***** KURACJA ANTYPRZEZIĘBIENIOWA *****
Coraz krótsze dni i długie zimne wieczory to nieuchronne symptomy nadchodzącej jesieni i zimy. W tym okresie zaczynamy szczególnie dotkliwie odczuwać zmieniające się warunki pogodowe. Mroźna aura wpływa wyraźnie na pogorszenie samopoczucia oraz kondycji psychoruchowej.
Tymczasem zima wcale nie musi sprzyjać infekcjom wirusowym. Wystarczy kilkadziesiąt minut codziennej porcji ruchu na świeżym powietrzu oraz niewielkie zmiany w diecie by w zdrowiu i doskonałym samopoczuciu przetrwać tą trudną porę roku.
Większość z nas w okresie jesienno-zimowym doświadcza udręki kataru, bólu gardła, kaszlu.
Ochrona organizmu
Zdrowy organizm broni się przed przeziębieniem uruchamiając mechanizmy obronne. Większość odczuwalnych przez nas objawów przeziębienia to właśnie obrona organizmu przed drobnoustrojami. Jak się broni nasz organizm? Nos, jama ustna, gardło, krtań wyłożone są błoną śluzową, w której znajduje się niezwykle gęsta sieć naczyń krwionośnych. Kiedy w błonie śluzowej zagnieżdżają się drobnoustroje, organizm wysyła specjalne komórki do walki z chorobami. Przybywają na miejsce przeniesione przez krew. Rozpoczyna się walka, której skutkiem są odczuwalne przez nas dolegliwości. Dochodzi do obrzęku błony śluzowej –stad uczucie zatkanego nosa i „kluchy” w gardle. Błona śluzowa zaczyna produkować zwiększone ilości śluzu, wraz z nim usuwane są bakterie i wirusy. Kaszlemy i kichamy, aby się go pozbyć.
Ale najpierw przejdźmy do tego co to jest przeziębienie…..
Przeziębienie-jest zakażeniem górnych dróg oddechowych, czyli wirusowym zapaleniem błony śluzowej gardła, nosa, krtani. Wywoływane jest przez ponad 200 wirusów, są to najczęściej: rinowirusy, koronawirusy i adenowirusy, nierzadko do zachorowania przyczyniają się wirusy pagrypy. Proces choroby rozpoczyna się stopniowo dwa, trzy dni po zakażeniu wirusem.
Objawy:
Jeśli chodzi o objawy, przeziębienie rozwija się raczej powoli. Symptomy tu występujące to: uczucie drapania w gardle gardle i jego ból , a także bóle mięśni i stawów oraz nieżyt nosa i stan podgorączkowy, czasem pojawia się kaszel. Można mieć uczucie bezsilności i wyczerpania, na chorobę duży wpływ ma pogoda. Objawy ustępują w ciągu 2 do 7 dni. Przy przeziębieniu powikłania zdarzają się rzadko, czasem dochodzi do nadkażeń bakteryjnych oraz występuje zapalenie nosa, ucha środkowego, zatok, krtani, czy oskrzeli.
Leczenie:
Przeziębienie można zwalczać różnymi metodami, warto wówczas odpoczywać i wysypiać się. Należy pić soki, herbatę, wodę mineralną. Pomocne są także preparaty witaminowe( polecam firmy OLIMP Laboratories).
Powikłania przeziębień
Pojawiają się niezwykle rzadko, ale warto ubezpieczyć się przed nimi, należą tu:
-zapalenie gardła
-zapalenie płuc
-zapalenie krtani
-zapalenie oskrzeli
-zapalenie ucha środkowego
-zapalenie zatok przynosowych
-angina
-przeziębienie może mieć ciężki przebieg u osób z niewydolnością serca, cukrzycą, u osób starszych i chorych na nowotwory
-przeziębienie może zaostrzyć przebieg astmy.
Jak wspomniałem wcześniej by zapobiec przeziębieniom bardzo potrzebne są witaminy i minerały.
Krótka charakterystyka:
Witaminy są związkami organicznymi nie posiadającymi ładunku energetycznego. Jednak wpływają na regulację przemiany materii i prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego.
Witamina A (prowitamina: beta-karoten)
Znaczenie: Warunkuje wzrost komórek, prawidłowe funkcjonowanie wzroku, utrzymuje zdrowie skóry, jest silnym przeciwutleniaczem.
Niedobór powoduje: Kurzą ślepotę, zmiany skórne, skłonność do infekcji i parodontozy.
Występowanie w pożywieniu: Witamina A-wątroba, nerki, masło, mleko, jaja, tran.
Beta-karoten: marchew, dynia, pomidor, morele.
Witamina D
Znaczenie: Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, odpowiada za jakość kości
Niedobór powoduje: Krzywicę
Występowanie w pożywieniu: Tran, ryby, jaja, mleko, masło
Witamina E
Znaczenie: Jest silnym utleniaczem, chroni naczynia krwionośne i erytrocyty przed uszkodzeniem.
Niedobór powoduje: Zaburzenia funkcjonowania układu rozrodczego, nerwowego i spadek masy mięśniowej
Występowanie w pożywieniu: Olej, sałata, kapusta
Witamina K
Znaczenie: Niezbędna Niedobór procesie krzepnięcia krwi, wspomaga funkcjonowanie wątroby
Niedobór powoduje: Słabą krzepliwość krwi
Wystepowanie w pożywieniu: Szpinak, pomidor, jaja, zboża, kalafior, sałata, olej
Witamina B1 (tiamina)
Znaczenie: Bierze udział w budowie serotoniny i hemoglobiny, w tlenowych przemianach węglowodanów, wpływa na zwiększenie zapasów glikogenu wątrobowego, wpływa na układ odpornościowy
Niedobór powoduje: Problemy z układem nerwowym, skłonności do infekcji
Wystepowanie w pożywieniu: Orzechy, chleb razowy, wątroba, nerki
Witamina B2 (ryboflawina)
Znaczenie: Wpływa na przemianę białek, jest składnikiem wielu enzymów, ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego
Niedobór powoduje: Światłowstręt, łzawienie, skłonności do infekcji
Występowanie w pożywieniu: Wątroba, nerki, produkty rybne, sery, mleko, jaja
Witamina B3- Witamina PP (niacyna)
Znaczenie: Będąc składnikiem enzymów bierze udział w przemianie białek, tłuszczy i węglowodanów, ogranicza proces pocenia się, powoduje wzrost przepływu krwi w skórze
Niedobór powoduje: Obniżony apetyt, osłabienie, bezsenność, zawroty głowy
Występowanie w pożywieniu: Wątroba, mięso wołowe, otręby pszenne, ryby, zielone warzywa
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Znaczenie: Odgrywa znaczącą rolę w tlenowej przemianie węglowodanów i tłuszczy, przez co podnosi wydolność, podnosi odporność organizmu
Niedobór powoduje: Bóle stóp
Występowanie w pożywieniu: Wątroba, nerki, groch, mleko, jaja
Witamina B6 (pirydoksyna)
Znaczenie: Jest koenzymem wielu reakcji enzymatycznych, odgrywa istotną role w przemianie białek i glikogenu, może wpływać na wydzielanie hormonu wzrostu, wpływa relaksacyjnie na organizm
Niedobór powoduje: Problemy z układem nerwowym, skłonności do infekcji
Występowanie w pożywieniu: Otręby ryżowe, pieczywo razowe, mięso wołowe
Witamina B12 (cyjanokobalamina)
Znaczenie: Odgrywa ważną rolę w syntezie DNA, jest niezbędna w procesie krwiotwórczym, powoduje efekt relaksacyjny
Niedobór powoduje: Zmiany megablastyczne w czerwonych czerwonych białych krwinkach
Występowanie w pożywieniu: Wątroba, ryby, mięso, jaja, produkty mleczne
Kwas foliowy
Znaczenie: Bierze udział w syntezie DNA, wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego
Występowanie w pożywieniu: Mięso, wątroba, owoce
Biotyna (witamina H)
Znaczenie: Odgrywa ważną rolę w metabolizmie tłuszczy jak również w utlenianiu aminokwasów, węglowodanów, tłuszczów, odgrywa ważną rolę w budowie DNA i RNA
Niedobór powoduje: Znużenie, depresję, bóle mięśni
Występowanie w pożywieniu: Wątroba, nerki, zboża, jaja
Witamina C (kwas askorbinowy)
Znaczenie: Jest silnym antyoksydantem, bierze udział w syntezie kolagenu, wspomaga gojenie się ran, reguluje poziom cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy, wzmacnia błony komórkowe
Niedobór powoduje: Bóle głowy, bóle stawów, szybkie męczenie się, brak apetytu
Wystepowanie: Czarna porzeczka, owoce cytrusowe, owoce jagodowe, warzywa kapustne, pomidory
MINERAŁY
Cynk-wchodzi w skład enzymów enzymów bierze udział w biosyntezie białek.
