...
Napisał(a)
Czesc, mam pytanie. Jestem na redukcji, mam 198/90, jest to redukcja ze względu na duży procent bodyfatu, przyjąłem 2500kcal, 220g białka, 300g węgli i 70-85g tłuszczu. Czy w kontekście utraty tłuszczu i jednocześnie ćwiczenia na siłowni, ma znaczenie czy spożywam białka zwierzęce lub roślinne, a w kwestii tłuszczów tłuszcze nasycone i nienasycone? Jeśli tak to czym one się różnia, czy po prostu tłuszcze to tłuszcze i trzymać sie tego przedziału nie wchodząc w szczegóły.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Białka zwierzęce są bogate w pełnowartościowe białko, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w optymalnych proporcjach. Są one doskonale przyswajalne przez organizm i mogą wspierać budowę i regenerację mięśni.
Różnica między przyjmowaniem rodzaju tłuszczu w kontekście redukcji nie jest mi znana haha tłuszcze nasycone są głównie pochodzenia zwierzęcego i występują w produktach mlecznych, mięsie oraz tłustych produktach przetworzonych. Zawierają one więcej "złego" cholesterolu LDL i mogą zwiększać ryzyko chorób serca, gdy są spożywane w nadmiarze. Z drugiej strony, tłuszcze nienasycone, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, znajdują się w rybach, orzechach, nasionach i olejach roślinnych. Te tłuszcze mogą wspomagać zdrowie serca, obniżać poziom cholesterolu oraz zapewniać korzyści zapalne.
Kluczowym czynnikiem w utracie tłuszczu i budowaniu mięśni jest ogólna bilans kaloryczny ( obliczaj go na kalkulatorze BMR kalkulatorze odchudzania) oraz równowaga makroskładników w diecie. Oznacza to, że ważne jest kontrolowanie spożycia kalorii, zapewnienie odpowiedniej ilości białka, węglowodanów i tłuszczów, a także wybór zdrowych źródeł tych składników. Dobrze zbilansowana dieta, zawiera różnorodne źródła białka i tłuszczu ;)
Różnica między przyjmowaniem rodzaju tłuszczu w kontekście redukcji nie jest mi znana haha tłuszcze nasycone są głównie pochodzenia zwierzęcego i występują w produktach mlecznych, mięsie oraz tłustych produktach przetworzonych. Zawierają one więcej "złego" cholesterolu LDL i mogą zwiększać ryzyko chorób serca, gdy są spożywane w nadmiarze. Z drugiej strony, tłuszcze nienasycone, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, znajdują się w rybach, orzechach, nasionach i olejach roślinnych. Te tłuszcze mogą wspomagać zdrowie serca, obniżać poziom cholesterolu oraz zapewniać korzyści zapalne.
Kluczowym czynnikiem w utracie tłuszczu i budowaniu mięśni jest ogólna bilans kaloryczny ( obliczaj go na kalkulatorze BMR kalkulatorze odchudzania) oraz równowaga makroskładników w diecie. Oznacza to, że ważne jest kontrolowanie spożycia kalorii, zapewnienie odpowiedniej ilości białka, węglowodanów i tłuszczów, a także wybór zdrowych źródeł tych składników. Dobrze zbilansowana dieta, zawiera różnorodne źródła białka i tłuszczu ;)
1
...
Napisał(a)
Nie ma żadnego znaczenia , za spalanie tkanki tłuszczowej odpowiada deficyt i to kaloria jest najważniejsza a makro jest mniej istotne tym bardziej to czy bedzie wiecej takiego czy takiego białka . Makro bardziej dopięte to ma znaczenie u osób mocno zaawansowanych a 90% społeczeństwa nie musi sobie az tak głowy zawracac detalami
1
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Pod kątem efektów redukcji tkanki tłuszczowej, nie będzie miało to znaczenia, z jakich źródeł będą pochodziły białka w diecie, czy też jaki będzie rozkład kwasów tłuszczowych. Ma to jednak znacznie w dłuższej perspektywie pod kątem funkcjonowania organizmu. Szczególnie utrzymania zdrowia. Zdecydowanie warto jest zwrócić uwagę na to, żeby zachować jednak odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych, a nie pozyskiwać je z czego się da. Sugeruję zwrócić uwagę na to, jak i na ilości omega 3, izomerów trans, czy też utlenionego cholesterolu.
1
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły