SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zalecane źródła makroskładników

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 240

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 17 Na forum 65 dni Przeczytanych tematów 145
Czesc, mam pytanie. Jestem na redukcji, mam 198/90, jest to redukcja ze względu na duży procent bodyfatu, przyjąłem 2500kcal, 220g białka, 300g węgli i 70-85g tłuszczu. Czy w kontekście utraty tłuszczu i jednocześnie ćwiczenia na siłowni, ma znaczenie czy spożywam białka zwierzęce lub roślinne, a w kwestii tłuszczów tłuszcze nasycone i nienasycone? Jeśli tak to czym one się różnia, czy po prostu tłuszcze to tłuszcze i trzymać sie tego przedziału nie wchodząc w szczegóły.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 7 Wiek 53 dni Na forum 52 dni Przeczytanych tematów 63
Białka zwierzęce są bogate w pełnowartościowe białko, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w optymalnych proporcjach. Są one doskonale przyswajalne przez organizm i mogą wspierać budowę i regenerację mięśni.

Różnica między przyjmowaniem rodzaju tłuszczu w kontekście redukcji nie jest mi znana haha tłuszcze nasycone są głównie pochodzenia zwierzęcego i występują w produktach mlecznych, mięsie oraz tłustych produktach przetworzonych. Zawierają one więcej "złego" cholesterolu LDL i mogą zwiększać ryzyko chorób serca, gdy są spożywane w nadmiarze. Z drugiej strony, tłuszcze nienasycone, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, znajdują się w rybach, orzechach, nasionach i olejach roślinnych. Te tłuszcze mogą wspomagać zdrowie serca, obniżać poziom cholesterolu oraz zapewniać korzyści zapalne.

Kluczowym czynnikiem w utracie tłuszczu i budowaniu mięśni jest ogólna bilans kaloryczny ( obliczaj go na kalkulatorze BMR kalkulatorze odchudzania) oraz równowaga makroskładników w diecie. Oznacza to, że ważne jest kontrolowanie spożycia kalorii, zapewnienie odpowiedniej ilości białka, węglowodanów i tłuszczów, a także wybór zdrowych źródeł tych składników. Dobrze zbilansowana dieta, zawiera różnorodne źródła białka i tłuszczu ;)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33082 Napisanych postów 23173 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278069
Nie ma żadnego znaczenia , za spalanie tkanki tłuszczowej odpowiada deficyt i to kaloria jest najważniejsza a makro jest mniej istotne tym bardziej to czy bedzie wiecej takiego czy takiego białka . Makro bardziej dopięte to ma znaczenie u osób mocno zaawansowanych a 90% społeczeństwa nie musi sobie az tak głowy zawracac detalami
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Pod kątem efektów redukcji tkanki tłuszczowej, nie będzie miało to znaczenia, z jakich źródeł będą pochodziły białka w diecie, czy też jaki będzie rozkład kwasów tłuszczowych. Ma to jednak znacznie w dłuższej perspektywie pod kątem funkcjonowania organizmu. Szczególnie utrzymania zdrowia. Zdecydowanie warto jest zwrócić uwagę na to, żeby zachować jednak odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych, a nie pozyskiwać je z czego się da. Sugeruję zwrócić uwagę na to, jak i na ilości omega 3, izomerów trans, czy też utlenionego cholesterolu.
1

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja tkanki tłuszczowej - porady

Następny temat

Wybór celu treningowego

WHEY premium