Niedobór powoduje zmniejszenie apetytu, zmiany skórne i powolne gojenie się ran
Chrom- zwiększa syntezę białka, bierze udział w przemianie węglowodanów i tłuszczów oraz obniża poziom cholesterolu. Niedobór może powodować nudności, nietolerancję glukozy i utratę masy ciała.
Wapń- jest to materiał budulcowy kości i zębów oraz bierze udział w przewodnictwie nerwowym i nerwowo-mięśniowym. Niedobór powoduje łamliwość kości, skurcze mięśni
Magnez- jest to składnik wielu enzymów i kości. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Niedobór powoduje spadek wydolności, kurcze i problemy z koncentracją.
Fosfor- tworzy fosfokreatynę i ATP oraz jest składnikiem kości. Niedobór może powodować zmęczenie, zaburzenia nerwowe i problemy kostne.
Sód- reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz gospodarkę kwasowo-zasadową. Niedobór sodu na ogół nie występuje.
Potas- reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz pracę układu nerwowego i mięśniowego. Niedobór powoduje kurcze, osłabienie, wymioty i biegunkę
Żelazo- jest składnikiem hemoglobiny i pobudza czynność szpiku kostnego. Niedobór powoduje spadek sprawności umysłowej i fizycznej oraz spadek odporności.
Selen- jest antyutleniaczem i warunkuje prawidłowy wzrost organizmu. Niedobór powoduje osłabienie i podatność na zakażenia. Poza tym powoduje również łamliwość paznokci oraz dolegliwości stawów i mięśni
Miedź- jest to składnik wielu enzymów i pośrednio wpływa na produkcję hemoglobiny. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór powoduje nadciśnienie, zakrzepy
Polecam szczególnie do wyboru kilka dobrych produktów firmy OLIMP Laboratories, które pomogą nam w kuracji antyprzeziębieniowej:
OLIMP Vita-min multiple SPORT-witaminy i minerały należą do grupy mikroskładników pokarmowych. Są niezbędne do życia, jak również do rozwoju sportowej formy. Ich znaczenie dla organizmu wynika przede wszystkim z faktu, że pozostają składnikami szlaków enzymatycznych, kontrolując wszystkie funkcje życiowe, a więc także metabolizm wysiłkowy i powysiłkowy. Bez ich udziału nie jest możliwe zarówno pozyskiwanie energii do pracy, jak też gromadzenie białek, czyli rozwój zdolności wysiłkowych.
Chela-Selen- preparat mineralny. Selen, hamuje rozpad białek związany z wysiłkową generacją katabolicznych, wolnych rodników tlenowych. Wpływa na mechanizmy przemian hormonów tarczycy, zaangażowane w budowę włókien szybko kurczliwych.
Zalecana dzienna porcja-1 kapsułka 1 raz dziennie po posiłku
Chela-Cynk- cynk hamuje wysiłkowy i powysiłkowy rozpad białek związany z kataboliczną aktywnością wolnych rodników tlenowych. Uczestniczy tez w mechanizmach działania testosteronu na syntezę białek oraz budowie innych, ważnych hormonów anabolicznych.
