Na czym konkretnie polega działanie kw.hydroksycytrynowego w komórce.Z fizjologi wiem że przy dużej ilości wykorzystania kw.tłuszcz zwększa się zawartość acetylo-CoA i wzrost produkcji cytrynianów.Gromadzący się w nadmiarze cytrynian hamuje (poprzez wpływ na aktywność enzymówdehydrogenazy pirogronianowej i fofsfofruktokinazy) wykorzystanie glukozy.
Cytrynian także wpływa na metabolizm tłuszczu.Jego nadmiar aktywuję działanie karboksylazy acetylo-CoA a ta zaś zamienia acetylo-CoA w malonylo_Co-A.
Działanie tego ostatniego polega na bardzo silnym zmniejszeniu transportu acylo-CoA do mitochondrium i w ten sposób ZMNIEJSZA UTLENIANIE KW.TŁUSZCZOWYCH.
Pytam więc w jaki sposób wysycając mocno komórki kw.cytrynowym(hydroksycytrynowyny to chyba prawie to samo)zwiększamy wykorzystanie kw.tłuszczowych.
Za pomoc bardzo dziękuję