...
Napisał(a)
Elo elo mam pytanie bo jestem na masie od 3 dni dopiero zacząłem liczyc kalorie No i mam to 3000 kcal którymi jestem dosyć mocno nasycony a waga z wczoraj na dzisiaj zmalała o 200g to normalne że schodzi jesvze ta woda po dniu w którym zjadłem dosyć sporo? Czy trzeba zwiększyć trochę tą nadwyżke? Pozdro
...
Napisał(a)
Cześć!
Nie wiem jaki masz cel w stosowaniu diety, także ciężko mi jest powiedzieć czy to dobrze czy źle. Jeżeli celem jest redukcja to znaczy, że masz dobrze dobrane kalorie, ale warto abyś sprawdził raz jeszcze. Poniżej masz link do wzoru na zapotrzebowanie kaloryczne:
https://www.sfd.pl/-t276436.html
Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników:
Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe.
Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado)
Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża.
Natomiast jeżeli Twoim celem jest masa, to spadek kalorii może być spowodowany:
- jesz mniej niż wcześniej,
- spożywasz lepszej jakości jedzenie, które może zawierać mniej czynników prozapalnych i soli, co powoduje, że tracisz wodę.
Nie wiem jaki masz cel w stosowaniu diety, także ciężko mi jest powiedzieć czy to dobrze czy źle. Jeżeli celem jest redukcja to znaczy, że masz dobrze dobrane kalorie, ale warto abyś sprawdził raz jeszcze. Poniżej masz link do wzoru na zapotrzebowanie kaloryczne:
https://www.sfd.pl/-t276436.html
Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników:
Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe.
Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado)
Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża.
Natomiast jeżeli Twoim celem jest masa, to spadek kalorii może być spowodowany:
- jesz mniej niż wcześniej,
- spożywasz lepszej jakości jedzenie, które może zawierać mniej czynników prozapalnych i soli, co powoduje, że tracisz wodę.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Moim celem jest masa i wsumie to jem mniej ale kaloryczniej. Progres w sile jest co trening ale masa idzie w dół nie rozumiem tego
...
Napisał(a)
Okres jest tak krotki, ze na razie nic nie zmieniaj. 3 dnia to nieduzo patrzenia na diete. Jak bedziesz robil sie glodny miedzy posilkami, to dodawaj.
Polecane artykuły