Zalecana dzienna porcja-1 kapsułka 1 raz dziennie po posiłku
Chela-Mag B6- bez uzupełnienia właściwego poziomu magnezu nie jest możliwe rozwijanie masy mięśniowej i zdolności wysiłkowych. Witamina B6 uczestniczy we wchłanianiu aminokwasów, ich produkcji i dystrybucji do syntezy białek mięśniowych oraz przemianie aminokwasów w związki odpowiedzialne za kondycję psychofizyczną zawodnika.
Zalecana dzienna porcja: 1 kapsułka 1 raz dziennie po posiłku
Q10- koenzym Q10 ma znaczący wpływ na zwiększenie wydolności, zwiększa i wzmacnia działanie komórek obronnych naszego organizmu, bierze udział przy nadzorowaniu procesów energetycznych w mitochondriach- komórkach odpowiadających za produkcję 95% energii potrzebnej nam do życia. Koenzym Q10 zalecany jest nie tylko sportowcom uprawiającym dyscypliny wytrzymałościowe, ale również każdemu, kto: spędza czas aktywnie, ćwiczy zawodowo lub rekreacyjnie, osobom zagrożonym miażdżycą i chorobami sercowo-naczyniowym.
Zalecana dzienna porcja: przez 7 dni po 1 kapsułce 3 razy dziennie, później po 1 kapsułce 2 razy dziennie po posiłkach, przez min 2 miesiące
Beta Karoten- zalecany we wszystkich dyscyplinach sportowych, szczególnie w wysiłkach narażonych na duży stres oksydacyjny (moc tlenowa, wytrzymałość tlenowa, wytrzymałość siłowa)
Zalecana dzienna porcja: 1 kapsułka 1-2 r.dz. podczas lub po posiłku
Omega 3- regulują produkcję hormonów tkankowych, odpowiadających za „kondycję” tkanki tworzącej elementy bierne aparatu ruchu, chronią układ naczyniowo-sercowy, normalizuje ciśnienie tętnicze podczas wzmożonego wysiłku fizycznego.
Gold-Vit C- wzmacnia układ o odpornościowy, bierze udział w produkcji białek budujących kości, powięzi, więzadła, stawy, naczynia krwionośne, bierze udział w produkcji wielu hormonów, ma udział w produkcji karnityny dostarczającej energii mięśniom i sercu.
Garlicin- najsilniejszy extract czosnku na rynku, czyste źródło Allicyny. Regenerują miejsca wiązania insuliny w błonach komórkowych, co skutkuje wzrostem podatności na rozwój tkanki mięśniowej.
Ważna jest dieta. Posiłki powinny być częstsze, ale mniej objętościowe. Unikajmy potraw tłustych i wysokokalorycznych, a w zamian urozmaicajmy naszą dietę produktami pełnoziarnistymi (pieczywo razowe, kasze, ciemny ryż) oraz chudym mlekiem i produktami mlecznymi. Powinniśmy spożywać jak najmniej produktów smażonych i zawierających tłuszcze zwierzęce, bowiem dieta wysokotłuszczowa poważnie zakłóca pracę komórek obronnych. Zamiast mięsa w diecie powinny dominować ryby morskie, które są źródłem kwasów tłuszczowych omega3. Sezonowe niedobory witamin i składników mineralnych należy uzupełniać poprzez wypijanie większej ilości soków owocowo-warzywnych. Aby pokryć wzmożone zapotrzebowanie na składniki odżywcze, konieczne jest także przyjmowanie dodatkowej suplementacji (wymienionej powyżej).
Wbrew panującym poglądom, okres jesienno-zimowy stwarza doskonałe warunki do pracy nad swoją sylwetką oraz kondycją fizyczną i psychiczną. Nie róbmy więc wymówek krótkim dniem, niską temperaturą. Zastanówmy się raczej nad tym jak pokonać sezonowe niedogodności i skutecznie ruszyć w drogę po zdrowie, upragnioną sylwetkę i rześki umysł.
