka, krakersy).
Po 1997 r. nastąpiło zmniejszenie zawartości izomerów trans w niektórych margarynach polskich do 2%. Najlepsze efekty prozdrowotne osiąga się zastępując masło i "twarde" margaryny oraz inne tłuszcze zwierzęce naturalnymi olejami roślinnymi oraz margarynami "miękkimi" zawierającymi niewielkie ilości izomerów trans.
To chyba ponad 60% trans jest tylko w tych do pieczenia
margaryny "twarde",
majonezy,
produkty barów "szybkiej obsługi",
gotowe wyroby cukiernicze ( kruche ciasteczka, krakersy).
Po 1997 r. nastąpiło zmniejszenie zawartości izomerów trans w niektórych margarynach polskich do 2%. Najlepsze efekty prozdrowotne osiąga się zastępując masło i "twarde" margaryny oraz inne tłuszcze zwierzęce naturalnymi olejami roślinnymi oraz margarynami "miękkimi" zawierającymi niewielkie ilości izomerów trans.
To chyba ponad 60% trans jest tylko w tych do pieczenia
...
Napisał(a)
Ludzie jedza bo sa w miare tanie a co w nich sie znajduje to ich zbytnio nie obchodzi. Nie produkuje sie juz margaryn o tak duzej zawartosci izomerow trans, ale wciaz jest ich sporo, do ok 30% w utwardzanych. Minimalne ilosci sa w margarynach pro zdrowotnych, np flora ale za to cena jest bardzo wysoka.
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły