Może ja będę mógł Ci pomóc. Od kilku lat używam różnych expresów i jestem fanatykiem kawy, więc :
Ad1.
Co rozumiesz pod pojęciem "100g"? Czy suchej kawy? Czy naparu? Jeżeli suchej kawy to chyba to dużo. Expres do zrobienia espresso używa od 9-11g kawy. Jeżeli miałes na myśli 100g suchej zmielonej kawy to znaczy, że pytasz ile kofeiny jest w 10 espresso. A to będzie jakieś 3500 mg w przypadku robusty i jakieś 2500 mg w przypadku arabiki. Wszystko zależy od rodzaju uprawy, sposobu palenia, pochodzenia kawy o także od sposobu mielenia i przechowywania kawy. Na opakowaniu kaw ziarnistych zazwyczaj jest pokazany poziom palenia. Czy większy tym kawa mocniejsza i tym samym więcej kofeiny.Myślę, że najwięcej kofeiny mają tanie kawy, bo są bardzo mocne i są z samej robusty.
Ale Ty pytasz o kawe po turecku. W tym przypadku długość parzenia tej kawy jest większa niż espresso i myślę, że da się tym sposobem "wycisnąć więcej z kawy". Ale ile dokładnie to nie wiem. Moim skromnym zdaniem nie dasz rady wypić kawy po turecku zrobionej ze 100g kawy. Bo potrzebowałbys litra wody i jakieś 250g cukru do utarcia z kawą. Acha, i serca IronMana :)
Ad2.
Wszystkie kawy dostępne w zwykłym spożywczaku maja podobną zawartośc kofeiny bo wszystkie to robusta. Robusta jest tańsza od arabiki i dlatego używa się jej do produkcji tanich kaw. A w spożywczakach takie są. Nawet kawy typu Kronung czy Davidoff to robusta. Może z zawartością 10% arabiki max.
Ad3
W każdym internetowym sklepie taką dostaniesz. Na aledrogo także. Wejdź w opis jakiejkolwiek kawy i zobaczysz. Ale patrz w te najtańsze.
Ad4.
Moim zdaniem kawa rozpuszczalna ma tyle węglowodanów co kawa zwykła i woda. Rozpuszczalną kawę robi się poprzez zaparzenie kawy mielonej i wysuszenie (liofilizowanie) naparu. Napar wysusza się poprzez rozpylanie zazwyczaj. Jeżeli w rozpuszczalnej są
węgle to pochodzą z czegoś co zostało dodane do kawy. Większośc kaw rozpuszczalnych to nie kawa, tylko mieszanka kaw i palonego zboża. I to właśnie z tego zboża moga być węgle. Im tańsza kawa tym więcej węgli bo mniej kawy. Kawy rozpuszczalne często mają dodatki smakowe. Wynikają one z preferencji smakowych Klientów. Mimo tego, że na kawie napisane jest, że to kawa rozpuszczalna naturalna to tak nie koniecznie musi być. Nie mówię tu o dodatkach smakowych typu czekolada czy orzech, ale o dodtakach które sprawiają, że kawa jest mniej lub bardziej gorzka.
Tak jest ze wszystkimi produktami. Nie tylko spożywczymi. Dlatego też Nescaffe classic z Polski smakuje inaczej niż ta kupiona za granicą. Dlatego też niemiecki proszki do prania piora lepiej. Znaczy piorą tak samo ale trzeba ich mniej sypac. A my, Polacy przywykliśmy do sypania wielkich ilości proszku i nam sie wydaje, że lepiej piorą te niemieckie.
jeżeli chcesz coś o kawie wiedzieć to pytaj :)
Zmieniony przez - prince99 w dniu 2014-07-24 13:52:54