POZDRAWIAM
Coraz krótsze dni i długie zimne wieczory to nieuchronne symptomy nadchodzącej jesieni i zimy. W tym okresie zaczynamy szczególnie dotkliwie odczuwać zmieniające się warunki pogodowe. Mroźna aura wpływa wyraźnie na pogorszenie samopoczucia oraz kondycji psychoruchowej.
Tymczasem zima wcale nie musi sprzyjać infekcjom wirusowym. Wystarczy kilkadziesiąt minut codziennej porcji ruchu na świeżym powietrzu oraz niewielkie zmiany w diecie by w zdrowiu i doskonałym samopoczuciu przetrwać tą trudną porę roku.
Większość z nas w okresie jesienno-zimowym doświadcza udręki kataru, bólu gardła, kaszlu.
Ochrona organizmu
Zdrowy organizm broni się przed przeziębieniem uruchamiając mechanizmy obronne. Większość odczuwalnych przez nas objawów przeziębienia to właśnie obrona organizmu przed drobnoustrojami. Jak się broni nasz organizm? Nos, jama ustna, gardło, krtań wyłożone są błoną śluzową, w której znajduje się niezwykle gęsta sieć naczyń krwionośnych. Kiedy w błonie śluzowej zagnieżdżają się drobnoustroje, organizm wysyła specjalne komórki do walki z chorobami. Przybywają na miejsce przeniesione przez krew. Rozpoczyna się walka, której skutkiem są odczuwalne przez nas dolegliwości. Dochodzi do obrzęku błony śluzowej –stad uczucie zatkanego nosa i „kluchy” w gardle. Błona śluzowa zaczyna produkować zwiększone ilości śluzu, wraz z nim usuwane są bakterie i wirusy. Kaszlemy i kichamy, aby się go pozbyć.
Ale najpierw przejdźmy do tego co to jest przeziębienie…..
Przeziębienie-jest zakażeniem górnych dróg oddechowych, czyli wirusowym zapaleniem błony śluzowej gardła, nosa, krtani. Wywoływane jest przez ponad 200 wirusów, są to najczęściej: rinowirusy, koronawirusy i adenowirusy, nierzadko do zachorowania przyczyniają się wirusy pagrypy. Proces choroby rozpoczyna się stopniowo dwa, trzy dni po zakażeniu wirusem.
Objawy:
Jeśli chodzi o objawy, przeziębienie rozwija się raczej powoli. Symptomy tu występujące to: uczucie drapania w gardle gardle i jego ból , a także bóle mięśni i stawów oraz nieżyt nosa i stan podgorączkowy, czasem pojawia się kaszel. Można mieć uczucie bezsilności i wyczerpania, na chorobę duży wpływ ma pogoda. Objawy ustępują w ciągu 2 do 7 dni. Przy przeziębieniu powikłania zdarzają się rzadko, czasem dochodzi do nadkażeń bakteryjnych oraz występuje zapalenie nosa, ucha środkowego, zatok, krtani, czy oskrzeli.
Leczenie:
Przeziębienie można zwalczać różnymi metodami, warto wówczas odpoczywać i wysypiać się. Należy pić soki, herbatę, wodę mineralną. Pomocne są także preparaty witaminowe( polecam firmy OLIMP Laboratories).
Powikłania przeziębień
Pojawiają się niezwykle rzadko, ale warto ubezpieczyć się przed nimi, należą tu:
-zapalenie gardła
-zapalenie płuc
-zapalenie krtani
-zapalenie oskrzeli
-zapalenie ucha środkowego
-zapalenie zatok przynosowych
-angina
-przeziębienie może mieć ciężki przebieg u osób z niewydolnością serca, cukrzycą, u osób starszych i chorych na nowotwory
-przeziębienie może zaostrzyć przebieg astmy.
Jak wspomniałem wcześniej by zapobiec przeziębieniom bardzo potrzebne są witaminy i minerały.
Krótka charakterystyka:
Witaminy są związkami organicznymi nie posiadającymi ładunku energetycznego. Jednak wpływają na regulację przemiany materii i prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego.
