SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tluszcze : Rola i znaczenie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 76050

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51581 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Coś Ci się pomyliło. Podczas w/w procesu powstają tłuszcze trans, powstają a nie zamieniają cały tłuszcz w danym produkcie w izomery trans. Są procesy, dzięki którym ilość tych tłuszczy jest mniejsza. W margarynach twardych masz najwięcej tłuszczy trans bo 25% ogólnej zawartości kwasów w nich. W margarynach miękkich masz 1% zaś w maśle 5%
Jeśli wybierasz margarynę to miękką, jeśli nie margaryna miękka to masło.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16414
Transizomery występują w niewielkich ilościach w mleku, około 5% jest ich w maśle, a w twardej margarynie aż do 65%.

Az do 65
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51581 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Zobaczmy więc co domer napisze
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 375 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 4391
Może domer'owi chodziło o tą margarynę co się z niej ciasta robi, bo to w sumie kamień jest :)

Pamiętaj, micha jest najważniejsza !!! >>>Odżywianie<<< :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51581 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ale kto tym kanapki smaruje?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 375 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 4391
, jeszcze nie przeczytałem ale graty za art :)

Pamiętaj, micha jest najważniejsza !!! >>>Odżywianie<<< :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16414
Duże ilości izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych znajdują się w:

margaryny "twarde",
majonezy,
produkty barów "szybkiej obsługi",
gotowe wyroby cukiernicze ( kruche ciasteczka, krakersy).
Po 1997 r. nastąpiło zmniejszenie zawartości izomerów trans w niektórych margarynach polskich do 2%. Najlepsze efekty prozdrowotne osiąga się zastępując masło i "twarde" margaryny oraz inne tłuszcze zwierzęce naturalnymi olejami roślinnymi oraz margarynami "miękkimi" zawierającymi niewielkie ilości izomerów trans.


To chyba ponad 60% trans jest tylko w tych do pieczenia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6301 Napisanych postów 76193 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755813
Ludzie jedza bo sa w miare tanie a co w nich sie znajduje to ich zbytnio nie obchodzi. Nie produkuje sie juz margaryn o tak duzej zawartosci izomerow trans, ale wciaz jest ich sporo, do ok 30% w utwardzanych. Minimalne ilosci sa w margarynach pro zdrowotnych, np flora ale za to cena jest bardzo wysoka.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16414
Ogolnie lepsze naturalne masło czy margaryna z tych drozszych?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51581 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ja bym wolał naturalne zjeść, mimo tłuszczy trans
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

odchudzanie

Następny temat

bez diety sie nie da

forma lato