Szacuny
53
Napisanych postów
5239
Wiek
41 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
75867
Dzień dobry. Mam do Panow pytanie. Byłem dzisiaj u lekarza i stwierdzil u mnie refluks żołądkowo-przełykowy. Do tej pory stosowalem cały czas odżywki bialkowe i białkowo-węglowodanowe czy jest konieczność zaprzestania ich stosowania i jakie produkty powinienem starać się wyeliminować z diety?
Proszę również o rady ludzi którzy borykają się z tą choroba (wskazówki).
Z góry wszystkim dziękuję
Szacuny
251
Napisanych postów
41358
Wiek
52 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
126211
nie jestem zadnym z owych Panow
nie cierpie (przynajmniej nic o tym nie wiem) na podobna dolegliwosc
ale ja z takim pytaniem
czy LEKARZ zalecil jakas specjalna diete ??
bo z tego co widze na goraco to -
ze strony - www.resmedica.pl - artykuł mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia
Redukcja masy ciała powoduje bowiem zmniejszenie objawów refluksu.
Dozwolone: Chude gatunki mięs (cielęcina, schab, królik), drobiu (kurczaki, indyki) i wędlin (szynki wieprzowe i drobiowe, polędwica).
Chude wyroby mleczarskie - mleko, jogurty, kefiry, maślanka z obniżoną zawartością tłuszczu. U niektórych osób łagodzą objawy zgagi.
Gotowanie potraw, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii, gotowanie na parze, smażenie beztłuszczowe.
Marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak.
Przyprawianie potraw świeżą bazylią, oregano lub ząbkami czosnku, przyprawami ziołowymi, np. koprem włoskim, estragonem, rozmarynem, szałwią, koperkiem.
Mała porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego.
Niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej).
Niewskazane: Tłuste potrawy, a w szczególności tłuste gatunki mięs i drobiu (np. tłusta wieprzowina, gęsi, kaczki, golonki, żeberka), tłuste wędliny (np. baleron, salami, pasztety, pasztetowa, tłuste kiełbasy, salceson).
Tłusty nabiał - żółte sery, sery typu camembert i brie, topione i pleśniowe, serki typu fromage.
Potrawy typu fast-food - hamburgery, hot-dogi, cheesburgery, frytki.
Jedzenie potraw smażonych.
Ogórki, pomidory, cebula. Ta ostatnia szczególnie często przyczynia się do powstania refluksu. Warto więc zrezygnować też z wszelkiego rodzaju zasmażek z cebulą.
Potrawy i produkty z dodatkiem octu - lepiej unikać marynowanych grzybów, warzyw i owoców oraz surówek i sałatek z dodatkiem sosu winegret.
Ostre przyprawy - pieprz, chilli, curry. Trzeba unikać pikantnych dań kuchni indyjskiej, meksykańskiej czy chińskiej, do których dodaje się pieprz cayene, ostrą paprykę, papryczki peperoni, pikantne sosy pomidorowe.
Czekolada, ciasteczka polewane czekoladą, cukierki czekoladowe, batoniki, ciasta lub torty czekoladowe (czekolada - zawierająca kofeinę, teobraminę i tłuszcz - przyczynia się do powstawania zgagi).
Napoje gazowane - powodują odbijania i tym samym zwiększają ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku.
Niektóre soki - najczęściej objawy zgagi występują po wypiciu soku pomarańczowego, cytrynowego, grejpfrutowego, pomidorowego.
Mocna kawa i herbata (zwłaszcza na czczo) oraz alkohol (w dowolnej postaci).
Noszenie obcisłych ubrań lub pasków po jedzeniu.
widzialem ze ze zaleca sie stosowanie alkalizerow - czyli KA moglaby byc twoja kreatyna
ale to tylko spekulacje osoby NIE bedacej lekarzem
Zmieniony przez - Biniu w dniu 2007-02-27 18:30:06
Szacuny
251
Napisanych postów
41358
Wiek
52 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
126211
a miales jakies nieprzyjemnosci po nich ??
sadze ze tego typu dolegliwosc to bardziej sprawa indywidualna niz ksiazkowa
a akurat produkty masz z NAJWYZSZEJ polki wiec trudno mowic ze cos podlego zajadasz
Szacuny
53
Napisanych postów
5239
Wiek
41 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
75867
Lekarz powiedział mi także że musze sam dojść do tego po czym odczuwam największy dyskomfort.Ja raczej po odżywkach nie odczuwam wiekszych problemów (może lekko kwaśny posmak), natomiast nie wiem tak do konca co w diecie pozostawić a z czego zrezygnować
Division of Gastroenterology and Hepatology and the Center for Esophageal Diseases and Swallowing, University of North Carolina, Chapel Hill, North Carolina, USA. [email protected]
Obese patients with gastroesophageal reflux disease (GERD) may experience resolution of symptoms utilizing a very low-carbohydrate diet. The mechanism of this improvement is unknown. This studied aimed to prospectively assess changes in distal esophageal acid exposure and GERD symptoms among obese adults initiating a very low-carbohydrate diet. We studied obese individuals with GERD initiating a diet containing less than 20 g/day of carbohydrates. Symptom severity was assessed using the GERD Symptom Assessment Scale--Distress Subscale (GSAS-ds). Participants underwent 24-hr esophageal pH probe testing and initiated the diet upon its completion. Within 6 days, a second pH probe test was performed. Outcomes included changes in the Johnson-DeMeester score, percentage total time with a pH<4 in the distal esophagus, and GSAS-ds scores. Eight participants were enrolled. Mean Johnson-DeMeester score decreased from 34.7 to 14.0 (P=0.023). Percentage time with pH<4 decreased from 5.1% to 2.5% (P=0.022). Mean GSAS-ds score decreased from 1.28 to 0.72 (P=0.0004). These data suggest that a very low-carbohydrate diet in obese individuals with GERD significantly reduces distal esophageal acid exposure and improves symptoms.
Zmieniony przez - ellis w dniu 2007-02-27 19:32:43