Witamina A (prowitamina: beta-karoten)
Znaczenie: Warunkuje wzrost komórek, prawidłowe funkcjonowanie wzroku, utrzymuje zdrowie skóry, jest silnym przeciwutleniaczem.
Niedobór powoduje: Kurzą ślepotę, zmiany skórne, skłonność do infekcji i parodontozy.
Występowanie w pożywieniu: Witamina A-wątroba, nerki, masło, mleko, jaja, tran.
Beta-karoten: marchew, dynia, pomidor, morele.
Witamina D
Znaczenie: Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, odpowiada za jakość kości
Niedobór powoduje: Krzywicę
Występowanie w pożywieniu: Tran, ryby, jaja, mleko, masło
Witamina E
Znaczenie: Jest silnym utleniaczem, chroni naczynia krwionośne i erytrocyty przed uszkodzeniem.
Niedobór powoduje: Zaburzenia funkcjonowania układu rozrodczego, nerwowego i spadek masy mięśniowej
Występowanie w pożywieniu: Olej, sałata, kapusta
Witamina K
Znaczenie: Niezbędna Niedobór procesie krzepnięcia krwi, wspomaga funkcjonowanie wątroby
Niedobór powoduje: Słabą krzepliwość krwi
Wystepowanie w pożywieniu: Szpinak, pomidor, jaja, zboża, kalafior, sałata, olej
Witamina B1 (tiamina)
Znaczenie: Bierze udział w budowie serotoniny i hemoglobiny, w tlenowych przemianach węglowodanów, wpływa na zwiększenie zapasów glikogenu wątrobowego, wpływa na układ odpornościowy
Niedobór powoduje: Problemy z układem nerwowym, skłonności do infekcji
Wystepowanie w pożywieniu: Orzechy, chleb razowy, wątroba, nerki
Witamina B2 (ryboflawina)
Znaczenie: Wpływa na przemianę białek, jest składnikiem wielu enzymów, ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego
Niedobór powoduje: Światłowstręt, łzawienie, skłonności do infekcji
Występowanie w pożywieniu: Wątroba, nerki, produkty rybne, sery, mleko, jaja
Witamina B3- Witamina PP (niacyna)
Znaczenie: Będąc składnikiem enzymów bierze udział w przemianie białek, tłuszczy i węglowodanów, ogranicza proces pocenia się, powoduje wzrost przepływu krwi w skórze
Niedobór powoduje: Obniżony apetyt, osłabienie, bezsenność, zawroty głowy
Występowanie w pożywieniu: Wątroba, mięso wołowe, otręby pszenne, ryby, zielone warzywa
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Znaczenie: Odgrywa znaczącą rolę w tlenowej przemianie węglowodanów i tłuszczy, przez co podnosi wydolność, podnosi odporność organizmu
Niedobór powoduje: Bóle stóp
Występowanie w pożywieniu: Wątroba, nerki, groch, mleko, jaja
Witamina B6 (pirydoksyna)
Znaczenie: Jest koenzymem wielu reakcji enzymatycznych, odgrywa istotną role w przemianie białek i glikogenu, może wpływać na wydzielanie hormonu wzrostu, wpływa relaksacyjnie na organizm
Niedobór powoduje: Problemy z układem nerwowym, skłonności do infekcji
Występowanie w pożywieniu: Otręby ryżowe, pieczywo razowe, mięso wołowe
Witamina B12 (cyjanokobalamina)
Znaczenie: Odgrywa ważną rolę w syntezie DNA, jest niezbędna w procesie krwiotwórczym, powoduje efekt relaksacyjny
Niedobór powoduje: Zmiany megablastyczne w czerwonych czerwonych białych krwinkach
Występowanie w pożywieniu: Wątroba, ryby, mięso, jaja, produkty mleczne
Kwas foliowy
Znaczenie: Bierze udział w syntezie DNA, wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego
Występowanie w pożywieniu: Mięso, wątroba, owoce
Biotyna (witamina H)
Znaczenie: Odgrywa ważną rolę w metabolizmie tłuszczy jak również w utlenianiu aminokwasów, węglowodanów, tłuszczów, odgrywa ważną rolę w budowie DNA i RNA
Niedobór powoduje: Znużenie, depresję, bóle mięśni
Występowanie w pożywieniu: Wątroba, nerki, zboża, jaja
Witamina C (kwas askorbinowy)
Znaczenie: Jest silnym antyoksydantem, bierze udział w syntezie kolagenu, wspomaga gojenie się ran, reguluje poziom cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy, wzmacnia błony komórkowe
Niedobór powoduje: Bóle głowy, bóle stawów, szybkie męczenie się, brak apetytu
Wystepowanie: Czarna porzeczka, owoce cytrusowe, owoce jagodowe, warzywa kapustne, pomidory
MINERAŁY
Cynk-wchodzi w skład enzymów enzymów bierze udział w biosyntezie białek.
