SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Olej ryżowy rafinowany, czy nierafinowany? Który lepszy do smażenia?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1383

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a) Temat przeniesiony przez krzykacz z działu Zdrowie i Uroda.
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 729 Napisanych postów 1401 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 70169
Cześć, chciałbym zapytać, który olej jest lepszy do smażenia olej ryżowy rafinowany, czy nierafinowany?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Szacuny 21773 Napisanych postów 71324 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 575917
Przeniosę Cię do działu odżywianie.
1

doping & zdrowie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6268 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Niestety żaden z nich nie będzie szczególnie dobrym rozwiązaniem. Olej ryżowy zawiera spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6. Raz, że kwasy te są bardzo podatne na utlenianie i nie nadają się do obróbki termicznej, a dwa, że bardzo łatwo jest zaburzyć ich proporcje w diecie względem kwasów tłuszczowych omega 3. Polecam. Wyelimnować go z diety, a w celu smażenia poczytać o zalecanych tłuszczach:

https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia

https://potreningu.pl/articles/3165/siedem-zasad-zdrowego-smazenia 
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 729 Napisanych postów 1401 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 70169
Generalnie myślałem o nim, jako dobrym oleju do smażenia ze względu na wysoki punkt dymienia, ale widzę że nie tylko od tego to zależy. Słyszałem, że właśnie w Chinach dużo się na nim smaży, a że Chińczycy to mądry naród, to myślałem że jest ok. Dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu. A jak z olejem arachidowym? Taka sama sytuacja?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6268 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Wysoki punkt dymienia jak najbardziej jest pewnym wyznacznikiem wyboru tłuszczu/oleju do smażenia. Niestety nie jedynym, na który warto zwrócić uwagę. Najważniejszym punktem będzie skład i kwasy tłuszczowe wchodzące w skład określonego produktu. Przykładowo olej z pestek winogron również ma bardzo wysoki punkt dymienia, a niestety skład jest wręcz tragiczny. Ogromna ilość kwasów tłuszczowych omega 6 nie tylko mocno zaburzy proporcje ich w diecie względem omega 6, ale również dojdzie do szkodliwych procesów w wyniku wysokiej temperatury. Arachidowy niestety jeszcze gorszy.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 729 Napisanych postów 1401 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 70169
Ok, dzięki :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Zależy co o jak dlugo smażyć, bo jak patelnie przesmaruejsz olejem aby tylko był cienki film, to bez wieskzego znaczenia jakiego użyjesz
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6268 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Zgadza się. W sytuacji bardzo szybkiego i krótkiego smażenia na patelni nasmarowsnej określonym olejem rzeczywiście nie będzie to takie istotne. Przykładem może być jajecznica, czy nawet pierś z kurczaka w małych kawałkach. Jajecznica to w zasadzie kilkanaście sekund smażenia, więc nawet można na maśle, które ogólnie nie jest zbyt dobre w tym celu, z uwagi na szybkie spalanie z wytworzeniem toksycznej akroleiny. Można również pomyśleć o sprayu do smażenia w różnych aromatach. Np. coś takiego:

https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Cooking_Spray_Butter_Oil-opis39557.html 
1

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja z 130kg

Następny temat

Dieta porada aktualnie

WHEY premium