Niedobór powoduje zmniejszenie apetytu, zmiany skórne i powolne gojenie się ran
Chrom- zwiększa syntezę białka, bierze udział w przemianie węglowodanów i tłuszczów oraz obniża poziom cholesterolu. Niedobór może powodować nudności, nietolerancję glukozy i utratę masy ciała.
Wapń- jest to materiał budulcowy kości i zębów oraz bierze udział w przewodnictwie nerwowym i nerwowo-mięśniowym. Niedobór powoduje łamliwość kości, skurcze mięśni
Magnez- jest to składnik wielu enzymów i kości. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Niedobór powoduje spadek wydolności, kurcze i problemy z koncentracją.
Fosfor- tworzy fosfokreatynę i ATP oraz jest składnikiem kości. Niedobór może powodować zmęczenie, zaburzenia nerwowe i problemy kostne.
Sód- reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz gospodarkę kwasowo-zasadową. Niedobór sodu na ogół nie występuje.
Potas- reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz pracę układu nerwowego i mięśniowego. Niedobór powoduje kurcze, osłabienie, wymioty i biegunkę
Żelazo- jest składnikiem hemoglobiny i pobudza czynność szpiku kostnego. Niedobór powoduje spadek sprawności umysłowej i fizycznej oraz spadek odporności.
Selen- jest antyutleniaczem i warunkuje prawidłowy wzrost organizmu. Niedobór powoduje osłabienie i podatność na zakażenia. Poza tym powoduje również łamliwość paznokci oraz dolegliwości stawów i mięśni
Miedź- jest to składnik wielu enzymów i pośrednio wpływa na produkcję hemoglobiny. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór powoduje nadciśnienie, zakrzepy
Polecam szczególnie do wyboru kilka dobrych produktów firmy OLIMP Laboratories, które pomogą nam w kuracji antyprzeziębieniowej:
OLIMP Vita-min multiple SPORT-witaminy i minerały należą do grupy mikroskładników pokarmowych. Są niezbędne do życia, jak również do rozwoju sportowej formy. Ich znaczenie dla organizmu wynika przede wszystkim z faktu, że pozostają składnikami szlaków enzymatycznych, kontrolując wszystkie funkcje życiowe, a więc także metabolizm wysiłkowy i powysiłkowy. Bez ich udziału nie jest możliwe zarówno pozyskiwanie energii do pracy, jak też gromadzenie białek, czyli rozwój zdolności wysiłkowych.
Chela-Selen- preparat mineralny. Selen, hamuje rozpad białek związany z wysiłkową generacją katabolicznych, wolnych rodników tlenowych. Wpływa na mechanizmy przemian hormonów tarczycy, zaangażowane w budowę włókien szybko kurczliwych.
Zalecana dzienna porcja-1 kapsułka 1 raz dziennie po posiłku
Chela-Cynk- cynk hamuje wysiłkowy i powysiłkowy rozpad białek związany z kataboliczną aktywnością wolnych rodników tlenowych. Uczestniczy tez w mechanizmach działania testosteronu na syntezę białek oraz budowie innych, ważnych hormonów anabolicznych.
Zalecana dzienna porcja-1 kapsułka 1 raz dziennie po posiłku
Chela-Mag B6- bez uzupełnienia właściwego poziomu magnezu nie jest możliwe rozwijanie masy mięśniowej i zdolności wysiłkowych. Witamina B6 uczestniczy we wchłanianiu aminokwasów, ich produkcji i dystrybucji do syntezy białek mięśniowych oraz przemianie aminokwasów w związki odpowiedzialne za kondycję psychofizyczną zawodnika.
Zalecana dzienna porcja: 1 kapsułka 1 raz dziennie po posiłku
Q10- koenzym Q10 ma znaczący wpływ na zwiększenie wydolności, zwiększa i wzmacnia działanie komórek obronnych naszego organizmu, bierze udział przy nadzorowaniu procesów energetycznych w mitochondriach- komórkach odpowiadających za produkcję 95% energii potrzebnej nam do życia. Koenzym Q10 zalecany jest nie tylko sportowcom uprawiającym dyscypliny wytrzymałościowe, ale również każdemu, kto: spędza czas aktywnie, ćwiczy zawodowo lub rekreacyjnie, osobom zagrożonym miażdżycą i chorobami sercowo-naczyniowym.
Zalecana dzienna porcja: przez 7 dni po 1 kapsułce 3 razy dziennie, później po 1 kapsułce 2 razy dziennie po posiłkach, przez min 2 miesiące
Beta Karoten- zalecany we wszystkich dyscyplinach sportowych, szczególnie w wysiłkach narażonych na duży stres oksydacyjny (moc tlenowa, wytrzymałość tlenowa, wytrzymałość siłowa)
Zalecana dzienna porcja: 1 kapsułka 1-2 r.dz. podczas lub po posiłku
Omega 3- regulują produkcję hormonów tkankowych, odpowiadających za „kondycję” tkanki tworzącej elementy bierne aparatu ruchu, chronią układ naczyniowo-sercowy, normalizuje ciśnienie tętnicze podczas wzmożonego wysiłku fizycznego.
Gold-Vit C- wzmacnia układ o odpornościowy, bierze udział w produkcji białek budujących kości, powięzi, więzadła, stawy, naczynia krwionośne, bierze udział w produkcji wielu hormonów, ma udział w produkcji karnityny dostarczającej energii mięśniom i sercu.
Garlicin- najsilniejszy extract czosnku na rynku, czyste źródło Allicyny. Regenerują miejsca wiązania insuliny w błonach komórkowych, co skutkuje wzrostem podatności na rozwój tkanki mięśniowej.
Ważna jest dieta. Posiłki powinny być częstsze, ale mniej objętościowe. Unikajmy potraw tłustych i wysokokalorycznych, a w zamian urozmaicajmy naszą dietę produktami pełnoziarnistymi (pieczywo razowe, kasze, ciemny ryż) oraz chudym mlekiem i produktami mlecznymi. Powinniśmy spożywać jak najmniej produktów smażonych i zawierających tłuszcze zwierzęce, bowiem dieta wysokotłuszczowa poważnie zakłóca pracę komórek obronnych. Zamiast mięsa w diecie powinny dominować ryby morskie, które są źródłem kwasów tłuszczowych omega3. Sezonowe niedobory witamin i składników mineralnych należy uzupełniać poprzez wypijanie większej ilości soków owocowo-warzywnych. Aby pokryć wzmożone zapotrzebowanie na składniki odżywcze, konieczne jest także przyjmowanie dodatkowej suplementacji (wymienionej powyżej).
Wbrew panującym poglądom, okres jesienno-zimowy stwarza doskonałe warunki do pracy nad swoją sylwetką oraz kondycją fizyczną i psychiczną. Nie róbmy więc wymówek krótkim dniem, niską temperaturą. Zastanówmy się raczej nad tym jak pokonać sezonowe niedogodności i skutecznie ruszyć w drogę po zdrowie, upragnioną sylwetkę i rześki umysł.
POZDRAWIAM